mai 2018
Festivalul Filmului Francez, 2018
O alegere care echivalează cu o luare de poziţie în privinţa statutului femeilor în societatea contemporană - spectatorii români ai celei de a 22-a ediţii a Festivalului Filmului Francez (FFF) au decernat Premiul publicului TV5MONDE creaţiei tânărului regizor Julien Hallard, Echipa de fete.
Această poveste - care arată o dată în plus că râsul poate schimba moravuri politice şi sociale - a făcut parte din secţiunea Competiţie a festivalului, alături de alte 5 pelicule, filme de debut sau al doilea lungmetraj, proiectate în premieră în România. Filmul a fost desemnat câştigător prin vot secret (pe buletine tipărite sau online) de către publicul din 4 cele mai mari oraşe ale ţării (Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara). Premiul constă într-un ajutor financiar naţional pentru operatorul care va distribui filmul în cinematografele din România.

Realizat în 2017 şi foarte remarcat în cadrul ediţiei din 2018 a Festivalului Internaţional al Filmului de Comedie de la Alpe d'Huez, Echipa de fete surprinde primii paşi ai fotbalului feminin în Franţa, în contextul luptei pentru drepturi sociale declanşate în mai '68. Acţiunea se petrece, de altfel, un an mai târziu, la Reims (nord-estul Franţei). Paul Coutard, seducător înnăscut şi jurnalist sportiv la ziarul Le Champenois, se hotărăşte să organizeze un meci de fotbal feminin pentru a-i lansa o provocare directorului său, cu ocazia petrecerii anuale a ziarului. Emmanuelle Bruno, rivala lui cea mai mare şi secretara directorului, se vede obligată să-l ajute. Fără să-şi dea seama, vor contribui la formarea primei echipe de fotbal feminin din Franţa. Inspirat din fapte reale, filmul aliniază o garnitură de actori de performanţă, foarte apreciaţi în Hexagon, între care Max Boublil, Vanessa Guide sau Mona Walravens. Aceasta din urmă s-a aflat în România, în timpul FFF, unde a discutat cu publicul de la Cluj şi Timişoara despre impactul politic al acestei comedii.

Echipa de fete este primul lungmetraj al lui Julien Hallard, cineast complex şi de perspectivă (actor, scenarist, adaptator, regizor), care a produs şi realizat mai multe filme de scurt metraj (People are strange, Cheveu, Vynil etc.) foarte bine primite de critici. Aceştia nu au făcut economie de aprecieri nici în cazul acestei creaţii. "O comedie socială şi feministă care se dovedeşte a fi foarte amuzantă şi bine scrisă" (Télé Loisirs); "Un film comic emoţionant şi distractiv jucat de o echipă impecabilă de actori, un subiect puternic (machismul), o estetică vintage elegantă şi o regie care iese din obişnuitul divertismentului francez" (Le Journal du Dimanche); "Este un film vesel, inteligent, viu, plin de farmec şi de energie pozitivă: e imposibil să rezişti acestei propuneri de film de comedie atât de bun"(Télé 7 Jours).


Echipa de fete, un film care priveşte vesel spre trecut, vorbind inteligent despre prezent, despre lacunele şi ratările societăţilor noastre, o creaţie de înaltă calitate pentru toate categoriile de public, un film care distrează şi dă de gândit în aceeaşi măsură. Iată numai o parte dintre motivele pentru care acest film, suntem convinşi, are toate şansele să-i cucerească şi pe distribuitorii şi pe spectatorii români.

Vă rugăm să contactaţi Institutul Francez din Bucureşti pentru mai multe detalii.

Echipa de fete / Comme des garçons
Un film de: Julien Hallard
Cu: Max Boublil, Vanessa Guide
Comedie - Franţa, 2017 - 1h30

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus