septembrie 2020
Festivalul Película - Latin American Experience, 2020
Pentru a sărbători cea de-a 5-a ediţie, organizatorii festivalului Película au pregătit o călătorie cinematografică specială: 21 de producţii din 8 ţări din America Latină (Argentina, Brazilia, Bolivia, Chile, Columbia, Mexic, Peru şi Uruguay), cărora li se alătură 2 titluri din Spania.

Între 9 şi 16 septembrie 2020, filmele sunt disponibile online, pe platforma de VOD Cinesquare.net, pe pagina specială dedicată festivalului: cinesquare.net/onlinefestivals#/pelicula. Pentru vizionare este necesară achiziţionarea unui bilet sau, după preferinţă, a unui Pass de Festival, disponibile pe eventbook.ro.

"A fost greu să construim această ediţie online, mai ales că suntem mari iubitori ai sălilor de cinematograf şi ne încărcăm cu emoţia pe care o vedem pe feţele spectatorilor noştri atunci când vizionează un film. Am ales totuşi să nu renunţăm în anul acesta. Să găsim o variantă pentru a ajunge la spectatori. Este primul an în care filmele din festivalul nostru se pot vedea de oriunde din România, iar pe online nu vor fi proiecţii sold-out, cum ni s-a întâmplat frecvent în ultimii ani, toţi cei care doresc să vadă filmele o pot face. Singurele restricţii sunt cele impuse de timp şi de spaţiu, deoarece filmele sunt disponibile doar 8 zile şi doar în România.", au declarat organizatorii festivalului.

În 2020 festivalul va găzdui atât titluri recente, cât şi producţii apreciate din anii trecuţi, filme premiate la ediţii anterioare, precum şi titluri cu subiecte reprezentative pentru cultura latino-americană. Spectatorii vor avea la dispoziţie două secţiuni însumând 21 de filme: o selecţie de titluri noi, în premieră în România şi o colecţie de filme din ediţii anterioare. Toate filmele sunt prezentate în limba originală şi au subtitrare în limba română.

Din selecţia principală (Selecţie 2020), menţionăm: thrillerul politic Araña / Pânza de păianjen, propunerea Chile la Premiile Oscar; documentarul brazilian despre celebrul fotbalist Pelé, Pelé: A Origem / Pelé: Începuturile; Los dias de la ballena / Zilele în care a apărut balena, debutul în lungmetraj al regizoarei columbiene Catalina Arroyave Restrepo, Planta permanente / Cantina, Premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul de film de la Mar del Plata pentru Liliana Juarez; Piazzolla, los años del tiburón / Piazzola, Anii rechinului, un mult-aşteptat documentar despre controversatul muzician şi compozitor de muzică de tango Astor Piazzolla.

O parte din această selecţie a fost realizată în colaborare cu festivalul Cinelatino (Rencontres de Toulouse) din Franţa, specializat în cinematografie latino-americană.

Găsiţi aici întreaga selecţie de filme: www.peliculafestival.ro/filme-2020/

Alături de titlurile menţionate anterior, festivalul propune iubitorilor de cinema ibero-american titluri de referinţă din trecut în categoria Colecţie de filme din ediţii anterioare, unde puteţi regăsi documentarul Dincolo de zona de confort: Marina Abramovic în Brazilia, Neruda (R. Pablo Larrain), La piel que habito şi Julieta, ambele în regia lui Pedro Almodóvar, documentarul La sal de la tierra / Sarea pământului (R. Wim Wenders), o uluitoare odă vizuală închinată fotografului Sebastião Salgado, şi nu în ultimul rând Retablo şi La Camarista, filme premiate la Película în anii trecuţi.

Şi pentru cei mai mici spectatori ai festivalului există un program pe care îl pot urmări online alături de ceilalţi membri ai familiei: mini-serialul La tierra en mis manos / Pământul din palmele mele şi animaţia braziliană O menino e o mundo / Băiatul şi lumea, nominalizată la Premiile Oscar.

În conţinutul alternativ pe care îl propunem, puteţi găsi un Workshop de gătit online cu Chef Ileana Branişte (marţi,15 septembrie 2020, ora 19.00), Poveşti din America Latină: Columbia, cu prietenii festivalului Ligia Soare, Dorina Oarga şi Mihai Mitrică (luni,14 septembrie 2020, ora 19.30) şi un mic concert de muzică braziliană cu Mara Halunga & Cauê De Marinis Project, ce va avea loc pe 9 septembrie 2020 în aer liber şi va marca debutul proiecţiilor de la cinema Elvire Popesco Outdoor (www.peliculafestival.ro/program/).

Biletele şi abonamentele sunt disponibile pe eventbook.ro. Pentru vizionările online biletele pot fi achiziţionate şi direct, de pe platforma Cinesquare.net, pe parcursul zilelor de desfăşurare a festivalului (9-16 septembrie 2020).

A 5-a ediţie a festivalului Película, singurul festival de film şi cultură ibero-americană din România, va avea loc online între 9 şi 16 septembrie 2020, iar proiecţiile în aer liber de la Cinema Elvire Popesco sunt programate între 9-13 septembrie 2020, respectând toate normele şi măsurile în vigoare pentru organizarea de evenimente.

¡Hasta pronto!

Festivalul Película este organizat de FREEALIZE şi Asociaţia Culturală ARTICHITANA.
Sponsori: Mez Craft Ro, License Hub, Saha, Alien Films Entertainment
Parteneri: Cinesquare, Bad Unicorn, Eventbook
Parteneri Instituţionali: institutul Francez, Ambasada Franţei, Ambasada Peru, Ambasada Braziliei, Ambasada Chile, Ambasada Mexicului, Ambasada Argentinei, Institutul Cervantes
Parteneri media: Radio Guerrilla, Cinemagia, Ziarul Metropolis, TV5MONDE, Munteanu, Asociaţia Informală a Vocilor pentru Incluziune(AIVI), Innerpreneur


Pagina de facebook: www.facebook.com/PeliculaLAFE
Pagina de instagram: @peliculalafe
Website: www.peliculafiesta.ro

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus