martie 2021
Concursuri
Înscrieri până în 16 aprilie 2021
 
Se caută artişti tineri dispuşi şi interesaţi să experimenteze, să cerceteze, să lucreze în echipă şi care vor să afle mai multe despre producţia de spectacol într-un mediu independent!

Fresh Start - ediţia a V-a îşi propune să iniţieze 8 proaspăt absolvenţi de facultăţi vocaţionale (actorie, regie, teatrologie/dramaturgie, scenografie, coregrafie, muzică) în producţia unui spectacol prin tehnici specifice teatrului devised şi în regim independent.

Cei 8 rezidenţi selectaţi vor beneficia de îndrumarea unor artişti cu experienţă de lucru pe diferite metode. Prima parte a rezidenţei va fi coordonată de:
  • Sinkó Ferenc - actor, lector la Facultatea de Teatru şi Televiziune din Cluj-Napoca, cu experienţă în coregrafie şi performance
  • Petro Ionescu- dramaturgă, membră a echipei Reactor, cu experienţă în teatru devised şi metode de cercetare în teatru
Rezidenţii vor lucra aplicat alături de Sinkó Ferenc, într-un atelier de acomodare a echipei, în care se vor folosi metode din zona teatrului performativ şi dans. Tot atunci îşi vor trasa direcţia noului proiect, pe temele de interes identificate, urmând apoi o introducere teoretică şi practică în teatrul devised realizată de Petro Ionescu. Pe tot parcursul rezidenţei, cei 8 participanţi vor beneficia de întâlniri constante cu Petro Ionescu, pentru consultanţă în dezvoltarea conceptului de spectacol şi a structurii dramaturgice.

Programul se extinde pe mai multe luni şi include o perioadă de ateliere, o perioadă de producţie (iulie-august), realizarea unor vizionări cu artişti colaboratori ai spaţiului Reactor, precum şi prezentarea publică a spectacolului rezultat în cadrul rezidenţei la Cluj şi la Bucureşti, la Centrul de Teatru Educaţional Replika (septembrie-octombrie).

Rezidenţele se adresează tinerilor absolvenţi neangajaţi în domeniu la maxim 5 ani după absolvire, de la secţiile română şi maghiară din cadrul facultăţilor de profil din ţară. Proiectul "Fresh Start" permite depunerea unei aplicaţii colective, în diferite formule (ex: regizor-dramaturg sau regizor-coregraf), în cazul în care există un concept comun, acest lucru trebuind menţionat în formularul de înscriere.

Rezidenţele vor fi remunerate, iar cazarea participanţilor din afara oraşului Cluj-Napoca va fi asigurată de organizatori.

Aplicaţiile se vor trimite pe adresa [email protected] până în data de 16 aprilie 2021, ora 23:59.

În urma înscrierilor, mentorii, împreună cu coordonatorii de proiect, vor selecta un proiect regizoral, în funcţie de care se va alege o echipă mixtă formată dintr-un regizor, un dramaturg, un scenograf, un coregraf, actori şi/sau dansatori şi muzicieni, pe baza aplicaţiilor, cu posibilitatea de a stabili şi un interviu (live sau online, după caz) în perioada 17 aprilie-10 mai.

Calendar:
16 aprilie 2021 - Data limită pentru înscrieri
17 aprilie - 10 mai 2021 - Selectarea participanţilor
11 mai 2021 - Anunţarea participanţilor
1 iulie - 15 iulie 2021 - Prima etapă a rezidenţei, asistată de mentori: ateliere practice cu Sinkó Ferenc şi Petro Ionescu
16 iulie - 31 august 2021 - A doua etapă a rezidenţei: întâlniri de lucru cu Petro Ionescu, repetiţii şi vizionări
septembrie-octombrie 2021 - Prezentarea rezultatului la Cluj şi Bucureşti

Acest proiect cultural este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Organizator: Asociaţia Reactor de creaţie şi experiment
Parteneri: Centrul de Teatru Educaţional Replika, Facultatea de Teatru şi Film Cluj Napoca, Universitatea de Arte Târgu-Mureş, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografie Bucureşti, Facultatea de Litere-Departamentul de Arte a Universităţii din Craiova şi Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi.
Afiş: Mihai Păcurar

Mai multe detalii despre proiectele Reactor de creaţie şi experiment pe site-ul www.reactor-cluj.com, pe pagina de Facebook: www.facebook.com/ReactorCluj şi pe cea de Instagram: www.instagram.com/reactor.cluj.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus