Apropo TV / ianuarie 2006
Singurul lucru la care americanii stau mai bine ca la export este importul. Cinematografic vorbind. Ei ne bombardează cu garnituri de popcorn mai mult sau mai puţin expirate, pe care noi le înghiţim nemestecate, şi tot ei aspiră (de la aspirator, nu de la dorinţă) cele mai en vogue nume din China, Europa, Australia etc., nume pe care le proptesc mai apoi pe genericele unor filme cu care, îndeobşte, n-au nimic în comun. Şi nu de ieri, alaltăieri.

Derailed, care la noi se cheamă Fără control, va intra în istorie, vrem, nu vrem, din trei motive. Primo: pentru că e ultimul film produs de fraţii Weinstein (Bob şi Harvey) pentru compania dusă de ei pe cele mai înalte culmi ale socialismului, mă rog, Miramax se cheamă. De altminteri, logo-ul Miramax e imediat urmat de noul logo al fraţilor Bros., anume The Weinstein Company. Mazeltov! Secundo: pentru că este unul din cele mai stupid-dezgustătoare filme recente, un mişmaş teribil situat în Chicago, filmat în Londra şi încropit, probabil, într-un hambar, un soi de fabulă rasist-moralizatoare (adulterul nu face bine, negrii se pricep la şişuri, albii nu pot sări etc.) care începe cu un un soi de Atracţie... banală (vorba lui Alin), continuă cu plot-twist-uri telefonate de la gară şi se termină, sîngeros şi americăneşte, ca vigilante lu' peşte. SRL-ul de care ziceam mai sus şi-a făcut treaba - au importat un regizor din Suedia (Mikael "am fost nominalizat la Oscar" Hafstrom), un erou din Anglia (Clive "sufăr cu plăcere" Owen), un negativ fioros din Franţa (Vincent "mi-e foame" Cassel) şi o femme-fatale din TV (Jennifer "oh, Brad!" Aniston) - dar degeaba. Şi să nu-mi daţi mie o cazma după ceafă că am pus cuvintele Aniston şi femme-fatale în aceeaşi propoziţie, că n-am nici o vină; păstraţi unealta pentru făcătorii acestui sub-produs de un gust îndoielnic, ale cărui surprize, pe care le-ai ghicit de la început, dacă ai mai văzut ceva filme, vin când credeai c-au plecat deja şi a cărui singură rază de lumină e (sic!) Giancarlo Esposito, un detectiv cu pălărie şi pardesiu 40's ce pare că vine dintr-un alt film. Mai bun.

Tertio: dacă mai interesează pe cineva, titlul original e perfect justificat. Aleluia.
Regia: Mikael Håfström Cu: Clive Owen, Jennifer Aniston

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus