noiembrie 2016
minor
Turneul de teatru Manifest pentru dialog, susţinut de BRD - Groupe Société Générale pentru a promova spectacolul #minor în mai multe oraşe din ţară, se va încheia cu o reprezentaţie în Bucureşti. Astfel, pe 29 noiembrie 2016, de la ora 19:00, la Teatrul Excelsior, tânărul regizor şi dramaturg Bogdan Georgescu, un grup de actori masteranzi din Sibiu şi un psiholog provoacă publicul bucureştean la un dialog deschis în sala de teatru despre educaţia în familiile din România şi despre lejeritatea cu care îi judecăm pe străini.

"Datorită succesului de care s-a bucurat spectacolul #minor în oraşele în care a fost deja pus în scenă - Târgu Mureş, Piteşti, Ploieşti şi Râmnicu Vâlcea - am decis să extindem turneul cu încă o reprezentaţie. Astfel, le vom oferi şi bucureştenilor ocazia de a participa la această iniţiativă lăudabilă a echipei din Sibiu - aceea de a da naştere unei discuţii deschise în sala de teatru, sub coordonarea unui psiholog", afirmă Flavia Popa, Secretar General, BRD - Groupe Société Générale.

Spectacolul #minor porneşte de la două cazuri intens mediatizate în 2016 - situaţia familiei Bodnariu şi scandalul de la Opera Română - care, deşi aparent diferite, aduc într-o zonă comună anumite metehne naţionale precum pasarea responsabilităţii sau tendinţa de ne crede mai buni şi de a-i critica pe ceilalţi fără a ne vedea propriile greşeli.

"Ce înseamnă normalitate? Ce înseamnă familia ca tradiţie şi valoare într-o ţară în care numărul copiilor abuzaţi - în familie - depăşeşte zecile de mii anual? România este pe ultimul loc în Europa privind capacitatea de a empatiza. Nu ştim să ne punem în pielea celuilalt, nu ne învaţă nimeni cum să facem asta, cum să înţelegem şi să analizăm situaţii din perspective complet diferite. O majoritate nu poate stabili reguli şi principii sociale care să încalce drepturile şi demnitatea unei minorităţi, oricare ar fi aceasta. Vreau să cred că mai e timp pentru dialog, pentru a ne pune întrebări şi nu a ne impune punctele de vedere, chiar dacă, din păcate, societatea românească ratează sistematic posibile şanse de emancipare", spune Bogdan Georgescu, autorul şi regizorul #minor.

#minor - proiect observaţional de artă activă, coproducţie Teatrul Naţional "Radu Stanca" şi Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu - este al doilea spectacol al platformei Manifest pentru dialog după Antisocial, promovat printr-un turneu în 2015.

"Atunci când am început proiectul Manifest pentru dialog cu Antisocial, o experienţă unică în peisajul teatral şi educaţional românesc, am promis că vom dezvolta o trilogie cu actorii tineri de la ULBS şi TNRS, cu coroborarea celor două instituţii şi cu sprijinul generos al BRD - Groupe Société Générale. #minor, a doua parte a trilogiei, care a fost programată, la fel ca Antisocial, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu 2016, îşi începe călătoria în oraşele din România încercând să atragă atenţia asupra violenţei care, în toate formele ei, întunecă viaţa de zi cu zi a întregii lumi. Încercăm, împreună cu psihologi din oraşele unde jucăm, să dezbatem cu publicul această problemă după fiecare reprezentaţie. Este o responsabilitate pe care ne-o asumăm în organizare şi suntem convinşi că va da roade importante. În acelaşi timp, asigurăm toţi spectatorii că vom continua anul viitor acest proiect şi cu cel de-al treilea spectacol", completează Constantin Chiriac, Director General, Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu.

Distribuţia este formată din actori masteranzi: Vladimir Petre, Gabriela Pîrliţeanu, Raj - Alexandru Udrea, Maria Soilică, Claudiu Urse, iar echipa de producţie este completată de Luminiţa Bîrsan (manager proiect), Vlad Bacalu (asistent regie), Dorin Părău (light design) şi Tudor Răileanu (sunet).

Turneul a inclus până acum oraşele Târgu Mureş, Piteşti, Ploieşti şi Râmnicu Vâlcea şi, până la reprezentaţia din Bucureşti (29 noiembrie 2016), va trece şi prin Sibiu (24 noiembrie 2016), Cluj-Napoca (27 noiembrie 2016) şi Craiova (28 noiembrie 2016).
###

Despre #minor
Turneul #minor - Manifest pentru Dialog generează dezbateri publice privind gradul mult prea ridicat al toleranţei faţă de violenţa domestică, faţă de bătaie ca instrument educaţional şi lipsa de empatie a societăţii româneşti în raport cu noi structuri individuale, comunitare şi sociale.

#minor este un proiect de artă activă care combină tehnici de devising, teatru documentar şi observaţional, explorând noi tipuri de teatralitate şi structuri dramatice.

"Unde dă tata creşte?" "Bătaia e ruptă din rai?" "Eu te-am făcut eu te omor?" Care sunt metodele educaţionale pentru creşterea unui tânăr adult în România anului 2016? Cine educă adulţii în a pregăti viitori adulţi? #minor este analiza unui context social şi politic în care pasarea responsabilităţii şi utilizarea cazurilor particulare pentru crearea unor platforme de manipulare sunt scopuri în sine. Trăim într-o societate în care găsirea unui vinovat, un celălalt de acuzat e soluţia oricărei probleme. Lipsa de dialog, a conştientizării şi a responsabilităţii sunt aspecte devenite banale. Infantilizarea, această atitudine transformată în mentalitate, aplicată majorităţii tinerilor adulţi ca metodă educativă poate construi o societate din care am vrea să facem parte?

Despre Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Teatrul Naţional "Radu Stanca" este continuatorul tradiţiei de aproape cinci secole de teatru în Sibiu şi în regiune şi, alături de Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, a reuşit performanţa unică de a obţine titlul de Capitală Culturală Europeană pentru Sibiu, în anul 2007. Situat în Sibiu, un oraş cu un potenţial cultural puternic, a dezvoltat parteneriate artistice importante cu organizaţii locale, regionale şi naţionale şi, de asemenea, cu universităţi şi asociaţii. Este un teatru de repertoriu (110 de spectacole diferite) şi are o numeroasă trupă de actori permanenţi, conduce o şcoală de excelenţă în artele dramatice şi producţiile lui sunt des reprezentate pe scene internaţionale. Festivalul Internaţional de Teatrul de la Sibiu, care primeşte mulţi artişti europeni în fiecare an, este condus în întregime de TNRS şi contribuie la formarea reală a unei platforme pentru schimburi şi comunicare în România şi în Europa.

Răspunzând tuturor provocărilor contemporane, spectacolele Teatrului Naţional "Radu Stanca" încearcă să surprindă diversitatea tendinţelor din artele spectacolelor, pornind de la tradiţie, cuvânt şi imagine, şi ajungând la spectacole muzicale, de instalaţii şi teatru-dans. Spectacolele Teatrului Naţional "Radu Stanca" au fost invitate la cele mai importante festivaluri ale lumii, de la Edinburgh, la Avignon, Bruxelles, Roma, Tokyo, Seul, Sankt Petersburg, Moscova, Napoli, Paris, Merida, Liverpool, Londra, Budapesta, Tampere, Poznan, Varşovia, Koln, Freibourg, Barcelona, Lisabona, Porto, Cairo, Erevan, Tibilisi, Nitra, Atena, Thessaloniki, Belgrad, Varna Pecs, Lille, Tel Aviv şi Sarajevo.

Despre Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu - Departamentul de Artă Teatrală
Departamentul de Artă Teatrală din ULBS reprezintă cea mai bună şcoală de teatru din România, acesta fiind clasat în anul 2011 pe prima poziţie în cadrul clasificării universităţilor şi al ierarhizării programelor de studii din România. Studiile de artă teatrală de la Sibiu au fost înfiinţate în anul 1997 şi beneficiază de un context artistic şi managerial unic în România, întrucât au fost configurate pentru a funcţiona într-o strânsă relaţie cu Centrul de Cercetări Avansate în Domeniul Artelor Spectacolului (CAVAS), Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, Bursa de Spectacole şi Teatrul Naţional "Radu Stanca".

Membrii (studenţi şi profesori) Departamentului de Artă Teatrală al Universităţii "Lucian Blaga" Sibiu, în particular prin intermediul Centrului Avansat de Cercetări Teatrale în Domeniul Artelor Spectacolului (CAVAS), desfăşoară permanent programe culturale şi schimburi de bune practici la nivel local, naţional şi internaţional, fiind o prezenţă activă în comunităţi foarte diverse: Dionysus International Festival of Student Theatre, Osijek - Croaţia (2006-2013), Programul Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (2000-2013), Festival Istropolitana Project, 2012, Slovacia, Festivalul Şcolilor de Teatru, Actul I, Scena I, Bucureşti, 2012, Festivalul 25 De Ore De Teatru Non-Stop, în parteneriat cu Asociaţia Bis, 2010-2013, Festivalul Naţional de Teatru de la Bucureşti (2003-2013) etc.

Departamentul de Artă Teatrală, prin parteneriatele cu Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu şi Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, a derulat o serie de proiecte similare în comunităţi restrânse sau mai largi ale judeţului Sibiu, în perioada 1997-2013, punctând, prin spectacole de teatru, obiective turistice şi culturale ale acestor zone: Ocna Sibiului, satul Hosman, spaţii publice în aer liber, cetăţile şi bisericile fortificate prin intermediul proiectului "Spectacole în cetăţi / biserici şi sit-uri istorice" etc.

Toţi profesorii, cercetătorii şi studenţii Departamentului de Artă Teatrală şi Centrului de Cercetare Avansată în Domeniul Artelor Spectacolului au experienţă în implementarea cu succes a proiectelor culturale şi de cooperare la nivel local, naţional şi internaţional prin intermediul parteneriatului cu Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu şi Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, fiind implicaţi în domenii ca artele spectacolului, proiecte educaţionale (ateliere specifice), schimburi culturale şi de bune practici, conferinţe, seminarii, reţele internaţionale. Studenţii şi masteranzii sunt implicaţi atât în producţiile teatrului, cât şi în organizarea festivalului, care are, la această oră, o fizionomie inegalabilă în România şi în Europa Centrală şi de Est, beneficiind de întâlniri extraordinare cu profesionişti din întreaga lume: unii dintre cei mai mari importanţi regizori, actori, scenografi şi directori de festivaluri sau instituţii de spectacol. Majoritatea proiectelor în care este implicat Departamentul de Artă Teatrală, ca prim organizator sau partener, se derulează în colaborare atât cu autorităţi publice, cât şi private, la nivel local şi internaţional.

De: Bogdan Georgescu Regia: Bogdan Georgescu Cu: Vladimir Petre, Gabriela Pîrliţeanu, Raj - Alexandru Udrea, Maria Soilică, Claudiu Urse

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus