Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Premiile Gopo, 2018

Actriţa Sanda Toma şi directorul de imagine Ion Marinescu - Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala Gopo, 2018


martie 2018
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
În cadrul celei de a 12-a ediţii a Galei Premiilor Gopo, care va avea loc pe 27 martie 2018 la Teatrul Naţional din Bucureşti, actriţa Sanda Toma şi directorul de imagine Ion Marinescu vor fi omagiaţi cu Premiul pentru Întreaga Activitate. Gala va fi transmisă live pe TVR 2, Cinepub şi premiilegopo.ro începând cu ora 20.00.

Născută pe 27 octombrie 1934, în Bucureşti, Sanda Toma a urmat cursurile Institutului de Teatru I.L. Caragiale, la clasa profesoarei Aura Buzescu, iar în anii terminali, la clasa profesorului Nicolae Băltăţeanu.


Deşi în adolescenţă visa să ajungă geolog, iar pentru câteva săptămâni a urmat cursurile facultăţii de Constructii de maşini agricole, Sanda Toma a absolvit Institutul de Teatru I.L. Caragiale. Prima experienţă cinematografică a venit în 1960, cu rolul Luciettei din Bădăranii, filmul-spectacol turnat după piesa lui Carlo Goldoni, iar adevăratul debut pe marile ecrane s-a întâmplat doi ani mai târziu, în Celebrul 702, în regia lui Mihai Iacob. Un rol de excepţie, rămas în memoria cinefililor, este cel din filmul Letiţiei Popa, Zestrea, unde Sanda Toma joacă alături de Margareta Pogonat şi Victor Rebengiuc.

În teatru, Sanda Toma a desfăşurat o bogată activitate, jucând la Teatrul Naţional din Craiova, Teatrul de Comedie din Bucureşti şi Teatrul Naţional din Bucureşti.

Pentru cariera sa impresionantă, actriţa Sanda Toma va fi omagiată în 2018 cu Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate. Premiul este oferit de Apa Nova Bucureşti.

De asemenea, organizatorii Galei Premiilor Gopo vor acorda Premiul pentru Întreaga Activitate directorului de imagine Ion Marinescu.


Ion Marinescu s-a născut în 1948 la Ghergani, Dâmboviţa, şi a făcut parte din promoţia 1970 a Institutului de Teatru I.L. Caragiale, alături de Mircea Veroiu, Dan Piţa, Stere Gulea, Dinu Tănase şi Nicolae Mărgineanu. Este considerat unul dintre cei mai prolifici directori de imagine din România, semnând imaginea a peste 90 de filme, şi a colaborat cu renumiţi regizori români şi străini: Mircea Daneliuc (Proba de microfon), Mircea Moldovan (Pintea), Elisabeta Bostan (Saltimbancii, Ma-ma, Promisiuni), Mircea Mureşan (Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii), Dinu Cocea (Stejar - extremă urgenţă), Mircea Moldovan (Iarna bobocilor), Radu Gabrea (Mănuşi Roşii), Raúl Ruiz (The Lost Domain, A Place Among The Living) sau Gérard Cuq (Ţăcăniţii). La începutul anilor '90, Ion Marinescu a înfiinţat casa de producţie Atlantis Film. A produs, în calitate de producător executiv sau asociat, mai multe filme româneşti şi franceze.

Gala Premiilor Gopo 2018 - ediţia a 12-a este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Teatrului Naţional Bucureşti, Babel Communications şi Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.
Co-organizator: Primăria Capitalei prin ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti
Co-producători: TVR 2
Sponsori principali: Apa Nova Bucureşti, Banca Transilvania, Audi România, Cellini, Auchan
Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, MAC
Parteneri: IQOS, Melkior, GETT's Salons, Intercontinental, Prosecco Bar, Nomad Skybar
Servicii profesionale furnizate de: PwC Romania
Partener de monitorizare: Media Trust
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Actualităţi, All About Romanian Cinema, A List Magazine, Cinefan, Cinemagia, Cinemap, Cinepub, LiterNet, Movienews, News.ro, Noizz.ro, Scena 9, TV Mania, Unica, Viva, Ziarul Metropolis, Zile şi Nopţi
 Toate articolele despre Premiile Gopo, 2018


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 Câştigătorii Premiilor Gopo, 2018, Comunicat de presă
 Nominalizările pentru Premiile Gopo, 2018, Comunicat de presă
 Gala Premiilor Gopo, 2018: cea mai importantă seară dedicată filmului românesc, Comunicat de presă
 Cele mai bune filme europene la Premiile Gopo, 2018, proiectate la Elvira Popescu şi Muzeul Ţăranului, Comunicat de presă
 Actorii George Mihăiţă şi Vladimir Găitan, omagiaţi la Gopo, 2018, Comunicat de presă
 Toate articolele despre Premiile Gopo, 2018


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer