noiembrie 2018
Festivalul Orchestrelor Radio RadiRo, 2018
Aura Urziceanu şi 3 formaţii de jazz europene - Danish Radio Big Band (Danemarca), premiată în cadrul Grammy Awards, Croatian Radiotelevision Jazz Orchestra (Croaţia), una dintre cele mai vechi orchestre big band din lume şi Big Band-ul Radio România, recent aplaudat la Cerbul de Aur 2018 - aduc jazz-ul de calitate la Bucureşti!

RadiRo - unicul festival din lume dedicat orchestrelor radio, eveniment organizat şi produs o dată la 2 ani de Radio România - propune pentru prima oară publicului, la cea de-a IV-a ediţie a evenimentului (18 - 25 noiembrie 2018) o secţiune de jazz, ce completează programul ofertant de concerte simfonice. Între 21 şi 24 noiembrie 2018, Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR) va găzdui 4 concerte de jazz (în timp ce concertele simfonice se vor derula la Sala Radio).

Start-ul evenimentelor de jazz va fi dat miercuri, 21 noiembrie 2018 de la ora 19.00, când apreciata interpretă de jazz Aura Urziceanu (stabilită în Canada) revine în faţa publicului român după o lungă pauză, la invitaţia Festivalului RadiRo. Dat fiind faptul că evenimentul pe care îl prezintă alături de Big Band-ul Radio (dirijor: Ionel Tudor) este deja sold-out, concertul va fi reluat şi sâmbătă, 24 noiembrie 2018, de la ora 19.00.


Cariera Aurei Urziceanu reprezintă o îmbinare variată de genuri muzicale: de la pop la folclor, de la muzica clasică la jazz, inclusiv concerte şi show-uri de televiziune. A susţinut turnee în S.U.A., Brazilia, Japonia, Australia şi Europa, oferind concerte în compania unor mari muzicieni şi instrumentişti americani precum Duke Ellington, Quincy Jones, Thad Jones & Mel Lewis Orchestra, Dizzy Gillespie, Art Blakey, Horace Silver, Clark Terry, Stan Gets. Big Band-ul Radio este condus în prezent de Ionel Tudor, compozitor, dirijor şi orchestrator extrem de apreciat şi de premiat. Una dintre marile sale realizări este clasarea pe locul 8-9 ca reprezentant al României la Concursul Eurovision 2002 (melodia Tell Me Why - Monica Anghel şi Marcel Pavel).

Joi, 22 noiembrie 2018, de la ora 19.00, Croatian Radiotelevision Jazz Orchestra (Croaţia), cu o istorie de 70 de ani, una dintre cele mai vechi orchestre big band din lume, va evolua la Sala Auditorium - MNAR. Pe lângă participările la numeroase concerte publice şi programe independente în Croaţia şi în străinătate, din anul 2000 formaţia are propria stagiune de concerte, care este difuzată pe Canalul 3 al Radiodifuziunii din Croaţia.

Iubitorii jazz-ului îl vor aprecia pe Miron Hauser în triplă ipostază (solist trombon, dirijor şi compozitor). Din 2011 este membru permanent al Orchestrei de Jazz a Radioteleviziunii din Croaţia şi al Jazzistra Orchestra. Proiectul său muzical Tu fragrancia a fost prezentat în Croaţia, Italia (Festivalul de Jazz de la Muggia) şi în Slovenia, în colaborare cu Big Band-ul Radioteleviziunii din Ljubljana.


Vineri, 23 noiembrie 2018, de la ora 19.00, este rândul formaţiei din Danemarca - Danish Radio Big Band - să facă cunoştinţă cu publicul de jazz din România. Marilyn Mazur, percuţionistă de origine daneză şi americană şi Danish Radio Big Band, premiată în cadrul Grammy Awards, concertează pentru prima oară împreună, într-un mix de energie şi inventivitate. Vă veţi bucura de o avalanşă fascinantă de ritm şi sunet, sub bagheta dirijoarei japoneze Miho Hazama, care s-a aflat la pupitrul formaţiei în seara de deschidere a Festivalului de Jazz de la Tokyo din vara 2017.

Compozitoarea şi percuţionista Marilyn Mazur este o figură celebră atât în ţara sa natală, cât şi în lumea jazz-ului internaţional. A concertat alături de Miles Davis, Jan Garbarek şi Wayne Shorter, iar în Danemarca este apreciată pentru colaborarea sa îndelungată cu legende ale jazz-ului, ca NHØP şi Palle Mikkelborg. Ca element special în program, formaţia a realizat o selecţie a celor mai apreciate compoziţii semnate de Marilyn Mazur pentru big band, convingând-o în acelaşi timp să compună o piesă special pentru acest concert.


Născută la Tokyo, Miho Hazama este una dintre pianistele tinere foarte talentate care activează astăzi pe scena muzicală din New York. Miho are la activ 2 albume publicate de Universal Music Japan / Sunnyside Records, foarte apreciate deopotrivă de critici şi de public. Compoziţia rămâne adevărata ei vocaţie, şi, pe lângă evoluţia ei în cadrul m_unit, formaţia alături de care s-a afirmat, a compus lucrări şi pentru alte ansambluri, ca Orchestra Filarmonică din Tokyo, Nobuya Sugawa, Compania de Balet Ashley Bouder şi Yamaha Symphonic Band. Este director artistic asociat al New York Jazzharmonic.


Toate concertele festivalului sunt transmise live de Radio România, înregistrate şi difuzate ulterior de Televiziunea Română şi difuzate, de asemenea, de toate radiodifuziunile membre ale Uniunii Europene de Radio.
Pentru alte informaţii legate de RadiRo 2018 vă rugăm să consultaţi site-ul www.radirofestival.ro.
Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Producător: Radio România
Coproducător: Guvernul României, prin Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale
Coproducător artistic: TVR, TVR 3
Organizator: Artexim
Parteneri: Primăria Capitalei prin ARCUB şi MNAR (Muzeul Naţional de Artă al României)
Transportator oficial: Dacia
Cu sprijinul: British Council, Instituto Cervantes, Institut Francais, Goethe Institut, Librăriile Humanitas, Florăria IRIS, Aqua Carpatica, PRO Estetica
Parteneri media: Radio România Muzical, Radio România Cultural, Cariere, Adevărul, Dilema Veche, Historia, Unica, Avantaje, TV Mania, Psychologies, Eva.ro

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus