octombrie 2018
Platforma Internaţională de Teatru Bucureşti, 2018
Cea de a 5-a ediţie a Platformei Internaţionale de Teatru Bucureşti cu tema "istoria cu i mic" s-a încheiat în seara de duminică, 14 octombrie 2018, cu două spectacole jucate simultan la ARCUB-Gabroveni - Jurnal de Constanţa, concept şi regie Carmen Lidia Vidu - respectiv la Teatrul Mic - Anul dispărut. 1996, o producţie a Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, parte din Trilogia anilor dispăruţi, creată de echipa Ana Mărgineanu şi Peca Ştefan, ambele urmate de discuţii cu publicul.

Un punct forte al ediţiei din acest an au fost întâlnirile dintre artişti şi spectatori după reprezentaţiile programate, discuţiile durând în medie 40 de minute şi generând o mai bună cunoaştere reciprocă. Acestea au fost transmise live pe Facebook şi pot fi urmărite în continuare pe pagina Bucharest International Theater Platform.

Tot în ultima zi a avut loc prezentarea finală a atelierului antieroi/antieroine, atelier de artă activă coordonat de Bogdan Georgescu în cadrul proiectului mai amplu de teatru educaţional Păcală nu-i (curator Ciprian Marinescu). La atelier au participat membri ai grupului Playhood din Ferentari, coordonat de Ionuţ Oprea, care au ales personaje istorice pe care le-au prezentat publicului în propria versiune.

Timp de trei zile, invitaţii speciali ai PITB #5, membrii grupului britanic Action Hero au înregistrat cântece de dragoste cântate de oameni obişnuiţi din România care pot fi ascultate în continuare prin intermediul emiţătoarelor instalate de ei: în Bucureşti, în Parcul Natural Văcăreşti (http://oheuropa.com/map-location/vacaresti) şi lângă Sibiu, la Biserica fortificată Cisnădioara (http://oheuropa.com/map-location/cisnadioara-michelsberg). Pentru a asculta cântecele, cei interesaţi trebuie să descarce aplicaţia OhEuropa, să meargă în persoană într-unul dintre aceste locuri, şi să se conecteze prin aplicaţie pentru a asculta cântecele. Pot fi ascultate astfel cântece din toate cele peste 30 de ţări în care Action Hero s-au oprit în ultimele 5 luni de călătorie. Pe website-ul proiectului Oh Europa se poate consulta o hartă cu toate celelalte 40 de locuri în care au fost instalate emiţătoare, acestea difuzând cântecele 24 de ore, timp de 7 zile pe săptămână pentru totdeauna.

Fără să-şi propună să impresioneze prin numărul mare de spectacole şi evenimente, Platforma ajunsă în 2018 la cea de a 5-a ediţie se concentrează mai degrabă asupra aprofundării întâlnirii cu publicul, o întâlnire reală, care să îmbogăţească ambele părţi. În acest sens a fost pus la dispoziţia spectatorilor un Catalog al spectatorului extraordinar şi Telefonul din Muzeul Memoriei, un proiect invitat, produs de Asociaţia Punctart. Spectatorii curioşi au putut asculta amintiri şi confesiuni ale unor români care au trăit la începutul secolului 20 şi au putut înregistra propriile amintiri, care le vor fi trimise înapoi, spre reamintire, peste un an.

Platforma Internaţională de Teatru Bucureşti este un proiect independent, produs de Asociaţia Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului şi curatoriat de Cristina Modreanu. Ediţia din 2018 a fost realizată în parteneriat cu ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, Teatrul Mic şi Centrul de Teatru Educaţional Replika, cu susţinerea financiară a British Council, Institutul Cultural Român, Institutul Francez din Bucureşti, AFCN-proiecte culturale şi UNITER.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus