martie 2021
Concursuri

Reactor de creaţie şi experiment lansează înscrierile pentru cea de-a şasea ediţie Drama 5!

Proiectul se adresează tuturor autorilor dramatici, cu experienţă sau fără, care doresc să scrie o piesă de teatru într-un cadru creat special pentru acest scop.

Drama 5 susţine dezvoltarea dramaturgiei româneşti printr-un program de rezidenţe de scriere dramatică la care participă anual un număr de cinci autori, selectaţi prin concurs. În perioada iunie-iulie 2021, cei cinci vor avea cadrul necesar pentru a finaliza o piesă proprie: şedinţe de lectură şi feedback cu Alina Nelega, autorul dramatic ataşat rezidenţei, întâlniri cu regizori, actori, dramaturgi, producători, sprijin şi încurajare pentru ducerea la bun sfârşit a ideilor lor.

Primele cinci volume publicate de LiterNet reunesc următoarele texte / autori:

Drama 5, 2020: Selma Dragoş, Elena Morar, Cosmin Stănilă, Oana Uiorean, Raluca Ungureanu - 6 piese de teatru (Toate astea vor fi ale tale / O zi bună pentru crabii hermit & Ce-ţi iau / Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois / Parfum de sparanghel / Unul dintre noi) - de citit / descărcat aici.

Drama 5, 2019: Norbert Boda, Adriana Creangă, Teona Galgoţiu, Andreea Tănase, Lucian Ţion - 5 piese de teatru (Când noaptea ne cheamă / Gelateria / Animalul ăsta care se răneşte singur / Totul e bine când se termină / Sărăţele şi friptură: o serată cu Decebal şi Traian) - de citit / descărcat aici.

Drama 5, 2018: George Cocoş, Alexandra Felseghi, Cornelia Iordache, Maria Manolescu, Mariana Starciuc - 5 piese de teatru (Ce mi a trebuit mie să chiulesc / Nu vorbim despre asta / Pauze de respiraţie / la centenar. odă / Tără(z)boi) - de citit / descărcat aici.

Drama 5, 2017: Lavinia Branişte, Ovidiu Cioclov, Andreea Lăcătuş, Kata Győrfi, Mădălina Perjariu, Alexandra Voivozeanu - 6 piese de teatru (Marele cutremur / Tragedie 2.1 / Succes / Love me tinder / La marginea impasibilului / Detaşat) - de citit / descărcat aici.

Drama 5, 2016: Ana Turos, Livia Stoica, Gabriel Sandu, Inna Cebotari, Alexandra Pâzgu - 5 din 5 piese de teatru (Trei piese scurte despre copii şi adulţi, Atenţie, se nchid uşile, Tatăl meu, preotul, Entuziaştii, Proteine fluorescente) - de citit / descărcat aici.

În luna iunie 2021 va avea loc o primă întâlnire de lucru, urmând ca în luna iulie să aibă loc rezidenţa propriu-zisă. Unul dintre cele cinci texte rezultate va fi montat la Reactor, iar celelalte patru vor avea câte un spectacol-lectură. Toate cinci vor fi publicate într-un volum colectiv în parteneriat cu LiterNet. De asemenea, în parteneriat cu Fabulamundi. Playwriting Europe, fragmente din piesele de teatru scrise în rezidenţă vor fi traduse în engleză şi urcate pe platforma fabulamundi.eu, care reuneşte piese de teatru din zece ţări europene - pentru o vizibilitate internaţională a celor cinci rezidenţi şi a textelor lor.

Înscrierile se fac până la 20 aprilie 2021, la adresa [email protected]. Dosarele de înscriere trebuie să conţină un CV al autorului, o scurtă motivaţie de participare şi un proiect dramaturgic (o prezentare detaliată a textului pe care se va lucra, precum şi un fragment de minim 1.500 de cuvinte din acesta - atenţie, textul nu trebuie să fie finalizat). Nu există nici o restricţie în privinţa temei sau a subiectului piesei, singura cerinţă este ca aceasta să poată fi jucată de maxim cinci actori. Rezidenţele sunt remunerate, iar cazarea va fi asigurată pentru rezidenţii din afara Clujului. Rezultatele selecţiei vor fi anunţate în 8 mai 2021.

În selecţia rezidenţilor se vor lua în calcul originalitatea conceptului, relevanţa proiectului pentru societatea contemporană, fluenţa şi calitatea scrisului, motivaţia coerentă şi clară de a lua parte la acest program. Se caută autori cu o voce proprie, care au ceva de spus şi cărora nu le este teamă să experimenteze, persoane deschise la feedback şi care îşi doresc să cunoască şi să colaboreze cu profesionişti din lumea teatrului.

Calendar:

  • 20 aprilie 2021 - termen limită de înscriere
  • 8 mai 2021 - anunţarea celor 5 rezidenţi selectaţi
  • iunie 2021 (la o dată stabilită ulterior) - prima etapă a rezidenţei: 3 zile de workshop cu Alina Nelega
  • 1-31 iulie 2021 - a doua etapă a rezidenţei: o lună petrecută la Cluj
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Ilustraţie: Lucia Mărneanu

Puteţi afla alte detalii şi noutăţi legate de Drama 5 urmărind site-ul www.reactor-cluj.com şi pagina de Facebook a proiectului: www.facebook.com/Drama5.rezidente.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus