România Liberă / mai 2003
Recruit, The
O idee interesantă - modul de realizare a recrutărilor pentru Agenţia Centrală de Investigaţii (CIA) - este materializată de regizorul australian Roger Donaldson într-un film plin de suspans, în care motivaţia tinerilor pentru periculoasa profesie de spion este suficient de bine argumentată, fără a deveni didactică.

Diversitatea perspectivelor, dar şi posibilitatea unei munci anonime, cu riscuri majore, este bine detaliată, substanţa filmului evocînd chiar o situaţie-limită, în care echilibrul emoţional este bine perturbat de meandrele aventurilor tînărului James Clayton (interpretat de Colin Farrell), un geniu al informaticii, tentat de viaţa colorată a agenţilor, aşa cum este ea descrisă în romane. Dar realitatea este alta, şi tînărul "recrut" al instructorului Walter Burke (jucat de Al Pacino, cu firescul şi farmecul cunoscut şi din alte filme) va deveni, după teste din ce în ce mai dificile, apt să recunoască prietenii de duşmani, într-un final care pe de o parte este destul de previzibil, dar pe de altă parte este înnobilat de arta intrării în personaj, demonstrată cu virtuozitate de Al Pacino. De altfel, tot filmul se învîrte în jurul a două afirmaţii ale instructorului Burke: "Să nu ai încredere în nimeni" şi "Nimic nu este ceea ce pare". Clasicele maxime ale spionajului nu trebuie uitate de spectatorul furat de evidenţa imaginilor, multe dintre secvenţe avînd aproape un caracter documentar despre instruirea candidaţilor la postura de agent CIA. Nu trebuie uitate, fiindcă ele dau cheia finalului, bazat, de altfel, pe o minuţioasă documentare "la faţa locului", chiar în interiorul Agenţiei evocate.

Ciudata relaţie instaurată între instructorul CIA, experimentat şi bun cunoscător al psihologiei umane, pendulează între caracteristicile unor raporturi tată-fiu, dar sugerează, în acelaşi timp, şi divorţul între generaţii, care generează amarnice dezamăgiri, reflecţii amare şi provocări spectaculoase.

Fluent şi bine ritmat, filmul face concesii totuşi unor locuri comune - urmăriri, porţia de violenţă, uneori gratuită, tehnica de amestecare a vinovăţiilor -, fapt ce îl apropie de exemplarele unei producţii de serie, luminate doar de jocul excelent al interpreţilor principali, Colin Farrell dîndu-i o replică excelentă "veteranului" Al Pacino.

Un film de văzut, mai ales de amatorii romanelor de spionaj sau de admiratorii autorului filmului "Aşteptîndu-l pe Shakespeare".


Fişa tehnică :

The Recruit, SUA, 2002
Regia: Roger Donaldson
Cu: Al Pacino, Colin Farrell, Bridget Moynahan, Gabriel Macht, Karl Prunner.

Regia: Roger Donaldson Cu: Al Pacino, Colin Farrell, Bridget Moynahan, Gabriel Macht, Kenneth Mitchell

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus