martie 2017
I, Daniel Blake
Unul dintre cele mai emoţionante filme ale anului, I, Daniel Blake (2016), cel mai recent film al regizorului Ken Loach şi câştigătorul Palme d'Or, Cannes 2016, a intrat pe ecranele din România, distribuit de Independenţa Film. Asociaţia ActiveWatch a susţinut campania de promovare a filmului în România, moderând o dezbatere pe tema birocraţiei din serviciile de asistenţă socială din România şi barierelor în calea accesului la aceste servicii pentru unele grupuri dezavantajate. Invitaţi la dezbatere au fost Adela Şetet, de la Centrul de Formare Continuă şi Evaluarea Competenţelor în Asistenţă Socială şi Ciprian Necula, activist de drepturilor omului şi fost secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene.

 

În timpul dezbaterii, Adela Şetet a explicat cum tratamentul inuman la care sunt supuşi unii solicitanţi de servicii sociale este mai des întânit în paradigmele de asistenţă socială care pun accentul pe oferirea de beneficii sociale. Umanizarea serviciilor de asistenţă socială nu poate apărea decât dacă accentul va înceta să mai fie pus pe aspecte cantitative şi se va concentra pe aspecte calitative, pe servicii oferite persoanelor care beneficiază de asistenţă socială.

 

Ciprian Necula a vorbit despre faptul că există multe persoane care mor în fiecare an în România din cauza birocraţiei din sistemul de asistenţă socială şi a adus exemple de cazuri în care lipsa unor abordari integrate în relaţia cu persoanele aflate în situaţie de excluziune socială a dus la situaţii dramatice pentru acestea.
 
I, Daniel Blake ne aduce în prim-plan frustrarea pe care cu toţii am simţit-o la coadă la ghişeu, fie într-o entitate bancară sau în faţa pupitrului casei de asigurări de sănătate. În spatele hârtiilor se află tot nişte glasuri umane de la care se doreşte empatie şi sprijin, nu respingere şi intensificare a anumite etichete sociale. Este vorba despre păstrarea demnităţii în anumite forme de umilire. Furia şi disperarea din lupta cu birocraţia este îndulcită de conturarea relaţiei platonice dintre Daniel şi Katie, mamă singură, prin simpatie, solidaritate şi respect.

Despre I, Daniel Blake
 
În 2017, pelicula a primit Premiul BAFTA pentru "Cel mai bun film britanic al anului". De asemenea, Ken Loach a fost desemnat câştigătorul Palme d'Or la Cannes 2016. 
 
Durata filmului: 1 h 40 min
Fotografii, ©Joss Barratt_Sixteen Films
 

Cine este Daniel Blake?
 
Daniel Blake, un tâmplar din nord-estul Angliei trecut bine de prima, dar şi de a doua tinereţe, are un atac de cord. El se trezeşte în situaţia ingrată de a avea nevoie, la doar 59 de ani, de asistenţă socială din partea statului. În timp ce se chinuie să învingă sistemul birocratic pentru a obţine acest ajutor, o întâlneşte pe Katie, care ar vrea să scape de la azilul pentru nefamilişti, dar pentru asta trebuie să accepte un apartament la sute de kilometri distanţă.
 
*** 
I, Daniel Blake (2016) este distribuit în România de Independenţa Film.

De-a lungul timpului, Independenţa Film a adus de la Cannes peste 10 titluri premiate cu Palme d'Or, alături de alte filme de autor, printre care: Juste la fin du monde (r : Xavier Dolan) - Grand Prix, Cannes 2016, Snowden (r. Oliver Stone),  Youth (r. Paolo Sorrentino) - Cel mai bun film european 2015, Dheepan (r. Jacques Audiard) - Palme d'Or 2015, Mommy (r. Xavier Dolan), Deux jours, une nuit (r. Fraţii Dardenne), La grande bellezza (r. Paolo Sorrentino), Nymphomaniac (r. Lars von Trier), La vie d'Adèle (r. Abdellatif Kechiche) - Palme d'Or, Cannes, 2013,, Jagten / Vânătoarea (r. Thomas Vinterberg), Amour (r. Michael Haneke)  - Palme d'Or, Cannes, 2012, Trainspotting (r. Danny Boyle), Le fabuleux destin d'Amélie Poulain (r. Jean-Pierre Jeunet), Melancholia (r. Lars von Trier), Todo sobre mi madre (r. Pedro Almodóvar), In the Mood for Love (r. Wong Kar Wai), Vicky Cristina Barcelona (r. Woody Allen), Dogville (r. Lars von Trier) etc.

14 martie 2016, Bucureşti
Anca Romanescu | PUNK PR | 0732 144 570 | [email protected]

Regia: Ken Loach Cu: Dave Johns, Hayley Squires, Dylan McKiernan, Briana Shann, Mick Laffey, Harriet Ghost, Helen Dixon, Bryn Jones, Laura Jane Barnes-Martin, Kema Sikazwe

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus