noiembrie 2016
Ali: Frica mănâncă sufletul
Cel mai nou teatru din Bucureşti, Apollo111, se va deschide în data de 25 noiembrie 2016 în Palatul Universul, odată cu premiera spectacolului ALI: Frica mănâncă sufletul, în regia lui Radu Jude.

Cu un concept nou pentru scena din România, spectacolele Apollo111 se vor juca doar câte şase săptămâni, iar fiecare stagiune va avea o temă specifică şi va fi condusă de către un alt director artistic. Primul care va avea acest rol este actorul Bogdan Dumitrache, tema sa fiind una interdisciplinară: "Am ales pentru primul an ideea unui exerciţiu Teatru - Film din nevoia de a rămâne în aria mea de experienţă profesională, într-o zonă pe care o cunosc şi o stăpânesc".

Radu Jude, regizor de film consacrat, îşi face debutul pe scena de teatru din Bucureşti cu un spectacol după un text care, deşi a fost scris în anii '60, este, mai mult ca oricând, relevant în contextul actual. ALI: Frica mănâncă sufletul este adaptat după textul - devenit film - al celebrului regizor german Rainer Werner Fassbinder şi abordează în faţa publicului subiectul fricii, aşa cum se manifestă ea în diferite contexte de actualitate, care fac referire la imigraţie, iubire, prejudecată şi cultura arabă.

Acestea sunt ingredientele de bază ale poveştii de dragoste dintre doi oameni complet diferiţi: Emmi, o femeie în jur de 60 de ani, şi Ali, un imigrant marocan, cu 25 de ani mai tânăr. Trecând peste toate tabu-urile şi depăşind oroarea provocată în familie şi printre cunoscuţi, cei doi hotărăsc să se căsătorească.

"Situaţia descrisă de textul lui Fassbinder mi se pare foarte potrivită pentru România de azi, dacă ţinem cont de reacţiile provocate de recenta criză a migranţilor din Europa. În plus, cel puţin în cinema, povestea a avut nenumărate variante: Fassbinder însuşi a adaptat melodrama lui Douglas Sirk, All that Heaven Allows, şi, ceva mai recent, Todd Haynes a refăcut-o în Far from Heaven. Aşa că mi-am dorit să existe şi o variantă românească", a declarat regizorul Radu Jude despre spectacol.

Deşi cariera lui a durat mai puţin de 15 ani, Rainer Werner Fassbinder a fost reprezentantul Noului Cinema German, a jucat în 36 de roluri de film, a regizat peste 40 de lungmetraje, scurtmetraje, seriale de televiziune şi 24 de piese de teatru. Filmul său Angst essen Seele auf / ALI: Frica mănâncă sufletul a câştigat un premiu la Festivalul de film de la Cannes, în 1974.

Scenografia spectacolului îi aparţine Iulianei Vîlsan, un nume deja cunoscut în arta vizuală românească. A realizat decoruri, costume, pictură şi instalaţii pentru mai multe spectacole din ţară şi din străinătate. În acelaşi timp, Iuliana a fost invitată să participe la diferite ateliere în cadrul rezidenţelor de creaţie la Firenze, Paris, Palermo, Viena, Iaşi, Grenoble şi Atena.

Din distribuţia ALI: Frica mănâncă sufletul fac parte atât actori consacraţi, cât şi debutanţi. Astfel, rolul principal feminin, Emmi, este jucat de Liliana Ghiţă, o actriţă cu un palmares de peste 70 de roluri în teatru şi film, iar rolul principal masculin, cel al lui Ali, are dublă distribuţie: Camara Ghedi, cunoscut publicului drept Kamara, şi Amir Shafizadeh, student în anul II la UNATC, născut în Iran, ambii actori fiind pentru prima dată pe o scenă profesionistă de teatru. Distribuţia este completată de Adina Cristescu, Eduard Cîrlan, Ilinca Hărnuţ, Lucian Teodor Rus / Mihai Niţu.

Design-ul luminilor din spectacol este asigurat de Tudor Lucaciu, director de imagine de film pe care regizorul Radu Jude l-a cooptat în proiect cu acest scop. Lucaciu este cunoscut pentru filme precum Marţi, după Crăciun, Hârtia va fi albastră sau Un etaj mai jos. Textul piesei a fost tradus din limba germană de către Andrei Anastasescu.

Premiera spectacolului ALI: Frica mănâncă sufletul va avea loc în data de 25 noiembrie 2016, de la ora 20:00, la Apollo111. Teatrul se află în Palatul Universul, situat pe strada Actor Ion Brezoianu nr. 23 - 25. Biletele pentru premieră, dar şi pentru următoarele reprezentaţii (26 noiembrie - 8 decembrie 2016), sunt disponibile online, pe BLT.ro.

***

Apollo111 va include o stagiune principală de teatru în fiecare an, dar şi un repertoriu de teatru pentru copii. Spectacolele pe care teatrul le oferă sunt selecţionate anual de către un alt director artistic. Apollo111 va reprezenta totodată mixul perfect între vizionarea celor mai bune spectacole, clasice şi contemporane şi un spaţiu de comunicare între public şi artişti, antreprenori din domeniul creativ şi personalităţi din domeniul cultural.

Apollo111.ro // Facebook.com/Apollo111.ro // Instagram.com/Apollo111.ro

De: Rainer Werner Fassbinder Regia: Radu Jude Cu: Liliana Ghiţă, Camara Ghedi (Kamara) / Amir Shafizadeh, Adina Cristescu, Eduard Cîrlan, Ilinca Hărnuţ, Lucian Teodor Rus / Mihai Niţu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus