mai 2019
Gala Premiilor UNITER, 2018-2019
Pentru a XXVII-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru Monica Andronescu, Oana Borş şi Mircea Morariu. Juriul final al Galei va fi format din actorul Vlad Ivanov, criticul Doina Modola, actriţa şi directoarea de teatru Maia Morgenstern, regizorul Cristian Pepino şi scenograful Viorica Petrovici.

Spectacolele care au intrat în atenţia juriului sunt cele care au avut premiera în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2018.

Gala Premiilor UNITER 2019 va avea loc în data de 13 mai 2019, cu începere de la ora 22.00, în Sala Mare a Teatrului Naţional Cluj-Napoca şi va fi transmis în direct pe TVR1, Radio România Cultural, prin livestreaming pe www.uniter.ro şi www.tvr.ro, şi va fi preluat de pagina de Facebook UNITER.

Nominalizările pentru anul teatral 2018 sunt următoarele (cîştigătorii sunt marcaţi cu bold):

Debut:
Florin Aioane, pentru rolul Euphemos din spectacolul Medea's Boys, dramaturgia Ionuţ Sociu şi fragmente din "Medeea" de Euripide, regia Andrei Măjeri la Apollo111, Bucureşti
Blanca Doba, pentru rolul Teo din spectacolul Fata Morgana de Dumitru Solomon, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză la Teatrul Dramaturgilor Români, Bucureşti
Andreea Tecla şi Mădălina Niculae, pentru scenografia spectacolului R.U.R de Karel Čapek, regia Vlad Cristache la Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu, secţia germană

Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic:
Lupoaica de Giovanni Verga, adaptarea radiofonică Domnica Ţundrea, regia artistică Vasile Manta, producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune
Pădurea spânzuraţilor de Liviu Rebreanu, dramatizarea radiofonică şi regia artistică Gavriil Pinte, producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune
UNDEva în '28 de Ilinca Stihi (ep. 1-11), regia artistică Ilinca Stihi, producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune

Cel mai bun spectacol de teatru TV:
Apostolul Bologa, adaptarea după Pădurea spânzuraţilor de Liviu Rebreanu, regia Dominic Dembinski, producţie a Societăţii Române de Televiziune (Casa de Producţie a TVR)
Circul Matteo, scenariul şi regia artistică Alexandru Lustig, producţie a Societăţii Române de Televiziune (Casa de Producţie a TVR)
Dezertorul, după Mihail Sorbul, adaptarea pentru televiziune şi regia Silviu Jicman, producţie a Societăţii Române de Televiziune (Casa de Producţie a TVR)

Premiul pentru critică de teatru:
Oltiţa Cîntec
Călin Ciobotari
Cristina Modreanu

Cea mai bună scenografie:
Dragoş Buhagiar, pentru scenografia spectacolului Povestea prinţesei deocheate, scenariul de Silviu Purcărete inspirat din "Sakura Hime Azuma Bunshô" de Tsuruya Nanboku al IV-lea, regia Silviu Purcărete la Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Adriana Grand, pentru scenografia spectacolului Zbor deasupra unui cuib de cuci de Dale Wasserman, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză la Teatrul Metropolis, Bucureşti
Cosmin Florea, pentru scenografia spectacolului Pădurea spânzuraţilor, după Liviu Rebreanu, scenariul, regia şi universul sonor Radu Afrim la Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti

Cea mai bună actriţă în rol secundar:
Natalia Călin, pentru rolul Doamna Bologa din spectacolul Pădurea spânzuraţilor, după Liviu Rebreanu, scenariul, regia şi universul sonor Radu Afrim la Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti
Sabrina Iaşchievici, pentru rolul Maşa din spectacolul Pescăruşul de A.P. Cehov, regia Andrei Şerban la UNTEATRU, Bucureşti
Mirela Oprişor, pentru rolul Stella din spectacolul Un tramvai numit dorinţă de Tennessee Williams, regia Claudiu Goga la Teatrul Metropolis, Bucureşti

Cel mai bun actor în rol secundar:
Richard Balint, pentru rolul Mr. Lockhart din spectacolul Navigatorul de Conor McPherson, regia Cristian Juncu la Teatrul Naţional Târgu Mureş - Compania "Liviu Rebreanu"
Alexandru Jitea, pentru rolul Mitch din spectacolul Un tramvai numit dorinţă de Tennessee Williams, regia Claudiu Goga la Teatrul Metropolis, Bucureşti
Ionuţ Vişan, pentru rolul Medvedenko din spectacolul Pescăruşul de A.P. Cehov, regia Andrei Şerban la UNTEATRU, Bucureşti

Cea mai bună actriţă în rol principal:
Claudia Ieremia, pentru rolul Arkadina din spectacolul Pescăruşul de A.P. Cehov, regia Andrei Şerban la UNTEATRU, Bucureşti
Ofelia Popii, pentru rolurile Seigen şi Shinnobu Sota din spectacolul Povestea prinţesei deocheate, scenariul Silviu Purcărete inspirat din "Sakura Hime Azuma Bunshô" de Tsuruya Nanboku al IV-lea, regia Silviu Purcărete la Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Ana Ularu, pentru rolul Marianne din spectacolul Constelaţii de Nick Payne, regia Radu Iacoban la Teatrul ACT, Bucureşti

Cel mai bun actor în rol principal:
Andrei Huţuleac, pentru rolul Randle P. McMurphy din spectacolul Zbor deasupra unui cuib de cuci de Dale Wasserman, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză la Teatrul Metropolis, Bucureşti
Emilian Oprea, pentru rolul Trigorin din spectacolul Pescăruşul de A.P. Cehov, regia Andrei Şerban la UNTEATRU, Bucureşti
Alexandru Potocean, pentru rolul Apostol Bologa din spectacolul Pădurea spânzuraţilor, după Liviu Rebreanu, scenariul, regia şi universul sonor Radu Afrim la Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti

Cea mai bună regie:
Alexandru Darie, pentru regia spectacolului Coriolanus de William Shakespeare la Teatrul Bulandra, Bucureşti
Victor Ioan Frunză, pentru regia spectacolului Zbor deasupra unui cuib de cuci de Dale Wasserman la Teatrul Metropolis, Bucureşti
Tompa Gábor, pentru regia spectacolului A velencei kalmár / Neguţătorul din Veneţia de William Shakespeare la Teatrul Maghiar de Stat Cluj

Cel mai bun spectacol:
Pescăruşul de A.P. Cehov, regia Andrei Şerban la UNTEATRU, Bucureşti

***

Premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului 2018
 Matilda şi groparii de Stela Giurgeanu
Celelalte piese nominalizate au fost:
 Vieţile sfinţilor de Radu Macrinici
 Întoarcerea de Laurenţiu Blaga
 Când se topesc gheţarii de Marilena Dumitrescu
 Nu suntem melci sau suntem? de Marilena Dumitrescu

Juriul Concursului de dramaturgie "Cea mai bună piesă românească a anului 2018", a fost compus din criticii Marina Constantinescu, Dan C. Mihăilescu şi Marian Popescu. Programul Piesa Anului al Uniunii Teatrale din România-UNITER se desfăşoară sub egida Casei Regale a României. Premiul Cea mai bună piesă românească a anului 2018 va fi oferit în seara Galei Premiilor UNITER, iar Editura UNITEXT a UNITER va publica un volum cu piesa câştigătoare.

***

Conform statutului Uniunii Teatrale din România, Senatul UNITER acordă în cadrul Galei Premiilor UNITER premiul de excelenţă, premiile pentru întreaga activitate şi premiile speciale.

Pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a propunerilor membrilor Senatului UNITER, în şedinţa din data de 21.02.2019, Senatul a acordat următoarele premii:

Premiul de Excelenţă
unteatru

Premiul pentru întreaga activitate - actriţă
MAIA MORGENSTERN
 ILINCA TOMOROVEANU - post-mortem

Premiul pentru întreaga activitate - actor
FLORIN PIERSIC

Premiul pentru întreaga activitate - regizor
CRISTIAN PEPINO

Premiul pentru întreaga activitate - scenograf
NINA BRUMUŞILĂ