iulie 2017
Teatrul Naţional "Marin Sorescu" lansează concursul de proiecte pentru tineri regizori şi scenografi români, ajuns la cea de-a VIII-a ediţie, 2018. Şi în 2017, Naţionalul craiovean îşi propune să câştige un pariu pe care şi l-a asumat de la prima ediţie, acela de a descoperi un tandem de creatori, regizor-scenograf, care să propună un spectacol performant la nivel naţional.

Proiectele câştigătoare ale ediţiilor anterioare au fost:

1. Conu' Leonida faţă cu reacţiunea de I.L. Caragiale, regia Diana Dragoş, scenografia Adriana Dinulescu;


2. Photoshop, text şi regie Catinca Drăgănescu, scenografia Sorana Ţopa;


3. Profu' de religie de Mihaela Michailov, regia şi scenografia Bobi Pricop;


4. Spargerea, după nuvela Jaf armat de Răzvan Petrescu, regia Dragoş Alexandru Muşoiu, scenografia arh. Andreea Simona Negrilă;


5. la cea de-a cincea ediţie, în mod excepţional, au fost declarate câştigătoare două proiecte: Exploziv de Elise Willk, regia Andrei Măjeri, scenografia Alexandra Panaite şi Sfârşit, dramatizare de Oana Hodade după proza lui Florin Lăzărescu, regia Leta Popescu, scenografia Gloria Gagu;



6. Cealaltă ţară, după romanele Hertei Müller, Omul este un mare fazan pe lume şi Călătorie într-un picior, scenariul dramatic & regia Alexandru Istudor, scenografia Francesca-Antonia Cioancă.


7. Monstrul nisipurilor de Csaba Székely, regia Irina Crăiţă-Mândră, scenografia Cezarina Iulia Popescu.

Proiectul constă în prezentarea scrisă a unei concepţii regizoral-scenografice în vederea montării unui spectacol la Teatrul Naţional "Marin Sorescu" Craiova, la sala studio "Ion D. Sîrbu", în anul 2018, la o dată ce va fi stabilită, de comun acord.

Condiţii de participare:
Textul proiectului va avea la bază o piesă românească contemporană, scrisă în ultimii 10 ani şi care să aibă maxim 8 personaje
Proiectul va fi conceput pentru Sala studio "Ion D. Sîrbu" (vezi detaliile tehnice ale sălii pe site-ul TNC)
Regizorul şi scenograful trebuie să fie absolvenţi de studii superioare de specialitate, în ultimii 5 ani
CV-ul şi lista de creaţii artistice ale acestora vor fi anexate proiectului

1. Textele care nu au mai fost reprezentate pe scenă au prioritate. Aceasta nu este o condiţie obligatorie, dar va fi criteriu de departajare în cazul unui balotaj.
2. Proiectul nu este limitativ, numărul de pagini şi forma acestuia sunt la libera iniţiativă a candidatului.
3. Sunt acceptate şi dramatizările, dar numai după autori români contemporani.

Data limită pentru depunerea proiectelor este 10 decembrie 2017 - transmise prin poştă la sediul teatrului, sau pe e-mail: [email protected]

Proiectul câştigător va fi anunţat la finalul lunii ianuarie 2018.

"Proiectul Teatrului Naţional "Marin Sorescu" din Craiova dedicat tinerilor regizori şi scenografi interesaţi de noua literatură dramatică din România, proiect inaugurat în vremea directoratului lui Mircea Cornişteanu, dobândeşte cu fiecare an ce trece tot mai multă consistenţă. Indiscutabil, ne aflăm în faţa unui fapt artistic şi nu a unei acţiuni, a unei operaţiuni de imagine prin intermediul căreia să se ia ochii lumii, să se poată spună că la Craiova tinerii creatori au căutare"." (Mircea Morariu, Adevărul.ro, 9 ianuarie 2017)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus