august 2020
Festivalul de Film Cinemascop Eforie, 2020
A treia ediţie a festivalului Cinemascop a avut loc între 1-5 august 2020 în Grădina de vară din Eforie Sud, după ce timp de mai multe luni posibilitatea organizării unui astfel de eveniment a fost incertă. Faptul că festivalul se desfăşoară în aer liber a devenit un avantaj şi, cu un set de reguli de urmat, cei prezenţi au putut să se bucure de filme şi artă sub cerul liber timp de 5 zile.

Anul 2020 a început cu planuri mari. Cu toate că acestea au fost date peste cap ulterior, speranţa că cea de-a treia ediţie a festivalului Cinemascop va avea loc de la 1 august, aşa cum este tradiţia, a rămas. Şi s-a întâmplat! Festivalul a fost încă o dată un succes, spectatorii au aplaudat, au râs şi s-au emoţionat seară de seară. Atmosfera de festival i-a întâmpinat pe vizitatorii ce au trecut pragul grădinii, iar noile reguli ce au trebuit urmate nu au fost un impediment ci, din contră, au subliniat faptul că filmul şi arta ne pot aduce împreună în orice situaţie, chiar dacă acest lucru presupune purtarea măştii şi păstrarea distanţării fizice.


Cele 200 de locuri disponibile s-au ocupat în fiecare seară. Spectatorii au văzut filme europene, oferite de membrii EUNIC România - Delegaţia Valonia-Bruxelles, Centrul Ceh (prin Ambasada Republicii Cehe), Institutul Polonez, Ambasada Suediei şi Institutul Cultural Român - precedate de animaţii de scurtmetraj oferite de către Institutul Francez. De asemenea, Reprezentanţa Comisiei Europene în România, care a sprijinit proiectul de la început, a revenit în 2020 cu spotul pentru documentarul Generaţiile UE, ce va fi lansat în curând.


Dar Cinemascop a avut de oferit mai mult decât filme. Expoziţia de fotografie, care a devenit deja un element tradiţional, a oferit o imagine de ansamblu asupra scurtului, dar intensului istoric al festivalului. Componenta artistică nu a lipsit nici în 2020, deoarece E T A J on wheels a venit la Cinemascop cu un white cube ce a fost instalat în incinta cinematografului, în care au fost prezentaţi artişti români în fiecare zi, cu expoziţii solo şi duo.


De asemenea, cei care au vizitat grădina înainte de film au putut să răsfoiască şi să ia acasă cărţi şi alte materiale informative din partea institutelor culturale partenere şi a Reprezentanţei Comisiei Europene în România. Pentru a întregi atmosfera, vizitatorii s-au bucurat de bomboane M&M's cadou şi de mult aşteptata bere cehă Budweiser Budvar, oferită la finalul proiecţiei.


Cinemascop a apărut în 2018, la iniţiativa Centrului Ceh Bucureşti. La început o idee nebunească, proiectul a prins contur în cele câteva luni de pregătiri, în care redeschiderea unei grădini de vară abandonate a devenit un obiectiv tangibil. Împreună cu EUNIC România şi cu sprijinul Primăriei Eforie şi al RADEF RomâniaFilm, echipa Centrului Ceh, formată din fostul director František Zachoval (în prezent, Robin Ujfaluši), Sorina Neaga şi Emil Cristian Ghiţă, a reuşit să pună din nou pe hartă un spaţiu uitat şi, timp de câteva zile pe an, să ofere turiştilor şi localnicilor din Eforie Sud posibilitatea de a (re)vedea filme pe ecranul cinemascop al grădinii. În timp, spaţiul a reînviat, activităţile din timpul festivalului au devenit mai variate şi grădina s-a umplut de spectatori entuziaşti.

Chiar dacă a fost organizat într-un format restrâns, Cinemascop a reuşit şi în 2020 să ofere o alternativă de petrecere a timpului liber celor aflaţi la mare, cultura fiind un element deseori ignorat într-un astfel de context. Iar pentru a vedea un film în aer liber există, iată, locuri care au fost construite chiar cu acest scop: grădinile de vară.

Organizatori: Centrul Ceh Bucureşti, EUNIC România
Co-organizatori: Primăria Oraşului Eforie, Radef RomâniaFilm, Forumul Artelor Vizuale
Sponsori şi parteneri: Budweiser Budvar, M&M's România, Fabrica de Pufi, Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Centrul Cultural Judeţean Constanţa Teodor T. Burada, Institutul Polonez, Institutul Francez, Institutul Cultural Român, Ambasada Suediei din Bucureşti, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Ambasada Republicii Cehe, Casa cu Smochin, THR Marea Neagra, Pattern Media, Cu arta pe faţă, ETAJ on wheels, Hotel Edmond, Hotel Cosmos, Hotel Mare Mar, Hotel Anca, Hotel Fortuna, Complex Fortuna, Hotel Mercur, Hotel Jiul, Hotel Atlantis, Hotel Splendid, Restaurant Economu
Văzut de Radio Guerrilla
Parteneri media: Radio Romania Actualităţi, Eforie Online, Radio Constanţa, Radio Vacanţa, Radio România Cultural, Radio Bucureşti FM, AGERPRES, Cinemagia, Revista Zeppelin, LiterNet.ro, filme-cărţi.ro, MovieNews.ro, Igloo media, Cuget Liber, Observator cultural, Ziarul Metropolis, Aarc - All About Romanian Cinema

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus