noiembrie 2020
88 / 89
Asociaţia Culturală pentru Educaţie prin Artă (ACEA) lansează primul proiect de teatru imersiv folosind tehnologia de realitate virtuală. Declarată de critici "cea mai puternică experienţă imersivă a anului 2019", '88 / '89 va putea fi vizionată de public începând din 13 noiembrie 2020.
Creat în 2019 de Iulia Rugină şi Oana Răsuceanu, avându-i ca protagonişti pe Nicoleta Lefter şi Şerban Pavlu, '88 / '89 este un spectacol de teatru inedit care transpune publicul în atmosfera specifică pregătirilor unei petreceri de Revelion din anii '80 într-un apartament bucureştean.
În 2020, cu ajutorul Spider Group, proiectul duce conceptul de experienţă imersivă la un nou nivel, folosind realitatea virtuală pentru a transpune spectatorul în mijlocul unei nopţi de Revelion din perioada comunistă.

Evoluţia tehnologiei de realitate virtuală a permis integrarea acesteia în artă, cultură şi educaţie pentru crearea unor experienţe imersive. Prin intermediul unor echipamente speciale se generează o ambianţă artificială care simulează realitatea, fiind recreate imagini, sunete şi senzaţii.

"Actuala criză globală provocată de pandemie transformă fundamental modul în care ne raportăm la cultură şi artă. Este clar că tehnologia va juca un rol din ce în ce mai important. Succesul de care s-a bucurat spectacolul '88 / '89 în 2019 şi multitudinea de cereri venite din partea publicului ne-au încurajat să gândim un nou produs cultural accesibil pe termen lung folosind un mix între teatrul imersiv şi tehnologia VR.", a declarat Eugen Lumezianu, preşedinte ACEA.


Conceput special pentru spaţiul care îl găzduieşte, '88 / '89 va putea fi văzut în Ferestroika - un proiect muzeal inedit care reconstituie într-un apartament de trei camere din cartierul Militari viaţa cotidiană a unei familii de români din timpul ultimei decade a comunismului. Creat de doi tineri antreprenori în colaborare cu o serie de istorici şi muzeografi, proiectul Ferestroika îmbină istoria şi storytelling-ul într-un format interactiv, promovând ideea unei experienţe autentice, senzoriale.

Iulia Rugină şi Oana Răsuceanu se află la prima colaborare în teatru, cele două dezvoltând până în prezent o puternică relaţie profesională în calitate de co-scenariste ale filmelor Breaking News, Love Building, Captivi de Crăciun sau Să mori de dragoste rănită.

Actorii Nicoleta Lefter şi Şerban Pavlu se reîntâlnesc într-un proiect teatral aparte, fiind protagoniştii acestui performance. Cei patru artişti propun publicului o experienţă inedită, spectatorii-vizitatori devenind martorii tăcuţi ai evoluţiei nopţii de Revelion şi încercării eşuate a unui cuplu de a recăpăta încrederea într-un "mai bine" al relaţiei. Alegerea nopţii de Revelion pentru desfăşurarea şi construcţia situaţiei nu e întâmplătoare. Şi cu atât mai puţin întâmplătoare este şi alegerea trecerii către anul 1989. Anul cheie din istoria recentă a României. Anul schimbării pe toate planurile - individual, social, politic, economic.

Din motive de siguranţă, în contextul Covid-19, numărul maxim de spectatori la fiecare reprezentaţie este de 4. Programul se poate modifica în funcţie de prevederile Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă.

Programul de proiecţii şi alte detalii vor fi disponibile în curând pe paginile de facebook ale ACEA şi Ferestroika.
Accesul se face exclusiv pe bază de rezervare în avans (în limita locurilor disponibile) pe adresa [email protected].

'88 / '89 este un proiect cultural realizat de Asociaţia Culturală pentru Educaţie prin Artă, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).
Spectacol oferit de Lay's România.

De: Oana Răsuceanu Regia: Iulia Rugină Cu: Nicoleta Lefter, Şerban Pavlu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus