noiembrie 2016
Festivalul Filmului Francez, 2016
Organizată de Ambasada Franţei în România şi Institutul Francez din România, a 20-a ediţie a Festivalului Filmului Francez (2016) se desfăşoară simultan în şapte oraşe, între 3 şi 13 noiembrie 2016. Pentru a treia oară consecutiv, celebra revistă de critică de film Cahiers du Cinéma revine cu o programare inedită, axată de această dată pe tematica: Muzica şi filmul francez.

Jumătate de secol de cinema francez va fi pusă în lumina reflectoarelor, prin proiecţia a şase filme muzicale antologice: French Cancan (1954) de Jean Renoir, Les Parapluies de Cherbourg (1964) de Jacques Demy, Chronique d'Anna Magdalena Bach (1968) de Danièle Huillet şi Jean-Marie Straub, Mélo (1986) de Alain Resnais, Golden Eighties (1986) de Chantal Akerman şi Mods (2003) de Serge Bozon.

Selecţia cinematografică va fi prezentată publicului de către invitatul festivalului, criticul de film şi autorul suplimentului Săptămâna Cahiers du Cinéma, Joachim Lepastier. Pasionat de cinema, redactorul blog-ului 365 jours ouvrables, remarcat pentru capacitatea sa de a îmbina filmul cu arhitectura, grafismul, muzica şi fotografia, face parte din grupul editorial al revistei Cahiers du Cinéma.

Cu scopul de a încuraja formarea în domeniul cinematografiei şi de a promova educaţia axată pe imagine, cinematograful Elvire Popesco va găzdui o proiecţie specială Education à l'image, destinată liceenilor, cu filmul Les Parapluies de Cherbourg. Proiectul educaţional, coordonat de Asociaţia NexT, se va desfăşura în prezenţa criticului de film.

Mai mult, în ideea de a sprijini revista de cinema editată de studenţii Facultăţii de Film din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică Ion Luca Caragiale, cinecluburile Film MENU vor fi relansate pe 9 noiembrie 2016, la ora 18.00, cu proiecţia lungmetrajului Mods. Filmul va fi introdus de către Joachim Lepastier şi va fi urmat de o dezbatere cu tinerii cinefili şi publicul prezent, despre selecţia Cahiers du Cinéma şi critica de film.

Ediţia aniversară a festivalului va include o altă secvenţă dedicată muzicii, în cadrul seratei jazz TV5MONDE care se va desfăşura luni 7 noiembrie 2016. Începând cu ora 19.00, trupa Tonbruket, câştigătoare a trei premii Grammy pentru jazz în Suedia, se va produce pe scena sălii Elvire Popesco. Concertul va fi urmat de filmul Ascenseur pour l'échafaud (1958), realizat pe ritmurile de jazz semnate de Miles Davis şi care o are în rol principal pe celebra actriţă Jeanne Moreau.

Festivalul Filmului Francez reprezintă unul dintre momentele cheie ale programului cultural realizat de către Ambasada Franţei şi Institutul Francez. În acest context, procesul de creaţie şi profesioniştii din a 7-a artă sunt puşi în lumină, prin intermediul unei programări care îşi propune să îmbine operele atemporale ale cinematografiei franceze şi filmele mai recente, astfel încât publicul român să poată descoperi diversitatea patrimoniului cinematografic francez.

Festivalul Filmului Francez se desfăşoară simultan în 7 oraşe din România:
Bucureşti, în perioada 3-11 noiembrie 2016, la Cinema Elvire Popesco
 Iaşi, în perioada 4-8 noiembrie 2016, în sala Fondane a Institutului Francez şi la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza"
Timişoara, în perioada 3-6 noiembrie 2016, în amfiteatrul "Aula Magna" din cadrul Universităţii de Vest
Sibiu, în perioada 4-6 noiembrie 2016, la librăria Habitus
Constanţa, în perioada 11-13 noiembrie 2016, la cinematograful Citiplex Tomis Mall
Braşov, în perioada 7-8 noiembrie 2016, la Cinemateca Patria
Buzău, în perioada 9-10 noiembrie 2016, la Teatrul "George Ciprian"

Toate filmele sunt în versiunea lor originală şi au subtitrare în limba română.

Pentru informaţii suplimentare despre ediţia 2016 a Festivalului Filmului Francez, vă invităm să ne contactaţi la adresa [email protected] sau la numărul de telefon (0040)374.125.229.

Organizatori: Ambasada Franţei în România şi Institutul Francez din România
Co-organizatori: Alianţa Franceză din Braşov, Cinemateca Patria, Alianţa Franceză din Constanţa, Cityplex Mall Constanţa, Centrul Cultural Francofon din Buzău, Teatrul George Ciprian, Librăria Habitus, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi Universitatea de Vest din Timişoara
Prezentat de: Orange
Parteneri: Groupama, Carrefour, Nestlé
Parteneri media: TV5MONDE, RFI România, TVR, Radio România Internaţional, Kolectiv, Scena 9, Zile şi nopţi, Europa Cinemas
Cu sprijinul: Cahiers du cinéma şi MasterPrint

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus