aprilie 2018
Festivalul DaKINO, 2018
Film Stars Don't Die in Liverpool va fi prezentat în premieră în România în deschiderea celei de-a 27-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film DaKINO, miercuri, 18 aprilie 2018, la Cinema Muzeul Ţăranului.

Nominalizat la Premiile BAFTA 2018 pentru Cea mai bună actriţă în rol principal - Annette Bening, Cel mai bun actor în rol principal - Jamie Bell, respectiv Cel mai bun scenariu adaptat - Matt Greenhalgh, filmul urmăreşte ultimii ani din viaţa zbuciumată a actriţei Gloria Grahame, o divă a filmelor noir din anii '40-'50, câştigătoare a unui Premiu Oscar pentru rol secundar în filmul lui Vincente Minnelli, The Bad and The Beautiful în anul 1953, după ce mai avusese o altă nominalizare pentru rol secundar în 1948, cu roluri în filme regizate de Fritz Lang, Frank Capra sau Elia Kazan, alături de staruri ale momentului - Lana Turner, Kirk Douglas, Spencer Tracy sau Humphrey Bogart.


Cu patru căsătorii la activ, cu un renume de actriţă dificilă pe platourile de filmare, după o încercare nereuşită de operaţie estetică la buza superioară, faima Gloriei Grahame ca star de cinema începe să apună la finalul anilor '50. Devine mult mai activă în teatru, însă, la finalul anilor '70, bolnavă de cancer dar dispusă să lucreze până în ultima clipă, Gloria Grahame se reîntoarce la fostul ei iubit, actorul Peter Turner, pentru a locui la Liverpool. Filmul este bazat pe memoriile lui Peter Turner, apărute în 1987, iar Peter Turner joacă de asemenea în film.


Regizat de Paul McGuigan, Film Stars Don't Die in Liverpool este proiectat în cadrul DaKINO 2018 prin amabilitatea InterCom Film.

Publicul o va putea vedea pe Gloria Grahame şi în The Man Who Never Was, regia Ronald Neame, prezentat în Competiţia Oficială a Festivalului de Film de la Cannes în 1956 şi recompensat cu Premiul pentru Cel mai bun scenariu - Nigel Balchin la Premiile BAFTA 1957, film de asemenea programat în cadrul DaKINO 2018.

Festivalul DaKINO va prezenta în 2018 un număr de 27 de filme în cadrul Competiţiei de Scurtmetraj, selecţia aparţinând criticilor de film Ionuţ Mareş, Cristi Mărculescu şi George Mihalcea.

Competiţia de Scurtmetraj va fi prezentată publicului la ARCUB în serile de joi, 19 aprilie 2018, vineri, 20 aprilie 2018 şi sâmbătă, 21 aprilie 2018 şi în reluare, într-o proiecţie maraton, duminică, 22 aprilie 2018 la Cinema Muzeul Ţăranului.

Lista completă a filmelor incluse în Competiţia de scurtmetraj este disponibilă la http://dakinofestival.ro/ro/2018/lineup.

Juriul DaKINO 2018 este prezidat de directorul de imagine şi regizorul Adrian Silişteanu, căruia i se alătură Asja Krsmanović, programator al Festivalului de Film de la Sarajevo, Gabriela Albu, coordonator al Cinema Muzeul Ţăranului, actorul Alec Secăreanu şi regizorul iranian Ali Asgari. Juriul va acorda duminică, 22 aprilie 2018, în cadrul Galei de Închidere a evenimentului, Trofeul DaKINO 2018 pentru Cel mai bun scurtmetraj, Premiul pentru Cea mai bună regie şi Premiul pentru Cel mai bun scenariu, precum şi Premii speciale ale Juriului.
În cadrul aceleaşi Gale, în urma voturilor primite de la spectatori, se va acorda şi Premiul Publicului.

Festivalul Internaţional de Film DaKINO se va desfăşura în perioada 18- 22 aprilie 2018 la ARCUB şi Cinema Muzeul Ţăranului.

DaKINO 2018 este organizat de Asociaţia FAMart şi Fundaţia DaKINO, cu sprijinul Primăriei Capitalei prin ARCUB şi al Centrului Naţional al Cinematografiei.
Parteneri: Cinema Muzeul Ţăranului, InterCom Film, Odeon Cineplex, Forum Film, Clorofilm, Hotel Ibis Gara de Nord, TNT România, Silva, iCover.ro, Evergreen Concept, Film Festival, Clubul Ţăranului, Eventbook.ro
Parteneri media: Radio Guerrilla, COCOR Media Channel, AaRC.ro, Verbs describe us

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus