ianuarie 2017
Juste la fin du monde
Juste la fin du monde / Doar sfârşitul lumii, în regia lui Xavier Dolan, "copilul teribil al Canadei" (Mommy, Tom à la ferme, J'ai tué ma mère) - premiat la Cannes 2016 şi selectat pe lista scurtă pentru Cel mai bun film străin la Oscar 2017 - va intra în cinematografele româneşti pe 6 ianuarie 2017. Distribuit de Independenţa Film.

Din distribuţie: Vincent Cassel (Black Swan, Mesrine: L'Ennemi public no1, L'Instinct de mort), Marion Cotillard (Big Fish, A Good Year, Inception, Deux jours, une nuit, De rouille et d'os, La Môme / La vie en rose), Léa Seydoux (Spectre, The Grand Budapest Hotel, La vie d'Adèle), Gaspard Ulliel (Saint Laurent, Hannibal Rising) şi Nathalie Baye (Laurence Anyways, Catch Me If You Can).


În 15 ianuarie 2017, actuala "listă scurtă" de nouă lungmetraje rămase în cursă la categoria Cel mai bun film străin - Oscar 2017, va fi restrânsă la cinci nominalizări. Festivitatea de decernare a premiilor Oscar va avea loc în data de 26 ianuarie 2017.

La Festivalul de la Cannes 2016, filmul Juste la fin du monde / Doar sfârşitul lumii a primit Grand Prix-ul şi Premiul Juriului Ecumenic.

În Canada şi în Franţa, filmul a avut premiera în 21 septembrie 2016. Încă din prima săptămână, Juste la fin du monde a fost nr. 1 în box office-ul francez, unde a vândut peste un milion de bilete.


Sinopsis:
Louis, un scriitor tânăr, foarte bolnav, se întoarce acasă după o absenţă de 12 ani, pentru a-şi anunţa familia că urmează să moară. Are loc o reuniune familială tensionată, la care orice tentativă de empatie este sabotată de incapacitatea oamenilor de a asculta şi de a iubi.

Durata: 95 min.

"Am avut senzaţia că ne filmează cu microscopul"

Este recunoscută maniera lui Xavier Dolan de a-şi filma personajele foarte de aproape. Marilon Cotillard spunea în conferinţa de presă de la Cannes: "Sincer, în Juste la fin du monde / Doar sfârşitul lumii, eu n-am ştiut niciodată exact cum anume mă filmează camera... Evident, câteodată o vedeam că este foarte foarte aproape şi îmi imaginam că e un prim plan. Dar chiar şi aşa, nu ştiam exact cum anume mă urmăreşte, ce urmăreşte... Recunosc, Xavier are o manieră foarte foarte specială de a filma. Uneori camera era atât de aproape încât mă obişnuiam cu ea şi uitam că este acolo, devenea parte din grup, parte din mine... simţeam că respirăm acolo, împreună".


Gaspar Ulliel, actorul din rolul principal, este mult mai direct: "La început, eu unul am avut senzaţia că suntem filmaţi cu un microscop! Aveam impresia că tot ceea ce facem este mărit de câteva ori."


Xavier Dolan, copilul teribil al Canadei, premiat la Cannes

Juste la fin du monde este al şaselea lungmetraj al tânărului cineast canadian. La numai 27 de ani, regizorul, actorul şi scenaristul Xavier Dolan are în palmares patru filme selectate deja la Cannes.

Mommy, cel mai recent lungmetraj al său, a rulat şi în România în ianuarie 2015, distribuit de Independenţa Film, fiind onorat cu Premiului Juriului la Cannes, în 2014.

J'ai tué ma mère / I Killed My Mother a primit trei premii în 2009, din care unul pentru tineri regizori, Prix Regards Jeune. La fel, Les amours imaginaires / Heartbeats, în 2010. Laurence Anyways i-a adus lui Dolan Queer Palm, în 2012. Tom à la ferme (2013) a primit premiul FIPRESCI la Veneţia, unde a făcut parte din Selecţia oficială.


Xavier Dolan, membru al juriului de la Cannes 2015

Tânărul regizor canadian Xavier Dolan spunea despre prezenţa sa la Cannes 2016 cu Juste la fin du monde / Doar sfârşitul lumii: "Sunt mândru să aduc acest film la Cannes. Fiind o adaptare a unei piese franţuzeşti, cu actori francezi, mi se pare cu atât mai emoţionant să-l prezint pe teritoriu francez, în contextul acestei competiţii, în cele mai bune condiţii posibile pentru un cineast. Ori de câte ori lumea pomeneşte de Cannes, imediat se aduc în discuţie petrecerile cu multă şampanie, nesfârşitele evenimente de PR şi chestii ieftine pentru cei lipsiţi de imaginaţie. Dar ceea ce se întâmplă acolo cu adevărat este altceva: se leagă prietenii, au loc întâlniri, plus senzaţia unică de a-ţi fi proiectat filmul într-un cinematograf celebru, unde toţi respiră alături de tine, râd cu tine sau plâng cu tine. Sunt foarte emoţionat că am fost invitat din nou la Cannes".

În 2015, Xavier Dolan însuşi a făcut parte din juriul de la Cannes. "A fost o experienţă foarte specială pentru mine. Cu toate astea, nu cred c-aş putea s-o fac în fiecare an", a spus el.

***

Juste la fin du monde / It's Only the End of the World (2016) este adus în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase.

Independenţa Film a distribuit pelicule ca: Snowden (r. Oliver Stone), Youth (r. Paolo Sorrentino) - Cel mai bun film european 2015, Dheepan (r. Jacques Audiard) - Palme d'Or 2015, Mommy (r. Xavier Dolan), Deux jours, une nuit (r. Fraţii Dardenne), La grande bellezza (r. Paolo Sorrentino), Nymphomaniac (r. Lars von Trier), La vie d'Adèle (r. Abdellatif Kechiche), Jagten / Vânătoarea (r. Thomas Vinterberg), Amour (r. Michael Haneke), Trainspotting (r. Danny Boyle), Le fabuleux destin d'Amélie Poulain (r. Jean-Pierre Jeunet), Melancholia (r. Lars von Trier), Todo sobre mi madre (r. Pedro Almodóvar), In the Mood for Love (r. Wong Kar Wai), Vicky Cristina Barcelona (r. Woody Allen), Dogville (r. Lars von Trier) etc.

Fotografii: ©Shayne Laverdière - Sons of Manual


Regia: Xavier Dolan Cu: Nathalie Baye, Marion Cotillard, Léa Seydoux, Vincent Cassel, Arthur Couillard, Gaspard Ulliel

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus