octombrie 2016
Festivalul Internaţional de Scurtmetraj Timishort, 2016
Cea de-a 8-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Timishort 2016 aduce, pe lângă tradiţionalele secţiuni de competiţie şi de proiecţii de scurtmetraje din afara competiţiei, şi o serie de evenimente conexe care îşi propun să dinamizeze peisajul cultural al Timişoarei şi să contribuie totodată la promovarea unor artişti locali.
 
Trupa JazzyBIT va marca deschiderea noii ediţii a Timishort IFF în seara de 6 octombrie 2016, la Club Ambasada, de la ora 22:00. Formată în 2012, la Timişoara, JazzyBIT este un trio format din Teodor Pop (pian, claviaturi), Mihai Moldoveanu (bas) şi Szabó Csongor-Zsolt (tobe), ce oferă o combinaţie energică de jazz şi rock, presărată cu blues, latin şi funk. După ce câştigă Premiul pentru debut pe 2013 al Fundaţiei Muzza din Bucureşti, trupa lansează independent primul album Touch the Sky la începutul lui 2014, album ce ajunge pe locul 9 în topul muzicii româneşti "Muzici şi Faze". Urmează peste 100 de concerte atât în ţară, cât şi în Ungaria (Budapest Jazz Club şi A38), Austria sau Italia, unde JazzyBIT a ajuns în finala competiţiei European Jazz Award din cadrul festivalului Tuscia in Jazz. În 2016 trupa revine cu al doilea album, Horizon, înregistrat la renumitul studio din Ungaria "SuperSize Recording" şi publicat la casa de discuri EM Records.
 
Seara de 8 octombrie 2016 este rezervată unui eveniment special, programat în mod tradiţional după proiecţia competiţiei de film experimental "Videorama". De la ora 22:00 va fi proiectat la Sala 2 a Teatrului Naţional din Timişoara filmul mut The Mask of Zorro (1920), iar trupa SpaceStar Lovers va performa live, realizând o ambianţă sonoră inedită care va livra publicului un amestec de vechi şi nou provocator. The Mask of Zorro este primul film din istoria cinematografică ce ilustrează aventurile lui Zorro care au stabilit standardul şi au folosit drept inspiraţie pentru producţiile ulterioare despre aventurierul mascat. Filmul are toate caracteristicile unui clasic al epocii sale: o acţiune rapidă, dueluri şi urmăriri, întorsături de situaţie, umor şi comedie de situaţie precum şi un protagonist-erou bine conturat. The Mask of Zorro îşi datorează succesul actorului principal, legendarul Douglas Fairbanks. Superstarul de la începutul secolului XX este cunoscut pentru interpretarea unor roluri de eroi de legendă şi din literatură, precum Robin Hood, d'Artagnan, Don Juan sau Hoţul din Bagdad, însă interpretarea lui Don Diego de la Vega din The Mask of Zorro i-a asigurat definitiv un loc în istoria cinematografică.

SpaceStar Lovers (Kochankowie Gwiezdnych Przestrzeni) este una dintre cele mai energetice şi apreciate trupe de pe scena modernă muzicală poloneză. Stilul lor îmbină influenţe funk cu cele reggae, garage rock şi psihedelic din anii '70, totul cu un simţ special al umorului şi ironiei. În ultimii ani, aceştia au performat în Italia, Grecia, Germania, Slovacia şi, desigur, Polonia. Acum e rândul să o facă şi în România, pentru prima dată la Timişoara, membrii SpaceStar Lovers manifestându-şi entuziasmul de a prezenta viziunea proprie a coloanei sonore a peliculei The Mask of Zorro în cadrul celei de-a 8-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Timishort.
 
De asemenea, în 7 octombrie 2016, la Sala Studio de la Casa Artelor, de la ora 11:30, publicul cinefil şi nu numai este invitat să participe la dezbaterea "Cum modelează cinemaul societatea?" ("How does cinema shape society?"). De la filmele mute la cinemaul independent sau chiar imaginile video-amator. Toate ilustrează situaţii ale vieţii de zi cu zi, temeri, oameni, vieţi, toate vor să ne spună o poveste. Industria cinematografică valorează miliarde de euro, milioane de oameni merg măcar o dată pe an la cinema, astfel că ne întrebăm în mod natural: ce impact au filmele în viaţa noastră? Cum pot filmele să influenţeze modul în care gândim? Ne influenţează ele la nivel individual? Dar din punct de vedere al societăţii, ca un întreg? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările ale căror răspunsuri dorim să le dezbatem împreună. Dezbaterea "Cum modelează cinemaul societatea?" va fi moderată de Andre Lameiras şi Radu Sticlea.
 
André Lameiras este doctorand la Universitatea de Sociologie din Porto. Dar mai degrabă este un entuziast al dezbaterilor, susţinând că doar prin a ajunge ca împreună să ne exprimăm liber varietatea ideilor şi opiniilor putem construi o societate democratică puternică. André a locuit în Timişoara din octombrie 2015, a organizat o serie de coffee-talks pe diferite teme, precum şi alte evenimente care au avut legătură cu recenta criză a refugiaţilor.
 
Radu Sticlea a locuit timp de nouă luni într-un oraş plin de cultură şi culoare: Porto. Experienţa sa portugheză a fost însoţită aproape în permanenţă de un fundal de azulejos, faianţa pictată, fie că se afla pe pereţii clădirilor, ai bisericilor, pe bănci şi fântânile din parcuri, în magazine, gări sau numerele caselor. Fotografiile pe care le-a adus cu el sunt o joacă între timp şi loc, percepută prin valorile propriei experienţe.

Între 6 şi 9 octombrie 2016, Casa Artelor va fi şi gazda expoziţiei foto Oculus, realizată de Daniela Schinderman. Lucrările reprezintă o formă deformată a corpului uman în viziunea societăţii din ziua de azi. Prin fiecare lucrare mai deformată decât cealaltă se observă gradele de diferenţiere a societaţii asupra fiecărei persoane, exagerându-le imperfecţiunile şi alienându-le. Totuşi, în ciuda tuturor lucrurilor, aceste imperfecţiuni creează o unicitate în care se poate vedea frumuseţea fiecăreia în parte. Lucrările sunt în formă circulară reprezentând ochiul prin care societatea priveşte aceste persoane, de aici si numele expozitiei Oculus.

Cea de-a 8-a ediţie a celui mai important festival de scurtmetraje din vestul României va avea loc în perioada 6-9 octombrie 2016, la Cinema Timiş şi la Sala 2 a Teatrului Naţional din Timişoara.
 
Timp de 4 zile, timişorenii vor avea ocazia de a vedea cele mai noi şi mai apreciate scurtmetraje împărţite în 7 secţiuni, 4 dintre ele fiind competiţionale: o competiţie internaţională, una naţională, o competiţie dedicată filmelor experimentale (Videorama) şi competiţia de scurtmetraje dedicată filmelor pentru copii (Timikids). Premiul mare al festivalului este oferit de Institutul Cultural Român şi este în valoare de 3500 de euro.
Cea de-a 8-a ediţie Timishort este organizată de Asociaţia Româna a Filmului Independent (ARFI) din Timişoara cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Timişoara şi al Centrului Naţional al Cinematografiei.
Parteneri: Institutul Cultural Român, Institutul Polonez Bucureşti, Ambasada Portugaliei în România, Casa Artelor Timişoara, Electronic Resistance Timişoara, Music Service Timişoara.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus