iulie 2020
Festivalul de Film Cinemascop Eforie, 2020
A treia ediţie a festivalului Cinemascop va avea loc între 1-5 august 2020, când Grădina de vară din Eforie Sud îşi redeschide porţile pentru vizitatorii doritori să vadă filme în aer liber, pe litoral. După o perioadă incertă pentru organizatorii de evenimente culturale, Cinemascop continuă, acordând atenţie sporită noilor reguli impuse de pandemie.

Cinemascop este deja cunoscut localnicilor şi turiştilor fideli din Eforie Sud, care sunt nerăbdători să revină în Grădina de vară în care vor putea viziona filme europene, în fiecare seară de festival, de la ora 21:00. În 2020, programul continuă cu 5 filme de lungmetraj şi o serie de filme scurte de animaţie, venite din partea Institutului Francez.


Fiecare film proiectat în 2020 aduce o atmosferă aparte. Cinemascop începe pe 1 august 2020 cu filmul belgian Testamentul nou nouţ, comedie nominalizată la Globurile de Aur, oferită festivalului de către Delegaţia Valonia-Bruxelles, iar weekendul continuă cu un film de Oscar - Kolya, venit de la Centrul Ceh.

Testamentul nou nouţ (Belgia, Franţa, Luxemburg, 2015, 114 min)
Kolya (Cehia, Marea Britanie, Franţa, 1996, 105 min)

Ziua de 3 august 2020 aduce pe ecranul din grădină un film polonez, Excentricii: Pe partea însorită a străzii, din partea Institutului Polonez, marţi se vede filmul suedez Bărbatul de 100 de ani care a sărit pe fereastră şi a dispărut, oferit de Ambasada Suediei, iar miercuri Cinemascop se încheie cu un film din partea Institutului Cultural Român, clasicul Amintiri din Epoca de Aur 1: Tovarăşi, frumoasă e viaţa!.

Excentricii: Pe partea însorită a străzii (Polonia, 2015, 112 min)
 
Bărbatul de 100 de ani care a sărit pe fereastră şi a dispărut (Suedia, Franţa, Germania, 2013, 114 min)
 
Amintiri din Epoca de Aur 1: Tovarăşi, frumoasă e viaţa! (România, Franţa, 2009, 84 min)

Arta nu lipseşte nici în 2020 de la Cinemascop. Anul trecut, trei dintre pereţii exteriori ai grădinii au primit haine noi - picturi murale. Acestea pot fi în continuare admirate de trecători, iar în timpul festivalului, cei care vizitează grădina se pot bucura şi de o galerie de artă! Împreună cu E T A J on wheels, Cinemascop va prezenta în fiecare zi de festival artişti români, ale căror lucrări vor fi expuse solo sau duo. O altă tradiţie păstrată şi în 2020 este expoziţia de fotografie, care va ilustra evoluţia proiectului de la început, până în prezent.


Nu doar în grădină vor avea loc activităţi, ci şi în exterior, unde o zonă cu food truck-uri îi va întâmpina pe vizitatori. Centrul Ceh Bucureşti, organizatorul festivalului, oferă din nou cadoul preferat al publicului de la Cinemascop - berea cehă Budweiser Budvar. Dar ei au pregătit şi alte surprize, care-i vor aştepta pe vizitatori, iar bomboanele M&M's care au făcut senzaţie la a doua ediţie revin şi în 2020.

Deoarece nu trebuie să uităm că suntem în timpul unei pandemii, pentru desfăşurarea evenimentului în siguranţă, vizitatorii trebuie să respecte în continuare regulile impuse de autorităţi. Grădina va găzdui maximum 300 de spectatori, iar atelierele de creaţie pentru copii care au fost organizate în trecut, nu vor mai avea loc de data aceasta. Se impun respectarea distanţării sociale, purtarea măştii şi dezinfectarea regulată a mâinilor. Cu toate acestea, atmosfera festivalului Cinemascop rămâne aceeaşi, iar intrarea este în continuare liberă.

Proiectul a fost iniţiat de Centrul Ceh Bucureşti, fiind organizat împreună cu EUNIC România şi cu sprijinul Primăriei Eforie, Radef RomâniaFilm şi Forumul Artelor Vizuale.

Organizatori: Centrul Ceh Bucureşti, EUNIC România
Co-organizatori: Primăria Oraşului Eforie, Radef RomâniaFilm, Forumul Artelor Vizuale
Sponsori şi parteneri: Budweiser Budvar, M&M's România, Fabrica de Pufi, Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Centrul Cultural Judeţean Constanţa Teodor T. Burada, Institutul Polonez, Institutul Francez, Institutul Cultural Român, Ambasada Suediei din Bucureşti, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Ambasada Republicii Cehe, Casa cu Smochin, THR Marea Neagra, Pattern Media, Cu arta pe faţă, ETAJ on wheels, Wake Up, Republika Pljeskavica, Hotel Edmond, Hotel Cosmos, Hotel Mare Mar, Hotel Anca, Hotel Fortuna, Complex Fortuna, Hotel Mercur, Hotel Jiul, Hotel Atlantis, Hotel Splendid, Restaurant Economu
Văzut de Radio Guerrilla
Parteneri media: Radio Romania Actualităţi, Eforie Online, Radio Constanţa, Radio Vacanţa, Radio România Cultural, Radio Bucureşti FM, AGERPRES, Cinemagia, Revista Zeppelin, LiterNet.ro, filme-cărţi.ro, MovieNews.ro, Igloo media, Cuget Liber, Observator cultural, Ziarul Metropolis, Aarc - All About Romanian Cinema

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus