octombrie 2016
Festivalul de Teatru Poveşti, Alba Iulia, 2016
La Festivalul Poveşti, 2016, fie că vorbim despre poveştile dedicate celor mici, fie despre spectacolele celor mari, sălile sunt în continuare pline, iar producţiile se bucură, de fiecare dată, de admiraţia tuturor spectatorilor. Mai mult, adolescenţii vin la teatru cu zecile, iar acest lucru este cu adevărat frumos. Un spectacol dedicat lor, Profu' de franceză, producţie a Universităţii de Arte din Târgu-Mureş, în regia Feliciei Dalu, s-a desfăşurat ieri, 12 octombrie 2016, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, şi s-a bucurat de o primire caldă şi entuziastă din partea tinerilor.

Energic şi dansant, musicalul regizat de către Felicia Dalu, a cărui coloană sonoră o semnează Zeno Apostolache-Kiss, vorbeşte despre fiorii primei iubiri, despre furtuna emoţională prin care trec tinerii îndrăgostiţi până să ajungă la renumitul happy end. Scris în 1948, textul lui Tudor Muşatescu este un text asupra căruia regizorii îşi îndreaptă în continuare atenţia, alegând să-l pună în scenă tocmai pentru jovialitatea sa, pentru naivitatea şi comicul cu care sunt impregnate personajele sale şi situaţiile în care acestea sunt puse. Nu interesează atât idila propriu-zisă dintre profesor şi elevă - care se materializează, în fond, după absolvirea acesteia -, cât interesează această beţie emoţională cauzată de prima dragoste, beţie care serveşte drept resort al acţiunii dramatice.

Ca într-un High School Musical, suntem purtaţi în lumea poveştilor amoroase, în care lucrurile se desfăşoară în toate felurile, numai raţional nu. Oamenii se îndrăgostesc, iar, când acest lucru se întâmplă, realitatea din jur este schimbată radical. Astfel, acest mult îndrăgit profesor de franceză, Dan Balint, interpretat de către actorul Robert Oprea, se îndrăgosteşte iremediabil de eleva lui, Ţuţi (Iulia Pop), aflată în pragul absolvirii liceului. În acelaşi timp, în plan secundar, se desfăşoară alte două poveşti de dragoste: cea dintre Anibal (Valentin Constantin) şi Dora (Anita Ursentea), şi cea dintre Carmen (Carmen Ghiurco) şi Heruvim (Alexandru Hîncu), cu suişurile şi coborâşurile lor.

Firul narativ este destul de simplu: noul profesor cucereşte, involuntar, inimile tuturor fetelor din anul terminal, fapt care stârneşte conflicte în sala de clasă. Din invidie, colegele ajung să se certe şi este nevoie de intervenţia dirigintei pentru a linişti apele. Starea lucrurilor se stabilizează treptat, iar conflictele - mai mari, mai mici - se rezolvă imediat. Nici izbucnirile geloase ale lui Anibal sau ale lui Heruvim legate de comportamentul iubitelor lor, Dora, respectiv Carmen (şi ele topite după profesor), nu durează mult. Conchizând că Ţuţi e fata potrivită pentru Dan, acestea se reîntorc la partenerii lor. Sigur, fiecare ajunge să mai calce greşit la un moment dat, însă am putea spune că, în final, trăiesc cu toţii fericiţi, măcar până la terminarea spectacolului.

Momentele muzical-coregrafice, atât de frumos orchestrate de către Felicia Dalu şi Zeno Apostolache-Kiss, oferă dinamism întregii poveşti. Studenţii Universităţii de Arte din Târgu-Mureş, alături de câţiva dintre actorii Teatrului Naţional din Târgu-Mureş, au o energie debordantă, care "contaminează" sala. De asemenea, faptul că decorul este construit cu economie de mijloace - sufrageria casei în care locuiesc cele două fete, Dora şi Carmen, e construită dintr-o canapea, o masă de cafea şi un cub, spre exemplu, iar sala de clasă, din două rânduri de scaune aşezate pe diagonala scenei, cu o tablă aşezată pe stativ în faţă - face ca aceste coregrafii să capteze atenţia privitorului fără să-i dea senzaţia de sufocare. Dimpotrivă, grupul numeros şi spaţiul aerisit sunt elemente complementare ale aceluiaşi întreg.

Profu' de franceză este un spectacol jucăuş, din care fiecare spectator poate lua acasă câte ceva: o glumă, o amintire, un refren. Gingăşia şi inocenţa pe care le portretizează fac din acesta un spectacol pe care poţi să-l îndrăgeşti liniştit.

Profu' de franceză, de Tudor Muşatescu
Producţie a Universităţii de Arte din Târgu-Mureş
Regia artistică: Felicia Dalu
Scenariul, adaptarea: Felicia Dalu
Coloana sonoră: Zeno Apostolache-Kiss
Regizor tehnic: Emil Mureşan
Distribuţia: Florin-Robert Oprea, Iulia-Andreea Pop, Alba Garcia-Valdevira, Carmen Ghiurco, Anita-Elena Ursentea, Cătălina-Elena Mihăilă, Alexandru Hîncu-Bălţatu, Valentin-Iulian Constantin, Loredana Dascălu, Ştefan Mura, Cleopatra-Loredana Druhora, Oana-Cristiana Bănuţă, Andreea-Claudia Drăgan, Dragoş-Georgian Florea, Ionuţ-Bogdan Ghiorghe, Tudor-Cristian Popa, Eliz-Beata Orbán, Edina Soos, Alexandra Ţura, Andreea-Evelin Könyves, George Pop, Larisa-Andreea Trifu, Claudia-Viorela Ogrean, Raluca-Maria Faghiura, Marcel Petruşel, Mario Garcia-Valdevira
.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus