ianuarie 2006
 Sinopsis

Charles Schine (Clive Owen), director într-o agenţie de publicitate, este unul dintre "navetiştii" din Chicago care prind cu regularitate trenul de 8:43 a.m. ca să ajungă la birou. Într-o bună zi, însă, el pierde trenul şi o cunoaşte pe Lucinda Harris (Jennifer Aniston) iar viaţa lui se schimbă pentru totdeauna.

Lucinda este fermecătoare, frumoasă, seducătoare. În ciuda faptului că fiecare dintre ei este căsătorit şi are copii, cei doi se simt irezistibil atraşi unul de celălalt. Întâlnirile la masa de prânz evoluează rapid în cocktailuri după orele de birou, iar pasiunea lui Charles şi a Lucindei îi conduce în final într-o cameră de hotel. Această aventură aparent banală ia însă o întorsătură îngrozitoare când LaRoche (Vincent Cassel), un necunoscut brutal, năvăleşte în camera lor, ţinându-i sub ameninţarea armei. Legătura lor clandestină se transformă într-un coşmar mai periculos şi mai violent decât şi-ar fi putut închipui vreodată cei doi.

Viaţa lui Charles se umple de dezamăgire, şantaj, violenţă şi crimă. Incapabil să îi facă mărturisiri soţiei sale sau să discute cu poliţia, Charles se trezeşte prins într-o lume pe care nu o mai recunoaşte, fără nici o asemănare cu viaţa pe care a cunoscut-o cândva.

Derailed este un thriller psihologic, avându-i în distribuţie pe Clive Owen, Jennifer Aniston, Melissa George, Vincent Cassel, RZA şi Xzibit. Inspirat după romanul best-seller al lui James Seigel, Derailed, el marchează debutul regizorului suedez Mikael Håfström în lumea filmului de limbă engleză. Filmul său anterior, Ondskan / Evil, a fost nominalizat în 2004 la Premiul Oscar pentru Cel mai bun film de limbă străină.


 Despre producţie

Derailed explorează repercusiunile pe care le poate avea momentul când cineva face o unică greşeală cumplită, care îi poate schimba pentru totdeauna viaţa. După cum spune Jennifer: "Dacă ar fi prins trenul... Este un moment extraordinar". Lorenzo di Bonaventura a citit şpalturile romanului lui James Siegel în vacanţa de Crăciun. Nu a mai reuşit să lase cartea din mână şi spune: "imediat am avut senzaţia că este ca un film". După ce a aflat că drepturile încă erau disponibile, nu a mai stat pe gânduri. "Cu toţii am făcut greşeli în viaţă - cu toţii am luat într-un moment sau altul al vieţii o decizie greşită. Uneori este o decizie neînsemnată, nu anticipezi ce consecinţe va avea. Cred că viaţa i-a dat lui Charles Schine câteva lovituri necinstite, iar el se află într-un moment de vulnerabilitate. Din păcate pentru el, această vulnerabilitate îl face să comită o greşeală".

Romanul l-a captivat şi pe scenaristul Stuart Beattie. "L-am citit într-o singură noapte şi mi s-a părut că e o extraordinară poveste în stilul lui Hitchcock". I-a plăcut foarte mult şi personajul central al cărţii. " E un tip care stârneşte simpatie. A făcut o mare greşeală, dar a plătit şi plăteşte pentru ea. Cred că, dacă aş fi fost în locul lui, aş fi făcut şi eu aceleaşi lucruri, aceleaşi greşeli, m-aş fi afundat tot mai mult, tot mai adânc în această gaură, la fel ca Charles. Mi s-a părut extraordinar. Derailed are tot ceea ce ar trebui să aibă un thriller bun". Beattie a vrut imediat să se implice în acest proiect. " Nu văd să se mai facă acum filmele acelea în stilul lui Hitchcock. Filme precum North by Northwest, unde oameni obişnuiţi sunt prinşi în situaţii neobişnuite, iar intriga are întorsături şi răsturnări de situaţie fantastice". Di Bonaventura l-a angajat pe Beattie să scrie scenariul pentru că, după cum explică el, "Beattie a înţeles ce anume făcea cartea să funcţioneze ca un film. El a vizualizat imediat filmul".

După ce a fost angajat, Beattie a fost mândru să spună că a fost " unicul scenarist al filmului, de la început până la sfârşit, ceea ce se întâmplă rareori la Hollywood, în zilele noastre. Aş spune că poate un film dintr-o sută tratează scenaristul atât de bine. A fost fenomenal". El glumea cu prietenii, spunând: "Mă arbitrez singur, pe mine împotriva mea, ca să mă simt normal, şi să simt că este un film normal. Altfel începe să fie prea ciudat".

Pentru că filmul are atât de multe întorsături şi răsturnări de situaţie, Beattie trebuia să aibă grijă să nu îşi piardă publicul. "Trebuie să urmăreşti fiecare replică pe care o scrii şi să te asiguri că poate fi citită cu totul altfel, după ce afli ce se întâmplă cu adevărat. Ca urmare, când vezi filmul prima dată, este doar un film. Dar sper că îl veţi vedea şi a doua oară, iar atunci va fi cu totul alt film. Tocmai de asta e atât de grozavă această poveste - fiindcă poate să facă aşa ceva". Actorii s-au simţit cu toţii atraşi de forţa acestui scenariu. Aniston l-a numit "un adevărat montagne-russe". Ea spune: "L-am citit destul de repede. Se întâmplau foarte multe chestii pe care nu le prevedeai nicicum. Este minunat scris".

Xzibit explică: "Prima dată când am primit scenariu, l-am citit din scoarţă în scoarţă şi mi s-a părut o poveste foarte realistă. M-am gândit că aşa ceva chiar se poate întâmpla. Personajele păreau extrem de reale şi m-am gândit că felul în care era scris şi felul în care ştiam că va fi filmat puteau să construiască un film foarte interesant. Mă bucur mult că fac parte din acest proiect". RZA continuă: "Tot ce se întâmplă în acest film este o surpriză, urmată de alte surprize. Nu va fi uşor pentru public să descifreze totul. Uneori, te duci la film şi, după ce vezi 15 sau 20 de minute, deja ştii cum o să se termine. Aici, lucrurile stau cu totul altfel".


 Despre Mikael Håfström

Mikael Håfström nu părea, poate, o alegere evidentă pentru acest proiect. După cum explică producătorul Mark Cooper, "acesta este primul lui film american - primul lui film în limba engleză". Dar toată lumea a fost de acord că el era omul potrivit pentru acest post. Cei mai mulţi, în special actorii din rolurile principale, au fost impresionaţi de filmul realizat de el înainte, Evil, care a fost nominalizat la Premiile Academiei pentru Cel mai bun film de limbă străină. Lui Aniston i-a plăcut foarte mult Evil, pe care îl consideră "genial şi fantastic". Clive Owen a fost încântat să colaboreze cu Hafstrom, pentru că Evil l-a impresionat şi pe el. Di Bonaventura este de acord şi explică: "În special mi-a plăcut simplitatea cu care îşi spunea povestea. A creat un mediu realist, înţelege cum să îşi atragă publicul".

Lui Vincent Cassel i-a plăcut foarte mult stilul regizoral al lui Håfström: "Este unul dintre regizorii care, atunci când se uită în monitor, spun clar ce e de făcut. Nu se uită doar la cadrul meu, nu îmi dă indicaţii regizorale doar mie. Este genul de regizor care se uită atent la actorii săi şi ăsta e un sentiment minunat, fiindcă nu întotdeauna e aşa. Mulţi regizori se uită la ce se întâmplă în jur, într-o anumită secvenţă, fără a se concentra asupra interpretării actoriceşti în sine".

Aniston crede şi ea că stilul lui Håfström reprezintă un element esenţial pentru succesul filmului-" El pune totul într-o tonalitate joasă, gravă. Este delicat şi se concentrează asupra acestei poveşti de dragoste într-un mod minunat. Dă filmului un aer de film vechi, din anii '70. Ai sentimentul că totul e aşa cum trebuie". "Îşi respectă programul, planificarea, nu se comportă ca o divă. Actorii îl iubesc, echipa de filmare îl iubeşte, totul se întâmplă uşor şi amuzant pe platoul lui de filmare," spune Beattie despre Håfström. Dar ceea ce l-a impresionat cel mai mult pe Beattie a fost modul cum "m-a vrut alături de el tot timpul, ceea ce i se întâmplă rar unui scenarist".

Håfström a creat un mediu special în platoul de filmare. Owen afirmă: "Am simţit că sunt pe mâini foarte bune. Îmi spunea să mă îndrept într-o anumită direcţie numai după ce cădeam amândoi de acord asupra direcţiei în care voia el să ajungă personajul meu. Stăpâneşte foarte bine evoluţia psihologică a lui Charles, dar şi cadrul psihologic al întregului film. Este foarte, foarte abil şi a fost o alegere excelentă pentru acest gen de film - care, dacă nu intră pe mâini bune, se poate transforma într-un film pe care l-ai mai văzut". Aniston mărturiseşte: "Dă indicaţii foarte exacte şi are gusturi impecabile. Ştii că nu se va opri până când nu va obţine exact ceea ce îşi doreşte. Şi, când spune 'Gata', te ridici şi pleci". Cassel a respectat atmosfera pe care Håfström a creat-o în platoul de filmare: " Totul este foarte discret, deşi foarte concentrat. Nimeni dintre cei de pe platou nu îşi exercită orgoliile, totul se petrece cu multă uşurinţă, în joacă, amuzant. A fost minunat". Deşi este abia al doilea film de lung metraj al lui Xzibit, şi el a reuşit să aprecieze stilul lui Håfström: "Nu îşi zbiară indicaţiile regizorale într-un megafon. Vine la tine şi îţi dă indicaţii reale, într-o discuţie unu la unu. Vorbeşte foarte încet, spune ceva de genul: 'Xzibit, este bine, dar ne trebuie mai mult.' E minunat".


 Despre personaje

Lui Beattie i-a plăcut la nebunie familia Schine. "Mi-a plăcut că în centrul filmului se află această familie extraordinară. Ei alcătuiesc inima şi sufletul filmului. Ajungi să ţii la ei foarte mult, din cauza evenimentelor prin care trece fiica lor. Vrei să ţii la această unitate". În acelaşi timp, după cum subliniază Owen, "ai sentimentul că oamenii aceştia sunt prinşi în vieţile lor ca într-o cursă. Poate că au petrecut foarte mult timp cu copilul lor, iar acum au cam uitat unul de celălalt".

Totuşi, filmul se întoarce asupra relaţiei dintre Charles şi Lucinda. Beattie îi consideră pe amândoi nişte personaje pierdute. "Când se cunosc, Charles şi Lucinda sunt doi oameni incredibil de singuri. Fiecare are o familie, o slujbă, au vieţi pline în esenţă, dar dintr-un motiv sau altul sunt goi pe dinăuntru. De fapt, acest film este o poveste despre doi oameni care află că între ei se poate stabili o legătură". Aniston este de acord. "Se află amândoi într-un punct al vieţii lor în care aveau nevoie să se întâlnească". După cum spune Beattie, "În momentul când cei doi se decid să meargă la hotel, au depăşit deja graniţa lui "M-am săturat să cedez pentru toţi cei din jur". Cred că este aproape un lucru egoist, dar au ajuns în punctul unde funcţionează în gol şi au nevoie de ceva care să facă existenţa de fiecare zi să merite trăită". Aniston consideră că Lucinda este o femeie "interesantă, chinuită". Personajul lui Owen, Charles Schine, este nevinovat şi fermecător, dar trăieşte într-un stres uriaş, generat de familia şi cariera lui. Owen explică: " Joc un rol extrem de reactiv. Personajul meu se trezeşte într-o situaţie oribilă, lucrurile o iau razna, el pierde orice control şi viaţa lui o apucă pe un drum dement. Trăieşte un fel de coşmar kafkian".

Cassel consideră că personajul lui, LaRoche, are mai multe faţete. " Este foarte inteligent, şmecher, amuzant în felul lui. Un tip periculos şi nostim". Producătorul Mark Cooper spune: "Pentru LaRoche este un joc. Este un joc care îi place şi în care are mult succes. Ştie cum să strângă şurubul şi să obţină economiile de o viaţă ale acelui om". Beattie descrie complexităţile personajului: " LaRoche are de jucat două roluri - unul dur, pe dinafară, unde pare un tâlhar lipsit de educaţie. În adâncul sufletului său însă, este un criminal sofisticat şi inteligent". Winston, rol interpretat de RZA, demonstrează loialitatea statornică a filmului. Beattie recunoaşte: "Winston este un personaj fantastic. Îmi place teribil". RZA a fost încântat, deoarece "cu background-ul meu Hip Hop, de obicei joc roluri care sunt mai agresive şi foarte "de cartier". Iar tipul ăsta este altfel. Deşi e mai degrabă genul de tip cumsecade, care lucrează într-un birou, are şi el un trecut în spate, ca bătăuş".


 Despre distribuţie

Producătorul Di Bonaventura nu putea să fie mai încântat de distribuţia sa. "Este una dintre cele mai eclectice distribuţii pe care le-am văzut vreodată. Îmi place teribil ideea de a-i avea pe RZA, Xzibit şi Giancarlo Esposito alături de Jennifer Aniston, Clive Owen şi Vincent Cassel - este o combinaţie extraordinară de vedete internaţionale şi americane. Cred că această distribuţie multi-etnică va da filmului un aer contemporan". Aniston îşi dorise un asemenea rol. "În primul rând, îmi doream de mult să fac un thriller, iar asemenea roluri nu apar prea des". Owen spune: "Cred că este un rol grozav pentru Jennifer şi am fost încântat când şi-a exprimat interesul faţă de el. Este foarte diferit de tot ce a mai făcut ea până acum, iar publicul va vedea o dimensiune cu totul nouă a actriţei Jennifer Aniston. A fost extraordinar să lucrez cu ea". Beattie îl descrie pe Charles drept "un tip oarecare" , ceea ce i se potriveşte perfect lui Clive Owen. "Doar că el conferă rolului o gravitate reală şi îl cunoaşte pe Charles foarte bine. Îi înţelege asprimea". "Este un vis, e absolut de vis!" , spune Aniston. " E fantastic. Serios, e unul dintre cei mai mari actori în ceea ce priveşte talentul şi farmecul personal. Este înalt, întunecat, chipeş şi aduce pe ecran ceva absolut indescriptibil. Vrei neapărat să îl urmăreşti, pentru că se întâmplă prea multe în spatele acelor ochi".

RZA a fost încântat să joace alături de Owen. "Clive m-a ajutat enorm. Eu nu sunt actor prin profesie, sunt cântăreţ de hip-hop şi producător/compozitor. Nu mi-a fost uşor să ajung pe marele ecran, să apar în faţa camerelor de filmat şi să încerc să intru în pielea unui personaj, dar Clive m-a ajutat. Mi-a vândut multe " ponturi". De fapt, el m-a ajutat să obţin rolul".

Cooper spune că RZA este "un om minunat de interesant. A lăsat în urma lui ceea ce se întâmplă zi de zi în lumea rap şi a intrat, în mod foarte profesionist, pe platoul de filmare". RZA s-a bucurat de şansa de a intra în pielea personajului: "E distractiv să fii, pentru un moment, altcineva decât cine eşti tu, de fapt. Cred că asta e partea frumoasă, atunci când joci într-un film: devii cu totul alt om. În muzică, trebuie să îţi păstrezi identitatea". Beattie spune că RZA " a jucat la fix".

Clive Owen se prezintă drept un fan al rolurilor lui Vincent Cassel în filme franţuzeşti. Aniston spune despre Vincent: "E grozav, e înspăimântător, te face să simţi fiori pe şira spinării". Xzibit, care joacă mai multe scene cu Cassel, spune simplu: " Este ca şi cum ar fi fratele meu după mamă, doar că e din Franţa şi are un accent bestial, pe care eu nu îl am".

Xzibit s-a bucurat să găsească un rol în care să îşi poată demonstra talentul actoricesc. "Mă distrez învăţând să urc pe frânghii şi udându-mă la picioare". Deşi în film joacă rolul unui bătăuş, Aniston nu a avut decât cuvinte de laudă la adresa lui. " E un tip minunat. În prima zi când l-am cunoscut, mi-a pus pistolul la tâmplă, dar după fiecare dublă era speriat să nu mă fi rănit cumva. E cel mai dulce om din lume".

Pentru prietenii de acasă, Cassel simţea că RZA şi Xzibit erau adevăratele vedete. "În locurile de unde vin eu, în special în cartierul meu din Paris, le spui oamenilor că o să faci un film cu Jennifer Aniston şi Clive Owen, şi ei zic "Da?". Şi pe urmă le spui că joacă în film şi RZA, şi Xzibit, şi atunci toţi spun 'Wow!' Mi-a plăcut să joc alături de ei, fiindcă le-am ascultat muzica foarte mult timp. Nu sunt doar cântăreţi de rap, iau şi actoria foarte în serios".

Owen a fost uimit de Addison Timlin, care a jucat rolul fiicei lui. "Uneori, lucrezi cu actori-copii şi vezi că sunt atât de buni pentru că fac totul cu o anumită naivitate. Sunt pregătiţi, dar încă nu au acel sentiment care îi face să fie conştienţi de sine. Addison este extrem de inteligentă. Chiar simţi că i se deschide în faţă un viitor promiţător, pentru că e foarte abilă. Am fost impresionat de ea".


 Locaţii

Filmul a fost turnat în Chicago şi la Londra. Una dintre locaţiile din Chicago a adus producţia în preajma treptelor unde s-a filmat The Untouchables. Aniston spune: "Îmi place grozav să filmez în locaţie. Nu îmi place deloc să fiu plecată de acasă, dar după ce ajung acolo, îmi place grozav". Pe platoul de filmare, actorii şi echipa de filmare au fost destul de apropiaţi. Aniston explică: "Când am ajuns în Chicago, am luat cina cu toţii şi a fost minunat. Am rămas în oraş până târziu şi am ascultat muzica minunată pentru care oraşul este celebru. Oamenii sunt minunaţi. Este unul dintre cele mai minunate grupuri de oameni cu care am lucrat vreodată". Xzibit este mândru de al doilea rol al său într-un film: "Cred că, atunci când alegi un anumit regizor şi punctul său de vedere, modul în care vede el cinematografia, şi combini aceste elemente cu o distribuţie diversă şi o poveste grozavă, nu ai cum să pierzi. E simplu. Obţii o capodoperă".

Aniston este de acord: "Mi se întâmplă foarte rar să îmi doresc să văd un film pe care l-am făcut, dar abia aştept să văd acest film. A fost o mare provocare pentru mine şi m-am simţit foarte bine. M-am simţit grozav să păşesc cu tocurile într-o chestie care "iese din sistem". Mi-a plăcut grozav. Iar oamenii ăştia sunt cu toţii absolut minunaţi".
Regia: Mikael Håfström Cu: Clive Owen, Jennifer Aniston

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus