noiembrie 2016
Festivalul Filmului Francez, 2016

A peine j'ouvre les yeux / De-abia deschid ochii
Regizor: Leyla Bouzid
Cu: Baya Medhaffar, Ghalia Benali, Aymen Omrani
Dramă - Franţa (2015), 1h 46min
Tunis, vara lui 2010, cu câteva luni înainte de Revoluţie, Farah (18 ani) obţine diploma de bacalaureat şi familia sa şi-o şi imaginează doctor... însă ea nu este de aceeaşi părere. Cântă într-o trupă de rock implicată social. Vibrează, consumă alcool, descoperă iubirea şi viaţa de noapte împotriva voinţei lui Hayet, mama sa, care cunoaşte Tunisia şi restricţiile sale.

Les deux amis / Doi prieteni
Regizor: Louis Garrel
Cu: Golshifteh Farahani, Vincent Macaigne, Louis Garrel
Comedie, romantic - Franţa (2015), 1h 42min
Clément, figurant de cinema, este îndrăgostit nebuneşte de Mona, o vânzătoare dintr-un butic din Gara de Nord. Dar Mona are un secret, care o face inabordabilă. În momentul în care Clément îşi pierde speranţa că o va cuceri, singurul şi cel mai bun prieten al său, Abel, îi sare în ajutor. Cei doi prieteni îşi vor uni forţele pentru a o cuceri pe Mona.

Ce sentiment de l'été / Sentimentul verii
Realizator
: Mikhaël Hers
Cu: Anders Danielsen Lie, Judith Chemla, Marie Rivière
Dramă - Franţa, Germania (2016), 1h 47min
În mijlocul verii, Sasha, în vârstă de 30 de ani, moare subit. Deşi nu se cunosc bine, iubitul său Lawrence şi sora sa Zoé se apropie. Între Berlin, Paris şi New York, împărtăşesc povara durerii şi greutatea absenţei. Timp de trei veri, în trei oraşe, încearcă să se întoarcă la o viaţă, purtaţi de amintirea celei pe care au iubit-o.

Le nouveau / Noul
Regizor: Rudi Rosenberg
Cu: Réphaël Ghrenassia, Joshua Raccah, Géraldine Martineau
Comedie dramatică - Franţa (2015), 1h 21min
Prima săptămână pe care Benoit o petrece în noul său liceu nu se desfăşoară conform aşteptărilor sale. Este batjocorit de gaşca lui Charles, băieţii populari, iar singurii elevi care-l acceptă sunt cei marginalizaţi. Din fericire, o cunoaşte pe Johanna, o suedeză drăguţă cu care Benoit se împrieteneşte şi de care se îndrăgosteşte. Din păcate, ea se îndepărtează încet, încet, pentru a intra în gaşca lui Charles. Pe baza sfaturilor unchiului său, Benoit organizează o petrecere la care invită toată clasa. Ocazia perfectă pentru a deveni popular şi pentru a o cuceri pe Johanna.

Évolution / Evoluţie
Regizor: Lucile Hadzihalilovic
Cu: Max Brebant, Julie-Marie Parmentier, Roxane Duran
Fantastic - Franţa, Spania, Belgia (2016), 1h 21min
Nicolas are 11 ani şi locuieşte cu mama sa într-un sat izolat de pe malul oceanului, locuit doar de femei şi băieţi de vârsta sa. Într-un spital cu vedere la mare, toţi copiii primesc un tratament misterior. Nicolas este singurul care îşi pune întrebări. Are impresia că mama sa îl minte şi ar vrea să ştie ce face cu celelalte femei pe plajă în timpul nopţii. Nicolas va găsi un aliat neaşteptat în persoana unei tinere infirmiere de la spital şi va descoperi lucruri bizare şi alarmante...

Innocence / Inocenţă
Regizor: Lucile Hadzihalilovic
Cu: Zoé Auclair, Lea Bridarolli, Bérangère Haubruge
Comedie romantică - Franţa (2005), 1h 55min
Undeva, într-o pădure, o şcoală. Acolo, izolate de lume, nişte fete tinere învaţă dansul şi ştiinţele naturale...

Fatima
Regizor: Philippe Faucon
Cu: Soria Zeroual, Zita Hanrot, Kenza Noah Aïche
Dramă - Franţa (2016), 1h 19min
Fatima locuieşte cu cele două fiice ale sale: Souad, 15 ani, adolescentă rebelă şi Nesrine, 18 ani, care îşi începe studiile de medicină. Fatima nu stăpâneşte bine limba franceză şi se simte frustrată în relaţiile de zi cu zi cu fetele sale. Fetele sunt mândria, energia, dar şi cauza neliniştii sale. Pentru a le oferi cel mai bun viitor posibil, Fatima lucrează ca femeie de serviciu cu un program extins. Într-o zi cade pe scări. Pentru că nu mai poate lucra, începe să scrie în arabă ceea ce i-a fost imposibil să le spună fetelor în franceză.

L'ombre des femmes / În umbra femeilor
Regizor: Philippe Garrel
Cu: Stanislas Merhar, Clotilde Courau, Lena Paugam
Dramă - Franţa, Elveţia (2015), 1h 13min
Filmul a fost prezentat la Cannes 2015, în deschiderea Quinzaine des Réalisateurs.
Pierre şi Manon sunt săraci. Fac documentare din nimic şi reuşesc să trăiască prin mici joburi. Pierre întâlneşte o tânără stagiară, Elisabeth, care îi devine amantă. Dar nu vrea să o lase pe Manon pentru Elisabeth, ci să le păstreze pe amândouă. Într-o zi, Elisabeth descoperă că Manon, soţia lui Pierre, are şi ea un amant. Şi îi spune lui Pierre... El se întoarce la Manon, pentru că ea este cea care-l iubeşte. Cum se simte trădat, o vrea pe Manon şi o părăseşte pe Elisabeth. Manon se desparte deîndată de amantul său, pentru că îl iubeşte pe Pierre.

Les malheurs du Sophie / Răutăţile lui Sophie
Regizor: Christophe Honoré
Cu: Anaïs Demoustier, Golshifteh Farahani, Muriel Robin
Comedie - Franţa (2016), 1h 46min, +6 ani
Din castelul său, micuţa Sophie nu poate rezista tentaţiilor şi ceea ce îi place cel mai mult este să facă năzbâtii cu verişorul ei, Paul. În momentul în care părinţii ei decid să se mute în America, Sophie este încântată. Un an mai târziu, se întoarce în Franţa cu mama sa vitregă, doamna Fichini. Pentru a scăpa din ghearele acesteia, Sophie va conta pe ajutorul celor două prietene ale sale împreună cu mama acestora, madame de Fleurville.

Victoria
Regizor: Justine Triet
Cu: Virginie Efira, Vincent Lacoste, Melvil Poupaud
Comedie dramatică - 2016 (Franţa), 1h 36min
Victoria Spick, avocat de drept penal în plin deşert sentimental, ajunge la o nuntă unde se întâlneşte cu prietenul său, Vincent, precum şi cu Sam, un ex-dealer, pe care ea l-a scos din încurcătură. A doua zi, Vincent este acuzat de tentativă de omor de către iubita sa. Singurul martor al scenei este câinele victimei. Fără convingere, Victoria acceptă să-l apere pe Vincent în timp ce-l angajează pe Sam pe post de asistent. Acesta este începutul unei serii de probleme pentru Victoria.

Ma Loute / Slack Bay
Regizor: Bruno Dumont
Cu: Fabrice Luchini, Juliette Binoche, Valeria Bruni Tedeschi
Comedie romantică - Franţa, Germania (2016), 2h 02min
Atenţie: filmul conţine scene sau imagini care vă pot afecta emoţional.
Vara anului 1910, Baie de la Slack în nordul Franţei. Misterioasele dispariţii pun pe jar întreaga regiune. Improbabilul inspector Machin şi agerul Malfoy conduc ancheta. Cei doi se află în mijlocul unei poveşti de iubire ciudată şi mistuitoare între Ma Loute, fiul cel mic al unei familii de pescari cu moravuri bine înrădăcinate şi Billie din familia Van Peteghem, burghezii bogaţi, decadenţi din Lille.

Les parapluies de Cherbourg / Umbrelele din Cherbourg
Regizor: Jacques Demy
Cu: Catherine Deneuve, Nino Castelnuovo, Anne Vernon
Comedie muzicală - Germania de Vest, Franţa (1964), 1h 31min
Doamna Emery şi fiica sa, Geneviève, au un magazin de umbrele. Tânăra fată este îndrăgostită de Guy, un mecanic. Însă acesta este mobilizat să lupte pe frontul din Algeria. Fiind însărcinată, Geneviève este presată de către mama sa să accepte căsătoria cu Roland, un bijutier înstărit.

Melo
Regizor: Alain Resnais
Cu: Sabine Azéma, Fanny Ardant, Pierre Arditi
Dramă, romance - Franţa (1986), 1h 50min
Pierre, de profesie violonist, îl invită la cină pe unul dintre prietenii săi, Marcel, un artist virtuoz, şi i-o prezintă pe prietena sa, Romaine. Marcel şi Romaine se vor îndrăgosti pasional unul de celălalt.

Golden Eighties
Regizor: Chantal Akerman
Cu: Delphine Seyrig, Myriam Boyer, Fanny Cottençon
Comedie dramatică, documentar - Franţa, Belgia (1986), 1h 36min
Fericirile şi melancoliile din viaţa unor personaje care convieţuiesc într-un spaţiu comercial. Sylvie, ospătar într-un bar, reciteşte o scrisoare de la logodnicul său, plecat să-şi caute norocul peste ocean, observându-l totodată pe Robert, vânzătorul de la un magazin prêt-à-porter. Mado, una dintre angajatele salonului de coafură din preajmă, este îndrăgostită şi ea nebuneşte de Robert. Dar acesta iubeşte pe altcineva, pe Lili. Cea din urmă îl preferă pe domnul Jean, gangster de felul lui. Dintr-o dată, intervine Eli, un american care s-a întors în Franţa după o perioadă lungă. O va găsi pe Jeanne, soţia domnului Schwartz. În marele joc al întâlnirilor, cine pe cine va găsi...?

Ascenseur pour l'échaufaud / Ascensor pentru eşafod
Regizor: Louis Malle
Cu: Jeanne Moreau, Maurice Ronet, Georges Poujouly
Poliţist, dramă, thriller - Franţa (1958), 1h 28min
Un bărbat îşi ucide patronul cu ajutorul soţiei acestuia, care îi este amantă. În dorinţa de a şterge un indiciu compromiţător, rămâne blocat în liftul care-l duce la locul crimei.

Willy I
Regizor: Ludovic Boukherma, Zoran Boukherma
Cu: Daniel Vannet, Noémie Lvovsky, Romain Léger
Comedie dramatică - Franţa (2016), 1h 22min
La moartea fratelui său geamăn, Willy, în vârstă de 50 de ani, pleacă pentru prima dată din casa părintească pentru a se muta într-un sat apropiat. «La Caudebec, voi pleca. Un apartament, voi cumpăra. Prieteni voi avea. Şi nu-mi mai pasă de voi!» Neadaptat din punct de vedere social, Willy pleacă să-şi găsească locul într-o lume pe care nu o cunoaşte.

Le grand jeu / Marele Joc
Regizor: Nicolas Pariser
Cu: Melvil Poupaud, André Dussollier, Clémence Poésy
Thriller - Franţa (2015), 1h 39min
Pierre Blum, un scriitor în vârstă de 40 de ani, care a cunoscut succesul la începutul anilor 2000, întâlneşte într-o seară, pe terasa unui cazino, o persoană misterioasă, Joseph Paskin. Influent în lumea politică, carismatic, manipulator, acesta îl va solicita pe Pierre pentru un serviciu ieşit din comun. Din acel moment, Pierre se reîntoarce într-un trecut pe care ar fi preferat să-l uite şi care-i va pune viaţa în pericol. În mijlocul acestui tumult, Pierre se va îndrăgosti de Laura, o tânără militantă de extrema stângă. Într-o lume unde totul pare să aibă două feţe, în cine te poţi încrede?

Je ne suis pas un salaud / Nu sunt un nenorocit
Regizor: Emmanuel Finkiel
Cu: Nicolas Duvauchelle, Mélanie Thierry, Maryne Cayon
Dramă - Franţa (2016), 1h 51min
Atenţie: filmul conţine scene sau imagini care vă pot afecta emoţional.
Eddie este agresat violent în mijlocul străzii şi îl acuză pe nedrept pe Ahmed, pentru simplul motiv că l-a zărit cu câteva zile înainte de agresiunea sa. În momentul în care procesul judiciar se declanşează împotriva lui Ahmed, Eddie încearcă să-şi refacă viaţa alături de soţia şi fiul său, şi datorită unui nou loc de muncă. Însă, curând, conştient de gravitatea gestului său, Eddie va face tot posibilul să restabilească adevărul. Chiar cu riscul de a pierde totul...

Mods
Regizor: Serge Bozon
Cu: Laurent Lacotte, Guillaume Verdier, Serge Bozon
Comedie dramatică, Franţa (2003), 1h 00min
Un campus, un student bolnav, doi militari, fraţii săi pentru a-l salva. Pierduţi în acest univers, care nu le este cunoscut, cei doi militari vor avea diverse întâlniri şi surprize, ascultând amintirile lăsate de fratele lor bolnav, zvonuri venite din alte părţi şi cântece de nicăieri.

French Cancan
Regizor: Jean Renoir
Cu: Jean Gabin, Françoise Arnoul, Maria Felix
Comedie dramatică, Comedie muzicală - Italia, Franţa (1954), 1h 42min
Dezvăluirea iubirilor tumultoase ale lui Danglard, producător de spectacole şi proprietar al unui cabaret, frumuseţilor şi mizeriilor micii şi marii lumi din cartierul Montmartre din epoca de aur.

Demain
Regizor: Cyril Dion, Mélanie Laurent
Documentar - Franţa (2015), 2h 00min
Şi dacă faptul de a dezvălui soluţii şi de a spune o poveste care ne face să ne simţim bine ar fi cea mai bună metodă de a rezolva crizele ecologice, economice şi sociale cu care se confruntă ţările noastre? În urma publicării unui studiu care anunţă posibila dispariţie a unei părţi a populaţiei mondiale din 2100, Cyril Dion şi Melanie Laurent au plecat cu o echipă de patru persoane, cu scopul de a ancheta în zece ţări pentru a înţelege ceea ce ar putea provoca această catastrofă şi mai ales cum ar putea să fie evitată. În timpul călătoriei lor, s-au întâlnit cu pioneri din domeniul agriculturii, energiei, economiei, democraţiei şi educaţiei. Punând cap la cap aceste iniţiative pozitive şi concrete care au dat deja roade, ei observă apariţia treptată a ceea ce ar putea fi lumea de mâine...

Phantom Boy / Băiatul Fantomă
Regizor: Alain Gagnol, Jean-Loup Felicioli
Animaţie, Franţa (2015), 1h 24min
Aflat în mijlocul unei investigaţii, poliţistul Alex este rănit de un personaj misterios cu faţa desfigurată. Imobilizat în spital, Alex îl întâlneşte pe Léo, un pacient în vârstă de 11 ani cu abilitatea de a-şi părăsi corpul. Băiatul poate zbura şi trece prin ziduri ca o fantomă, nevăzut de nimeni. Cum gangsterul desfigurat ameninţă oraşul, Alex hotărăşte să termine investigaţia, cu Léo drept ochi şi picioare.

Chroniques d'Anna Magdalena Bach / Cronicile Annei Magdalena Bach
Regizor: Danièle Huillet, Jean-Marie Straub
Cu: Christiane Lang-Drewanz, Gustave Leonhardt, Nikolaus Harnoncourt
Film muzical - Italia, Germania (1968), 1h 34min
O cronică a vieţii lui Johann Sebastian Bach, lipsită de dramatism, centrându-se doar pe muzică. Povestea este spusă de soţia lui Bach, Anna, prin intermediul tehnicii voice-over şi se compune în mare parte din cadre statice care îl surprind pe Bach dirijând sau interpretând genialele sale compoziţii.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus