septembrie 2017
Festivalul de film de animaţie anim'est, 2017
Toamna aceasta aduce o nouă ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, singurul festival autohton dedicat exclusiv filmului de animaţie. Ediţia cu numărul 12, ce va avea loc între 29 septembrie şi 8 octombrie 2017, la Bucureşti, vine cu o temă specială: The Comics Edition, celebrând una dintre cele mai semnificative şi constante surse de inspiraţie pentru filmul de animaţie, benzile desenate.

Invitatul special al festivalului şi cel care semnează vizualul ediţiei Anim'est 2017, este canadianul Dave Cooper, unul dintre cei mai apreciaţi artişti creatori de benzi desenate. Cooper şi -a început activitatea în anii '90 ca ilustrator de benzi desenate underground pentru Fantagraphics, una dintre cele mai avangardiste şi respectate edituri independente americane. Ulterior a devenit cunoscut pentru picturile sale în ulei, populate de personaje feminine bizare, care sfidează convenţiile, şi pentru contribuţiile sale în animaţie - este unul dintre principalii desenatori ai sitcomului american Futurama, premiat cu Emmy, şi co-creatorul serialului animat Pig Goats Banana Cricket, difuzat de Nickelodeon. Dave Cooper va face parte din juriul competiţiilor de scurtmetraj internaţional şi film studenţesc şi va aduce la Bucureşti o expoziţie a lucrărilor sale, expresie a unui univers foarte personal, precum şi cea mai recentă carte a sa, Ripple, pentru care va fi organizată şi o sesiune specială de autografe. Cel mai recent scurtmetraj de animaţie realizat după benzile desenate ale lui Cooper şi regizat de Rune Spaans, The Absence of Eddy Table, va putea fi văzut, de asemenea, în cadrul uneia dintre cele mai aşteptate nopţi tematice ale festivalului, Creepy Animation Night. Dave Cooper a realizat posterul ediţiei 2017 a festivalului - lucrare de autor, pe care a intitulat-o Raluca Descends on Bucharest.

Pe toată durata ediţiei 2017 vor fi proiectate câteva dintre cele mai îndrăgite lungmetraje de animaţie realizate după benzi desenate, titluri cunoscute precum Persepolis, unul dintre hiturile de animaţie ale deceniului trecut, premiat la Cannes, câştigător a două Premii César şi nominalizat la Premiile Oscar şi BAFTA; Tintin et le temple du soleil / Tintin and the Temple of the Sun, varianta din 1969, recondiţionată, urmărind aventurile îndrăgitului personaj de benzi desenate realizate de artistul belgian Georges Rémi, sub pseudonimul Hergé; sau Chico & Rita, nominalizat la Oscar şi desemnat cel mai bun film de animaţie de către Academia Europeană de Film în 2011.

Lungmetrajul Loving Vincent deschide ediţia 2017 a festivalului

Alături de selecţia de titluri relevante pentru tema ediţiei 2017, Anim'est aduce la Bucureşti, în buna tradiţie a festivalului, cele mai importante filme de animaţie recente. Lungmetrajul de animaţie care deschide ediţia 2017 este mult aşteptatul Loving Vincent, coproducţie britano-polonă, regizat de Dorota Kobiela şi Hugh Welchman. Având la bază viaţa şi moartea stranie a unuia din cei mai apreciaţi artişti moderni, filmul a obţinut, printre altele, Premiul Publicului la Festivalul de la Annecy 2017. Loving Vincent aduce pe ecran universul vizual atât de caracteristic al artistului, lucrări care au devenit icon-uri ale artei moderne şi care au schimbat faţa artei. Filmul a presupus un efort considerabil. Iniţial, s-au realizat filmări reale, cu actori, apoi fiecare din cele 62.450 de cadre a fost pictat manual în ulei. Ulterior, animaţia a fost realizată în rotoscopie, produsul final fiind o îmbinare între filmări live-action şi pictură. La film au lucrat 125 de pictori din lumea întreagă, în studiouri situate în Polonia şi Grecia. Filmările au avut loc în studiouri din Londra şi Wroclaw. Timp de un an, echipa de pictori şi animatori au reconstituit opera lui Van Gogh în formă cinematografică. Cu un astfel de efort creativ şi o asemenea desfăşurare de forţe, Loving Vincent e unul din cele mai aşteptate filme de animaţie ale acestui deceniu.


Cea de-a doisprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în perioada 29 septembrie - 8 octombrie 2017 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Centrul CINETic, Expirat Halele Carol şi Apollo111. Biletele vor putea fi achiziţionate în curând pe site-ul eventbook.ro şi vor fi disponibile, de asemenea, în Cinemateca Eforie şi Cinema Elvire Popesco pe toată perioada festivalului.

anim'est e singurul festival din România care propune filmul ce a obţinut Trofeul festivalului pe lista filmelor selectate pentru Premiile Oscar, la secţiunea scurtmetraj de animaţie.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, membru al reţelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este'n'est, şi finanţat de Centrul Naţional la Cinematografiei, Ministerului Culturii, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Uniunea Cineaştilor din România, Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti ARCUB, Institutul Cultural Român, Fundaţia Japonia.
Parteneri instituţionali: Centrul Internaţional de Cercetare şi Educaţie în Tehnologii Inovativ Creative CINETic, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale Bucureşti, Institutul Francez şi Ambasada Franţei în România, Forumul Cultural Austriac, Centrul Cultural al Republicii Ungare Balassi Bálint, Goethe Institut, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, British Council, Centrul Ceh şi Institutul Polonez din Bucureşti.
Partener Principal: Old Mout
Parteneri: Groupama, KFC, Pizza Hut, HBO, AVIS Rent a Car, Les Ateliers Nomad.


Descarcă programul anim'est, 2017 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus