iunie 2017
100% Dans
Programul FranceDanse Orient-Express, iniţiat de Institutul Francez din Paris, continuă în România cu spectacolul Hydre, în coregrafia lui Yuval Pick, directorul Centrului Naţional de Coregrafie din Rilleux-la-Pape. Publicul bucureştean este aşteptat pe 6 iunie 2017, ora 19, la Hanul Gabroveni, iar cel sibian pe 9 iunie 2017, ora 21, la biserica fortificată din Cisnădioara, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru din Sibiu.
 
Performance-ul explorează performativ, în dialog cu muzica şi creaţia sonoră, spaţii sau monumente de patrimoniu pe care le pune astfel în valoare. Timpul şi spaţiul sunt sculptate cu o sensibilitate şi o densitate de aşa natură încât acestea prind contur, devin palpabile, materiale. 
 
Proiectul Hydre a fost creat în 2016, la cererea Centrului Monumentelor Naţionale din Franţa, în cadrul programului "Monuments en Mouvement" (Monumente în Mişcare). Coregraful Yuval Pick a imaginat un parcurs în trei etape care să parcurgă şi să pună în valoare structura arhitecturală a unui spaţiu patrimonial, încărcat de istorie.
 
Creaţia coregrafică se bazează pe două dimensiuni esenţiale: verticalitatea liniilor arhitecturale şi orizontalitatea vieţii cotidiene şi peregrinaţiile spectactorilor şi ale dansatorilor în cadrul spaţiilor. Acest eveniment oferă spectatorilor oportunitatea de a reorganiza sensorial realitatea, de a reamenaja locurile.
 
Proiectul a fost conceput pentru a fi adaptat apoi şi altor spaţii de patrimoniu - arhitectura istorică sau modernă / industrială. Pentru turneul din România, coregrafia va fi adaptată la cele două spaţii patrimoniale unde va fi prezentat spectacolul: Hanul Gabroveni Bucureşti şi Biserica fortificată de la Cisnădioara.
 
Coregraful Yuval Pick are un lung parcurs de interpret dansator, pedagog şi coregraf. Plecând de la ideea că mişcarea este un mod de existenţă şi în acelaşi timp se adresează celuilalt, fiecare dintre spectacolele sale sunt propuse ca o experienţă ce regândeşte performativ noţiunile şi relaţia dintre individ şi colectiv.
 
Accesul la acest eveniment este liber.
Pentru mai multe informaţii: facebook.com/FranceDanseRomania
 
Organizatori: Ambasada Franţei în România, Institutul Francez din România, ArCuB şi Primăria Municipiului Bucureşti
Partener: Centrul National al Dansului Bucureşti
Parteneri media principali: RFI România, Radio România Internaţional, Agerpres, TVR Internaţional
Parteneri media: Digi Cult, Igloo, Revista Arte şi Meserii, Phoenix Media, liternet.ro, IQool, Meanwhile in Bucharest, Bucharest City App

FranceDanse Orient-Express va permite unui public foarte larg din cinci mari oraşe din România să descopere spectacole de dans ale unor coregrafi francezi recunoscuţi sau emergenţi, prin propuneri transdisciplinare şi forme performative în dialog cu spaţiul urban, video, muzică şi creaţie sonoră, arhitectură şi patrimoniu.
Pentru prima dată, FranceDanse se va desfăşura în 13 ţări din Europa de Sud-Est (Albania, Bosnia, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Turcia şi Ungaria) împlicând 8 companii franceze, 30 spectacole şi 28 parteneriate realizate în tot atâtea oraşe.
 
Evenimentele din cadrul acestui program beneficiază de susţinerea platformei de cooperare în domeniul artelor spectacolului "Teatroskop", iniţiată  de Ministerul Europei şi al Afacerilor externe, Ministerul Culturii şi Institutul Francez din Paris.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus