Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Juste la fin du monde

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

La Sieranevade - Juste la fin du monde la Les Films de Cannes à Bucarest, 2016


ianuarie 2017
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
N-am aflat ce înseamnă Sieranevada, dar i-am descoperit traducerea în franceză: La Sieranevada. Acesta e titlul-alternativ pe care îl propun pentru excelentul Juste la fin du monde, cu care canadianul Xavier Dolan (doar 27 de ani!) a cucerit Marele Premiu al Juriului la Cannes 2016. Pe un scenariu de Dolan, pornind de la piesa omonimă a lui Jean-Luc Lagarce, montată acum aproape un deceniu, la Odeon, de Radu Afrim.

O familie. O mamă, trei fraţi, o noră. Întoarcerea fratelui mijlociu. Risipitor. Celebru. Dramaturg. Homosexual. Pe moarte. După 12 ani. De depărtare. De cărţi poştale. De tăcere.

Fiul se reîntoarce într-o duminică. Pentru a-şi aminti. Pentru a-i revedea. Pentru a spune adio. Amintirilor, tinereţii, vieţii. Şi lor, celor alături de care obişnuinţele sociale ar spune că formează o familie.

Ei, care îl aşteaptă ca pe un idol, ca pe o speranţă, ca pe o mare iubire niciodată împlinită. Ei, care, sufocaţi de nevoia de a vorbi, nu găsesc timp să îl asculte. Ei, pe care Lagarce i-a furat din Cehov, i-a tăvălit prin Tennessee Williams şi i-a prăbuşit în plin prezent. La o vreme după Lagarce, Tracy Letts scria August: Osage County. Apoi, au venit Puiu şi Sieranevada.

Dolan şi directorul de imagine André Turpin împing camera dincolo de prim-plan. Chipurile celor 5 mari actori se lasă explorate dincolo de cutumele de pudoare şi decenţă. Asemeni textului care taie în carne vie, imaginea taie în masca ipocrită. Nu e loc de fugă.

Barbu Bălăşoiu şi Cristi Puiu dansează. Turpin şi Dolan violează. Ambele echipe muşcă în căutarea adevărului. Focalizarea e nebunească. Blow-up-ul, însă, trădează. Conform tradiţiei, esenţa scapă printre degete, printre reflectoare, printre replici.
 Toate articolele despre Juste la fin du monde
 Toate articolele despre Festivalul de film Cannes, 2016
 Toate articolele despre Les Films de Cannes à Bucarest, 2016


1 comentariu

  • 27
    barbu brailoiu, 27.10.2016, 10:29

    tot 27 de ani avea și Olivier Dahan, atunci când a făcut febulosul La Mome / Edith Piaf.

Click pentru a mări imaginea


Resurse

Sageata Alte linkuri: imdb.com
 Alte articole de Mihai Brezeanu


Alte articole

 Un prânz în familie (O cronică a repetiţiilor) - Juste la fin du monde / Doar sfârşitul lumii, Anca Mureşan
 Marion Cotillard şi Vincent Cassel în filmul lui Xavier Dolan - Grand Prix-ul Cannes 2016, pe shortlist la Oscar: Doar sfârşitul lumii vine pe 6 ianuarie 2017!, Comunicat de presă


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer