BIDFF 2017 va avea loc la Cinema Elvire Popesco, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti şi Muzeul Naţional de Artă Contemporană, iar mai multe evenimente vor fi organizate la Point Cultural Hub, Gallery şi Deschis Gastrobar.
Tema ediţiei BIDFF 2017, The Age of the Strange, îşi propune o întoarcere la starea de natural, căutând modalităţi de expunere "tehno-surealiste", îmbrăţişând contradicţia şi fragilitatea. Contextul din ce în ce mai tulburător al unei lumi în situaţie de criză pune sub semnul întrebării autenticitatea existenţei cotidiene, o lume aproape distopică în care am putea simţi nevoia de autenticitate, simplitate, imperfecţiuni nefiltrate şi identităţi nefixate
În competiţiile de scurtmetraj ale festivalului au fost selectate douăzeci de pelicule din 14 ţări şi şapte producţii româneşti.
În 2017 este organizată pentru prima dată o secţiune competiţională dedicată exclusiv filmelor de dans româneşti. Producţiile vor rula pe 8 septembrie 2017, de la ora 21.00, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană.
Titlurile străine au fost alese din peste 300 de aplicaţii, iar ele vor fi proiectate la Cinema "Elvire Popesco", pe 9 septembrie 2017, începând cu ora 18.30. Proiecţiile vor fi urmate de sesiuni de întrebări şi răspunsuri la care vor participa o parte dintre creatorii filmelor.
"Selecţia 2017 orbitează în jurul unor subiecte puternice care preocupă societatea contemporană. Se pare că lumea dansului a găsit în film posibilitatea de a expune poveşti de viaţă care vor surprinde şi vor emoţiona până la lacrimi, vor atrage atenţia asupra unor probleme socio-politice care afectează comunităţi întregi şi vor arăta cum dansul poate fi o portiţă spre autocunoaştere", spune directorul artistic Simona Deaconescu.
Florent Schwartz scoate la iveală efectele instaurării cultului personalităţii generalului Chang în Taiwan, Yoav Gertner şi Edya Stern vorbesc despre ce mai înseamnă libertatea raportată la societatea din Israel, Mary Wycherley şi Liz Roche scot la lumină dezbaterile asupra libertăţii femeilor din Irlanda, în timp ce Sven Niemeyer duce discuţia în zona sentimentelor duale pe care o mamă le are pentru copilul ei.
Vor fi prezentate şi abordări suprarealiste în filme SF expuse de cineaşti din Italia, Germania şi Marea Britanie, reîntoarcerea la spiritualitate, veneraţie şi ritual aşa cum o văd realizatori din Canada şi Portugalia, dar şi investigarea pornirilor umane primare, atât din perspectiva coexistării într-un sistem, precum în filmul System Suicide din Slovenia, cât şi raportate la alienarea socială şi devierile de la limitele normale ale comportamentului uman, în filmul The Line din Franţa.
Lungmetrajul La Danseuse, în regia lui Stéphanie di Giusto, a avut premiera mondială, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes 2016, fiind inclusă în secţiunea Un certain regard.
La Danseuse / Dansatoarea spune povestea lui Loïe Fuller o răsfăţată a celebrelor spectacole de cabaret de la Folies Bergère (Paris) la începutul secolului al XX-lea. Cunoscuta dansatoare americană, un pioner al dansului modern, a fost şi o sursă de inspiraţie pentru Toulouse-Lautrec dar şi fraţii Lumière. Pelicula se învârte în jurul relaţiei sale complicate cu protejata şi rivala sa Isadora Duncan.
Rolul principal este interpretat de cunoscuta artistă şi cântăreaţă Soko (Her, Augustine), distribuţia fiind completată de Gaspard Ulliel, Mélanie Thierry, Lily-Rose Depp, François Damiens.
La Danseuse / Dansatoarea va fi proiectat în premieră în România, în cadrul Bucharest International Dance Film Festival, pe 7 septembrie 2017 la Cinema "Elvire Popesco".
***
Juriul 2017 este format din Tomer Heymann, regizorul filmului Mr. Gaga, care s-a bucurat de un succes internaţional remarcabil şi a fost prezentat la ediţia 2016 a BIDFF, Mayo Rodriguez, directoarea festivalului Bestias Danzantes din Chile, şi Florin Fieroiu, unul dintre cei mai cunoscuţi coregrafi români.Premiile vor fi acordate pentru cel mai bun film (1.000 euro), cel mai bun film românesc (1.000 euro, oferit de Institutul Cultural Român), inovaţie (500 euro) şi pentru favoritul publicului (500 euro).
Tomer Heymann va susţine un masterclass pe 8 septembrie 2017, de la ora 13.00, la Gallery.
Artistul Alex Mirutziu va prezenta, tot pe 8 septembrie 2017, între orele 19.00 şi 22.00, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, expoziţia personală No blood bank included şi performance-ul Dignity to the unsaid.
Sharon Fridman, celebru coregraf israelian stabilit în Spania, este invitatul special al celei de-a treia ediţii a Bucharest International Dance Film Festival. El va aduce pe scena singurului festival de film de dans experimental din România, pe 9 septembrie 2017, performance-ul Hasta Donde, la care accesul publicului este gratuit, iar pe 10 septembrie 2017, la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, în sala "Stere Popescu", spectacolul care l-a consacrat - Cădere liberă / Caida Libre. Biletele pentru acest spectacol sunt epuizate.
Documentarul WIM, de Lut Vandekeybus, va fi proiectat în ultima zi a festivalului, de la ora 17.00, la POINT. Pornind de la spectacole, repetiţii, interviuri şi arhive familiale, Lut Vandekeybus explorează creativitatea neliniştită a fratelui ei - performerul, coregraful şi regizorul Wim Vandekeybus - şi felul în care cercurile de familie se interconectează, se inspiră şi, uneori, se ciocnesc / lovesc cu / de opera sa.
Lut Vandekeybus şi-a construit reputaţia cu documentarele observaţionale Bletzi, Bletzi (1997), Nu tot ce face «Lumea» este bine pentru un menonit / Not All That «The World» Does Is Good for a Mennonite (1998) şi multi-premiatul Linda & Ali: Două lumi între patru pereţi / Two Worlds Within Four Walls (2005). Scurtmetrajul ei Câinele chinezesc / The Chinese Dog (2001) a câştigat mai multe premii. După o lungă perioadă petrecută în Orientul Mijlociu, concentrându-se pe contextul local, s-a întors la filmul documentar cu WIM (2016).
Bucharest International Dance Film Festival este un proiect cultural organizat de Asociaţia Tangaj Dance, finanţat de Primăria Municipiului Bucureşti prin ARCUB - în cadrul programului cultural "Bucureşti Oraş participativ", cofinanţat de AFCN - Administraţia Fondului Cultural Naţional, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Institutului Cultural Român.
Parteneri: Cinema Elvira Popescu (Institutul Francez din România), Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Ambasada Israelului, Ambasada Spaniei la Bucureşti, POINT Cultural Hub şi Gallery, Deschis Gastrobar, Anav, Brigada de Voluntari, Colorgrade, Crama Histria
Informaţii suplimentare privind programul festivalului şi bilete: http://www.bidff.ro/
Facebook: https://www.facebook.com/bucharestinternationaldancefilmfestival/