Producţia a stârnit controverse, fiind pusă la zid mai ales de liderii Frontului Naţional francez şi acuzată că urmăreşte defăimarea organizaţiei chiar înainte de alegerile în care Marine Le Pen candidează cu şanse importante. Regizorul Lucas Belvaux îşi susţine cu tărie discursul, afirmând că filmul sau îşi propune să provoace o dezbatere obiectivă asupra populismului şi a pericolului său uriaş, în niciun caz nu este un act de sabotaj sau propagandă. Filmul a fost deja prezentat în cadrul unor festivaluri importante şi urmează cu siguranţă un circuit global, într-un an fierbinte pentru statutul Occidentului.
Un alt titlu care concurează pentru Trofeul Cinepolitica este Putin Forever? / Putin pentru totdeauna?, un documentar realizat cu foarte mult curaj de Kiril Nenashev despre protestele din Rusia, care au avut loc în 2011 - 2012. În film se regăsesc imagini de arhivă extrem de importante, surprinse chiar în momentele cele mai aprinse şi tensionate ale încercărilor de revoluţie anti-Putin.
Probabil personalitatea şi imaginea lui Vladimir Putin domină un clasament al celor mai influenţi lideri ai planetei în momentul de faţă. Importanţa deciziilor şi strategiilor sale este covârşitoare pentru stabilitatea sau instabilitatea mondială. Dar totul pleacă din prezenţa şi dominaţia sa asupra propriului popor. Împachetată ca o formă de capitalism sălbatic pentru Occident, starea de fapt a societăţii ruse este ţinută sub acelaşi obroc sovietic şi kaghebist. Încercarea opozanţilor ideologiei lui Putin de a se exprima liber şi de a protesta împotriva sistemului este un joc extrem de periculos iar finalitatea nu le-a fost până acum favorabilă contestatarilor: asasinate, detenţii în închisorile federale, azil politic. Şi mulţi cred că aşa va fi pentru totdeauna.
Putin pentru totdeauna? este un demers jurnalistic care va aduce publicului din România şi o altă perspectiva asupra recentelor proteste naţionale. Similarităţile, dar şi diferenţele, pot opri respiraţia.
Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica va avea loc în perioada 20 - 23 aprilie 2017, la Cinema Elvira Popescu din Bucureşti.
Parteneri instituţionali: Institutul Cultural Român, Uniunea Cineaştilor din România, Institutul Francez, Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti
Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).
Ne găsiţi pe: cinepolitica.ro // Facebook: facebook.com/cinepolitica.filmfestival/