aprilie 2018
Festivalul Internaţional Shakespeare, 2018
454 de ani de la naşterea şi 402 ani de la moartea marelui dramaturg

Astăzi, 23 aprilie 2018, la 454 de ani de la naşterea marelui dramaturg William Shakespeare, la Craiova, începe cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional Shakespeare va avea loc în perioada 23 aprilie - 6 mai 2018.

Ediţia din 2018, cea de-a XI-a, se desfăşoară sub genericul "Planeta Shakespeare" şi aduce peste 30 de spectacole din 13 ţări precum: Polonia, Marea Britanie, Coreea de Sud, Africa de Sud, România, Belgia, Franţa, Japonia, Australia, Canada, Brazilia sau SUA. Printre marii regizori ai lumii care aduc spectacole pe scena Teatrului Naţional "Marin Sorescu" din Craiova, se numără Robert Lepage, Krzysztof Warlikowski, Declan Donnellan, Kelly Hunter sau Irina Brook.
În 2018, Premiul Internaţional Shakespeare, acordat de un juriu prezidat de reputatul teatrolog George Banu şi oferit de ICR, îi va reveni regizorului Krzysztof Warlikowski.

Programul festivalului include spectacole de pe întreg mapamondul, printre care: Măsură pentru măsură, o coproducţie a Teatrul Puşkin din Moscova (Rusia) şi Cheek by Jowl din Londra (Marea Britanie), Furtuna, de la Teatrul Naţional din Nisa (Franţa), în regia Irinei Brook, spectacolul Romeo şi Julieta, în regia lui Oh Tae Suk, o producţie a Mokwha Repertory Company din Seoul (Coreea de Sud). Din Japonia, Compania Jijosha Yamanote din Tokio prezintă Furtuna, în regia lui Masahiro Yasuda, din SUA, Q Brothers şi Teatrul Shakespeare din Chicago vor prezenta spectacolul Othello Remix.

Festivalul Internaţional Shakespeare se va încheia pe 6 mai 2018 cu spectacolul Ace şi Opiu, în direcţia de scenă a reputatului regizor Robert Lepage, despre care legendarul Peter Brook afirma că este "geniul regiei mondiale contemporane". Spectacolul este prezentat, în afara programului shakesperian, de celebra companie canadiană Ex Machina din Quebec.

Evenimentele se vor desfăşura atât în cele două săli ale Teatrului Naţional din Craiova, cât şi la Teatrul "Colibri", Teatrul de vară din Parcul "Nicolae Romanescu", Aula "Buia" şi în aer liber, în special în centrul oraşului (Pieţele "Mihai Viteazul", "Fraţii Buzeşti", "William Shakespeare").

Planeta Shakespeare - Shakespeare în întreaga lume

Din Asia, Mokwha Repertory Company din Seoul (Coreea de Sud) aduce la Craiova un Romeo şi Julieta în regia lui Oh Tae-suk, creatorul unei lumi teatrale unice, "O explozie vizuală a esteticii teatrale tradiţionale coreene". Jijosha Yamanote Company din Tokyo (Japonia) prezintă la Craiova Furtuna, în regia lui Masahiro Yasuda. Furtuna este deseori descrisă ca o piesă despre iertare. Această producţie, totuşi, se concentrează nu pe iertare, ci pe lipsa ei, piesa povestind cum Prospero îşi dă seama, treptat, că nu va fi iertat.

Din America de Sud, una dintre cele mai importante companii de teatru din Brazilia, Teatrul "Clownii lui Shakespeare" din Natal trimite la Craiova o prezentare multimedia a spectacolului Excelenţa sa, Richard al III-lea. Spectacolul, care se desfăşoară în spaţiul public, este o combinaţie poetică menită să pună incertitudinile permanente din piesa lui William Shakespeare faţă în faţă cu realităţile culturale populare din spaţiul brazilian, în special din culturile Minas Gerais şi Rio Grande do Norte, ca rezultat al parteneriatului de scucces dintre regizorul Gabriel Villela şi Compania Clowns de Shakespeare.

Din Africa de Sud, Abrahamse & Meyer Productions, singura companie independentă de teatru clasic, aduce la Craiova Macbeth, în regia lui Fred Abrahamse. Fred Abrahamse a absolvit Universitatea din Cape Town, fiind considerat unul dintre regizorii de marcă din Africa de Sud. De-a lungul celor 36 de ani de carieră, Abrahamse a regizat peste 150 de producţii de toate genurile, printre care se numără spectacole de teatru clasic, operă şi teatru muzical.

Din America de Nord, din SUA, Q Brothers şi Chicago Shakespeare Theater prezintă Othello - Remix, o interpretare exuberantă, de 80 minute, a povestirii tragice a lui Shakespeare. Comandată de Teatrul Globe al lui Shakespeare din Londra şi Teatrul Shakespeare din Chicago, câştigătoare a premiului pentru cele mai bune versuri şi cel mai bun nou muzical (Premiile MTM:UK) la Festivalul Fringe din Edinburgh, ad-RAP-tarea Fraţilor Q a lui Othello este "un triumf de la început şi până la sfârşit". În prezent, au spectacole pe Broadway, la Teatrul Westside din New York.

Din Quebec, ConArt / Cachaça Prod, o companie de producţie discografică aduce Regele lirei un spectacol direct, în care personajul activ este sonetul shakespeareian recitit, într-o manieră proprie, expus liber de orice convenţii teatrale unui partener inteligent, care nu are replică scrisă, nu este vocal, dar, provocat de actor, poate reacţiona. Acest partener ideal este publicul.

Canada vine cu un spectacol în afara programului shakespearian prezentat de Compania "Ex Machina" din Quebec. Robert Lepage, despre care legendarul Peter Brook afirma că este "geniul regiei mondiale contemporane", revine, la 20 de ani de la prima punere în şcenă, cu piesa Ace şi Opiu. Versatil în toate formele de teatru, Robert Lepage este nu numai un maestru al regiei, ci şi un talentat dramaturg, actor şi regizor de film. Abordarea sa teatrală, extrem de creativă şi originală, i-a adus recunoaşterea internaţională, care a zdruncinat din temelii dogma orientării clasice, în special prin utilizarea tehnologiilor moderne.

Din Australia vine actorul Brett Brown, care prezintă un one-man show ce explorează multiplele laturi ale lui Henric al V-lea (regia: Philip Parr) al lui Shakespeare: monarh şi bărbat. Descris de The Sydney Morning Herald ca o "stea în devenire" care "poate să cânte, să danseze şi să joace astfel încât să pună aproape pe oricine la colţ", actorul şi baritonul australian, Brett Brown este absolvent al Academiei Regale de Artă Dramatică (RADA) din Londra. El a avut reprezentaţii cu Opera Australia, Royal Shakespeare Company, Shakespeare's Globe, BBC, în spectacole şi musicaluri pe West End din Londra şi în festivaluri de teatru din întreaga Europa.

Din Europa, lista spectacolelor se deschide cu Poveştile Africane ale lui Shakespeare, prezentat de Teatrul Nou din Varşovia (Polonia), un spectacol de 310 minute ce "încalcă toate codurile teatrale, încurajează viaţa şi propune tuturor o experienţă umană incredibilă" (Le Soir). Din Marea Britanie, Flute Theatre aduce o A douăsprezecea noapte, în regia lui Kelly Hunter, cu "muzică non-stop, halucinant de rafinată, magie artizanală şi miracole de zi cu zi" (Robert Shaughnessy), Teatrul de Repertoriu Worcester vine cu "Al doilea pat", un one-woman show care o aduce în centrul atenţiei pe Anne Hathaway şi prilejuieşte momente de reflectare asupra vieţii ei cu marele scriitor. Compania Cheek by Jowl din Londra revine la Festivalul Internaţional Shakespeare, Craiova, de data aceasta alături de Teatrul Puşkin din Moscova. Declan Donnellan prezintă Măsură pentru măsură, "Un memento vehement al faptului că puterea corupe" (The Guardian). Caroll Vanwelden (Belgia) va susţine un concert de Jazz - "Shakespeare - Sonete". Teatrul Naţional din Nice (Franţa) prezintă Furtuna! Irinei Brook. Actriţă şi regizoare, fiica actriţei Natasha Parry şi a regizorului Peter Brook, Irina Brook a studiat arta dramatică la New York, în jurul anilor 1980, cu Stella Adler, conform tehnicilor Actor's Studio. Tot din Franţa vine şi actorul Laurent Schuh, iniţiatorul Companiei ,,Les Arts et Mouvants" din Paris, cu spectacolul Ziua de mâine nu mai poate aştepta!, un manifest pentru un timp prezent, chintesenţa capodoperei numită "William Shakespeare" de Victor Hugo.

România este reprezentată la Craiova de Teatrul Nottara din Bucureşti, Teatrul de Stat "Regina Maria" Oradea, Teatrul "Toni Bulandra" din Târgovişte, Teatrul de Animaţie "Ţăndărică" din Bucureşti, Teatrul de Comedie Bucureşti, UNTEATRU, Centrul Cultural ,,Reduta" din Braşov, Compania Teatrală Okaua de la Liceul A.I.Cuza din Bucureşti, Compania Teatrulescu din Craiova, şi bineînţeles, spectacolul Teatrului Naţional "Marin Sorescu", Nopţi ateniene.

Festivalul Internaţional Shakespeare a debutat la Craiova în 1994 şi a fost iniţiat de Fundaţia Shakespeare, avându-l ca director fondator pe Emil Boroghină, după modelul marilor festivaluri internaţionale, precum cele din Edinburgh, Tokyo, Ierusalim sau Montreal. Festivalul Shakespeare s-a extins treptat, în timp şi în spaţiu, adresându-se unor categorii din ce în ce mai largi de public, acoperind din ce în ce mai multe zone unde prezintă spectacolele invitate şi proiectând opera marelui Bard în eternitate. Aşadar, titlul ediţiei curente, "Planeta Shakespeare", se înscrie într-o ordine firească, spectacolele aduse în cadrul ediţiei din 2018 reprezentând toate continentele pământului.

Festivalului Internaţional Shakespeare este organizat de Teatrul Naţional "Marin Sorescu" şi Fundaţia Shakespeare, susţinut de Municipiul Craiova prin Consliul Local Municipal, cofinanţat de Consiliul Judeţean Dolj, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Institutul Cultural Român.
Parteneri media: TVR, Radio Guerrilla, Radio România Cultural, Sub25, yorick.ro.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus