decembrie 2017
100% Dans
Una dintre creaţiile care au schimbat percepţia publicului asupra dansului contemporan şi chiar a propriului corp este prezentată de Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB) şi Institutul Francez, pe 13 şi 14 decembrie 2017, la Teatrul Odeon, în cadrul programului internaţional FranceDanse Orient Express al Institutului Francez, derulat în parteneriat cu CNDB, şi al proiectului "Teatroskop", iniţiat de Institutul Francez de la Paris, Ministerul Culturii şi Ministerul Europei şi al Afacerilor externe din Franţa.

Reprezentaţia din 13 decembrie 2017 va fi prefaţată de decernarea Premiilor CNDB 2017.

Gala
concept: Jérôme Bel
asistent: Maxime Kurvers
de/cu: casting în curs de desfăşurare
costume: dansatorii
durata: aproximativ 1h30 min
preţ bilete: 45 lei categoria I, 25 lei categoria a II a
biletele sunt puse în vânzare la casa de bilete a teatrului şi online pe kompostor.ro

Prezentare spectacol:

Gala prezintă o abordare diferită a dansului. În această formă colectivă de artă, proiectul lui Jérôme Bel aduce împreună dansatori profesionişti şi amatori cu condiţii sociale diverse. Diferitele acte nu ne cer niciodată să le judecăm, ci dezvăluie modul în care repertoriul cultural al fiecărei persoane o implică într-o relaţie singulară cu acea dorinţă pentru altceva care este dansul. După Disabled Theater (Teatru cu dizabilităţi, n. trad.), un spectacol performat de o trupă de actori cu dizabilităţi mentale, şi Cour d'honneur (Curte de onoare, n. trad.), care a adus pe scenă un grup de spectatori, Gala foloseşte aceeaşi întrebare ca punct de pornire: cum putem aduce în domeniul reprezentării scenice persoane şi corpuri care sunt adesea excluse de acolo? Cum putem folosi într-un mod optim diferitele resurse ale acestui mecanism unic, teatrul - cu codurile, spaţiile, genurile şi profesioniştii săi, pentru a extinde limitele a ceea ce poate fi prezentat în interiorul lui? Şi cum îl putem (re)modela într-un mijloc democratic care se află la îndemâna tuturor celor atraşi de dans, muzică şi artele performative?

Motivat de experienţa unor workshopuri cu amatori, Jérôme Bel a căutat să construiască un cadru flexibil şi mobil, care să poată inspira apariţia unei game largi de forme. El a vrut ca acesta să le fie accesibil amatorilor din toate zonele şi să le furnizeze oportunitatea de a oferi totul şi de a deveni autori ai proiectului. În acest scop, el a apelat la acel loc comun al experienţelor teatrale: gala, o ocazie festivă şi colectivă, de la spectacole de sfârşit de an până la performance-uri de amatori. A modificat apoi acest gen cu scopul de a acoperi diferite stiluri şi fragmente narative, pentru a construi un inventar al unui dans "fără calităţi particulare" şi a scoate la iveală toate relaţiile posibile unice pentru corp şi voce. Ce anume ne face să dansăm? În ce fel privim un dans care poate fi fragil sau precar fără a ne complace în noţiuni critice precum "bine făcut" sau "prost făcut"?

Rezultatul e o gală fragmentată, peticită, traversată de momente de reflecţie, ca o galerie cu portrete vii. Cu accentul ei pe "Eşuează din nou. Eşuează mai bine", Gala merge de la un teatru la altul, ca "o oglindă care se plimbă pe marginea drumului", şi ne ajută să înţelegem ceva despre construcţia celor pe care îi privim, precum şi despre felul în care privim.

Extrase de presă:

"Gala aduce în prim-plan aşteptările publicului şi estompează graniţele dintre eşec şi succes în cadrul unui performance, sugerând că teatrul este comunitate, atât pe scenă, cât şi dincolo de ea. Este un tur de forţă, încântător de spectaculos şi cu adevărat radical." (Roslyn Sulcas, The New York Times, 13 mai 2015)

"Abordează dansul din altă perspectivă. Deschide teatrul către cei care nu sunt niciodată reprezentaţi acolo. Întreabă-te cum ne conduce arta către un teren comun. Un mare artist al scenei contemporane, Jérôme Bel revine cu o propunere care s-a coagulat în timpul unui workshop cu amatori organizat în Seine-Saint-Denis. Gala, o formă de artă deopotrivă festivă şi colectivă, aduce împreună dansatori profesionişti şi amatori cu condiţii sociale diverse. Diferitele acte nu ne cer niciodată să le judecăm, ci dezvăluie modul în care repertoriul cultural al fiecărei persoane o implică într-o relaţie singulară cu acea dorinţă pentru altceva, pentru fericire, perfecţiune, transfigurare şi depăşirea demarcaţiilor politice care este dansul. Un inventar al acestui "dans indefinibil" nu prezintă doar multiplicitatea modelelor sale estetice. Îşi joacă rolul prin intermediul unei dorinţe comune." (Marie-José Malis, director La Commune Centre dramatique national d'Aubervilliers)

o producţie: R.B. Jérôme Bel (Paris)
coproducători: Dance Umbrella (London), TheaterWorks Singapore/72-13, KunstenFestivaldesArts (Brussels), Tanzquartier Wien, Nanterre-Amandiers Centre Dramatique National, Festival d'Automne à Paris, Theater Chur (Chur) şi TAK Theater Liechtenstein (Schaan) - TanzPlan Ost, Fondazione La Biennale di Venezia, Théâtre de la Ville (Paris), HAU Hebbel am Ufer (Berlin), BIT Teatergarasjen (Bergen), La Commune Centre dramatique national d'Aubervilliers, Tanzhaus nrw (Düsseldorf), House on Fire cu sprijinul programului cultural al Uniunii Europene
cu sprijinul: Centre National de la Danse (Pantin) şi Ménagerie de Verre (Paris) în cadrul Studiolab, care a furnizat spaţii de studio
mulţumiri: partenerii şi participanţii la workshop-urile Dance and voice, NL Architects şi Les rendez-vous d'ailleurs

R.B Jérôme Bel e sprijinită de Direction régionale des affaires culturelles d'Ile-de-France, Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, Institut Français, Ministerul de afaceri externe din Franţa, pentru turneele internaţionale, şi ONDA - Office National de Diffusion Artistique - pentru turneele din Franţa

R.B. Jérôme Bel
consilier artistic şi director executiv: Rebecca Lee
manager de producţie: Sandro Grando
consilier tehnic: Gilles Gentner
credit foto: Josefina Tommasi, Museo de Arte Moderno de Buenos Aires (Argentina, August 2015)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus