septembrie 2020
Festivalul Filmului Francez, 2020
Cea de-a 24-a ediţie a Festivalului Filmului Francez vine cu surprize în 11 oraşe din România şi va avea loc pe marile ecrane, atât în interior, cât şi în aer liber, în perioada 23 septembrie - 4 octombrie 2020. În urma noilor reglementări care permit redeschiderea sălilor de cinema, Institutul Francez anunţă că pe lista comunicată la începutul lunii se alătură încă 3 oraşe.

Astfel, festivalul va avea loc în: Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Arad, Braşov, Brăila, Constanţa, Sfântu Gheorghe, Sibiu şi Suceava. În contextul actual, organizatorii pun accentul pe respectarea strictă a regulilor sanitare, pentru siguranţa tuturor.

Festivalul se desfăşoară sub deviza "Le film français au feminin" / "Filmul francez la feminin" şi propune publicului o selecţie de filme cu totul specială, punând în valoare creaţia feminină din cinematografia franceză - actriţe şi regizoare consacrate sau debutante, personaje feminine remarcabile.

Filmele din această ediţie sunt împărţite în trei secţiuni: Focus tineri regizori, care aduce în prim plan noul val de cineaşti aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj, Panorama filmelor franceze ale anului, premiate în festivaluri prestigioase sau plebiscitate de public şi Săptămâna Cahiers du Cinéma: vive les insoumuses!, concepută de criticul de film Joachim Lepastier ca un omagiu adus muzelor nesupuse - în franceză «Les muses insoumises» - aflate atât în spatele camerei, cât şi în faţa acesteia.

În secţiunea Panorama veţi putea descoperi în premieră în România ultimul film cu celebra actriţă Eva Green, Proxima, o poveste impresionantă despre depăşirea propriilor limite, dar şi a canoanelor sociale. Filmul a debutat în Festivalurile de la Toronto, San Sebastian şi Rotterdam.

Tot în categoria filmelor majore ale anului vor fi prezentate Portrait de la jeune fille en feu de Céline Sciamma, premiat pentru cel mai bun scenariu la Cannes 2019, un film de epocă despre o dragoste interzisă şi La bonne épouse, de Martin Provost, o comedie spumoasă despre stereotipurile unei alte epoci, cea a anilor '60, cu un trio imbatabil de actriţe: Juliette Binoche, Yolande Moreau şi Noémie Lvovsky.

Două dintre filmele din secţiunea Cahiers du Cinéma: vive les insoumuses! pun, de asemenea, în lumina reflectoarelor importanţa revoluţiei din 1968 pentru istoria emancipării feminine. Filmul clasic La fiancée du pirate de Nelly Kaplan, lansat în 1969, o readuce pe ecrane pe marea actriţă Bernadette Lafont într-unul dintre rolurile marcante ale lungii sale cariere, iar documentarul Delphine et Carole ne transpune în miezul feminismului anilor '70, alături de actriţa franceză Delphine Seyrig şi de cineasta elveţiană Carole Roussopoulos, care luptă, cu camera de filmat pe umăr, pentru ca femeile să aibă dreptul la propriul punct de vedere artistic. La începutul secolului trecut, în anii 1900, aceeaşi luptă era purtată - cu mijloace de filmare diferite - de Alice Guy, prima realizatoare de film din istorie, ale cărei scurtmetraje vor fi prezentate în premieră în cadrul festivalului.

În secţiunea Focus Tinere Talente nu rataţi Alice et le Maire de Nicolas Parizer, care tratează chiar tema alegerilor locale şi pentru care Anais Demoustier a fost recompensată cu César pentru cea mai bună actriţă, dar şi alte filme de debut care s-au bucurat de succes în rândul criticilor de cinema şi al publicului francez, ca Un divan à Tunis cu Golshifteh Farahani sau Tu mérites un amour, în care Hafsia Herzi este actriţă principală, regizoare şi scenaristă. Nu în ultimul rând, Festivalul aduce un omagiu marii realizatoare Agnès Varda, care ne-a părăsit în 2019, prin proiecţia ultimului său film, Varda par Agnès.

În tematica festivalului - "Le film français au féminin", se înscrie şi parteneriatul cu Rezidenţa FemArt, un proiect derulat de Asociaţia Română a Femeilor în Cinema (ARFC). În cadrul Rezidenţei, cinci regizoare din România aflate la început de drum vor participa la o săptămână intensivă de lucru cu specialişti, dar şi o serie de evenimente conexe, precum proiecţii de film din cadrul Festivalului, masterclass-uri şi sesiuni de pitching, parţial găzduite de Institutul Francez din România la Bucureşti.

Pentru a afla toate detaliile despre selecţia de filme, consultaţi broşura festivalului: http://bit.ly/BrosuraFFF
Programul proiecţiilor în fiecare oraş este disponibil aici: http://bit.ly/ProgramFFF

Toate filmele sunt în franceză, subtitrate în limba română.

La Bucureşti, proiecţiile vor avea loc atât în sala de cinema Elvire Popesco cât şi în aer liber, în curtea Institutului Francez şi în spaţiul Cinema Sub Clar De Lună, o curte amplă, alăturată Casei Florescu-Manu de pe Calea Victoriei 192A.

"Cinema Sub Clar De Lună" este un proiect al Asociaţiei Festivalul de Film Transilvania (AFFT), căreia Institutul Francez din România îi mulţumeşte pentru găzduirea unor proiecţii din cadrul Festivalului Filmului Francez 2020.

Biletele sunt deja disponibile pe Eventbook, eventbook.ro/festival/festivalul-filmului-francez şi la casa de bilete a Cinema Elvire Popesco.
Regulile sanitare pentru proiecţiile în aer liber, dar şi în interiorul sălilor, pot fi consultate aici: www.elvirepopesco.ro.

Lista oraşelor şi locul proiecţiilor

Bucureşti
23 septembrie - 2 octombrie 2020
Proiecţii în interior şi în exterior: Cinema Elvire Popesco, Bd. Dacia nr. 77 & Cinema sub clar de lună, Calea Victoriei 192A

Cluj-Napoca
24 - 27 septembrie 2020
Proiecţii în interior: Cinema Victoria, Bd. Eroilor nr. 51

Iaşi
23 - 27 septembrie 2020
Proiecţii în exterior: Grădina Institutului Francez, Bd. Carol I nr. 26

Timişoara
1 - 4 octombrie 2020
Proiecţii în exterior: Faber, Splaiul Peneş Curcanul nr. 4-5

Arad
1 - 4 octombrie 2020
Proiecţii în interior: Cinema Arta, Str. Vasile Alecsandri nr. 2

Braşov
24 - 27 septembrie 2020
Proiecţii în interior: Cinema One, Str. Zaharia Stancu nr. 1, Centrul comercial Coresi

Brăila
29 septembrie - 2 octombrie 2020
Proiecţii în exterior: Sunrise Marina Bistro, Str. Danubiu nr 20C

Constanţa
1 - 4 octombrie 2020
Proiecţii în interior: Cinema Jean Constantin, Bd. Ferdinand nr. 56

Sfântu Gheorghe
1 - 4 octombrie 2020
Proiecţii în interior: Cinema Arta By Cityplex, Str. Kőrösi Csoma Sándor nr. 10

Sibiu
3 - 4 octombrie 2020
Proiecţii în interior: Habitus, Piaţa Mică nr. 4

Suceava
30 septembrie - 4 octombrie 2020
Proiecţii în interior: Universitatea Ştefan Cel Mare Suceava, Auditorium Joseph Schmidt, Str. Universităţii nr. 13

Organizat de: Institutul Francez din România
(Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara)
Co-organizatori: Cinema Victoria, Centrul Municipal de Cultură Arad, Alianţa Franceză Braşov, Cinema One, Cinefeel Brăila, Alianţa Franceză Constanţa, Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret "Jean Constantin", Arta by Cityplex, Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu, Universitatea Ştefan cel Mare Suceava
Prezentat de: Orange*
Parteneri: Fundatia Groupe Renault*, Groupama Asigurări, Carrefour
Parteneri media: TV5MONDE, RFI România, Observator Cultural, Radio Guerrilla, Radio România Cultural, Radio România Internaţional, Phoenix Media, LiterNet, Ziarul Metropolis, IQads, Literomania
Cu sprijinul: Cahiers du Cinéma, Asociaţia Română a Femeilor în Cinema (ARFC), TOUD
Proiect labelizat în cadrul aniversării a 50 de ani de francofonie instituţională - «Le 50e anniversaire de la Francophonie»
*Parteneri strategici ai Institutului Francez din România


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus