iunie 2021
Festivalul Filmului Francez, 2021
Festivalul Filmului Francez (FFF) din România celebrează 25 de ani de existenţă cu o ediţie aniversară, de vară, care va avea loc între 1 şi 11 iulie 2021, în 12 oraşe din ţară: Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Arad, Braşov, Brăila, Constanţa, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava şi Târgu Mureş. Proiecţiile vor avea loc în săli de cinema sau spaţii culturale şi în aer liber, cu respectarea normelor sanitare care să garanteze siguranţa spectatorilor, dar şi online, pentru prima dată în istoria festivalului.

Ecuaţia care stă la baza selecţiei de filme dezvăluită astăzi este 25 = 5 x 5: 5 secţiuni cu câte 5 filme fiecare, pentru a marca 25 de ediţii ale celui mai longeviv festival din România dedicat unei cinematografii naţionale, organizat de Institutul Francez din România alături de partenerii săi.

Secţiunea clasică Panorama filmelor anului, dedicată marilor succese recente ale cinematografiei franceze, recompensate în festivaluri sau plebiscitate de public, este plasată în acest an de sărbătoare sub semnul comediei!

Cu o comedie se va deschide pe 1 iulie 2021 şi festivalul la Bucureşti şi în alte câteva oraşe: Adieu les cons de Albert Dupontel, marele câştigător la Premiile César ale industriei franceze de film în 2021, cu 7 trofee.

De Panorama filmelor anului se leagă şi o altă surpriză: Emmanuel Courcol, realizatorul Un Triomphe, vine la Bucureşti pentru a se întâlni cu publicul! Filmul său a fost desemnat "Comedia Anului" la European Film Awards 2020, iar proiecţia în prezenţa invitatului special va avea loc în Bucureşti, sâmbătă 3 iulie 2021, de la ora 19.00.

Iar pentru că numărul şi calitatea marilor producţii franceze din ultimul an sunt remarcabile, făcând misiunea selecţionerilor una dificilă, celor 5 comedii din cadrul acestei secţiuni li se adaugă şi două drame, semnate de regizori celebri: Eté 85 de François Ozon şi ADN de Maïwenn.

Festivalul Filmului Francez şi-a propus, încă de la primele ediţii, să pună în lumină vocile noi ale cinematografiei franceze. Competiţia Tinerilor Talente - Lungmetraj conţine cinci titluri de debut care s-au impus în circuitul festivalier internaţional al ultimului an şi care vor concura pentru Premiul Publicului. Spectatorii vor putea vota după vizionarea din cinematografe, dar şi online, filmele din competiţie putând fi accesate din toată ţara pe platforma Eventbook între 5 şi 9 iulie 2021. Tinerii regizori şi tinerele regizoare vor răspunde întrebărilor publicului în cadrul unor întâlniri virtuale, organizate după proiecţiile filmelor la Bucureşti.

O secţiune nouă în cadrul Festivalului este Competiţia Tinerelor Talente - Scurtmetraj, care întăreşte, de asemenea, angajamentul Festivalului faţă de creaţia noului val de cineaşti francezi şi care propune cinci titluri scurte, dar cu un parcurs festivalier deosebit. De la filme de animaţie la documentare, trecând prin ficţiune şi experimental, aceste titluri vă vor uimi prin diversitatea, îndrăzneala şi creativitatea lor. Câştigătorul va fi desemnat de un juriu format din trei tineri critici de film, Flavia Dima, Georgiana Muşat şi Victor Morozov şi va fi recompensat cu o rezidenţă de creaţie în cadrul programului Résidence de Poche / Rezidenţa de buzunar al Institutului Francez din România.

Carte Blanche pentru 5 cineaşti români este cea mai specială noutate a acestei ediţii aniversare, dedicată cinefililor dornici să revadă titluri de referinţă semnate de Maurice Pialat, Bertrand Blier sau Robert Bresson, dar şi filme care au scandalizat publicul Festivalului de la Cannes la vremea lor, ca Traité de bave et d'éternité al lui Isidore Isou în 1951 sau Holy Motors al lui Leos Carax în 2012. Pentru a celebra legăturile profunde care unesc cinematografia franceză de cea română, Adina Pintilie, Radu Jude, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu şi Cristi Puiu ne fac onoarea de a propune şi de a introduce în faţa publicului câte un film francez care i-a impresionat sau i-a inspirat în mod deosebit.

Cu a cincea şi ultima secţiune, retrospectiva online Le Meilleur du Festival du film français, Festivalul îşi onorează lunga istorie şi propune spectatorilor să (re)vadă 5 filme din ediţiile sale anterioare, care au marcat debutul unor regizoare şi regizori ce s-au impus între timp ca nume inconturnabile: Rebecca Zlotowsky cu Grand Central, Agnès Jaoui cu Le Goût des autres, Céline Sciamma cu Naissance des pieuvres... Aceste filme au fost disponibile online începând cu 30 aprilie 2021 şi vizibile de pe întreg teritoriul României pe platforma Elvire Chez Vous, timp de 24 de ore fiecare.

Ultimul aperitiv înainte de începutul marelui bufet cu filme franceze din cadrul Festivalului este pe 25 iunie 2021 de la ora 18.00: Les Deux Amis de Louis Garrel. Rezervările se pot face aici: eventbook.ro/film/bilete-le-meilleur-du-festival-du-film-les-deux-amis-doi-prieteni.

Toate filmele sunt în franceză, subtitrate în limba română. Programul este aici: institutfrancais.ro/bucuresti/festivalul-filmului-francez-in-romania/.

La Bucureşti, proiecţiile vor avea loc între 1 şi 11 iulie 2021, atât în sala de cinema Elvire Popesco, cât şi în aer liber, pe terasa Le Bistrot Social din curtea Institutului Francez.
Biletele sunt disponibile pe Eventbook eventbook.ro/festival/festivalul-filmului-francez şi la casa de bilete a Cinema Elvire Popesco.

Selecţia Festivalului Filmului Francez 2021

1. Competiţie Tinere Talente Lungmetraj
Secţiunea descoperirilor, care aduce în prim plan vocile noi ale cinematografiei franceze. Cinci lungmetraje de debut cu un parcurs festivalier remarcabil vor concura pentru Premiul Publicului, iar spectatorii le vor putea vedea, pentru prima dată, atât pe marele ecran, cât şi online.

Slalom
regie: Charlène Favier
cu: Noée Abita, Jérémie Renier
durată: 1h30
Dramă, coming of age, 2020

Seize Printemps
regie: Suzanne Lindon
cu: Suzanne Lindon, Arnaud Valois
durată: 1h13
Dragoste, coming of age, 2020

Au nom de la terre
regie: Edouard Bergeon
cu: Guillaume Canet
durată: 1h43
Dramă, 2019

Vaurien
regie: Peter Dourountzis
cu: Pierre Deladonchamps
durată: 1h35
Dramă, thriller, 2020

La troisième guerre
regie: Giovanni Aloi
cu: Anthony Bajon, Leila Bekhti
durată: 1h32
Dramă, 2020

2. Panorama Filmelor Anului
Plasată în 2021 sub semnul comediei, Panorama regrupează unele dintre cele mai importante producţii franceze recente, aclamate de critici şi de public. Fiindcă oferta era atât de bogată, ne-am permis să includem 5 + 2 bonus.

Adieu les cons
regie: Albert Dupontel
cu: Virginie Efira, Albert Dupontel
durată: 1h28
Comedie dramatică, 2020

Le Discours
regie: Laurent Tirard
cu: Benjamin Lavernhe, Julia Piaton, Sara Giraudeau
durată: 1h28
Comedie, 2021

Antoinette dans les Cévennes
regie: Caroline Vignal
cu: Laure Calamy, Benjamin Lavernhe
durată: 1h35
Comedie, 2021

Un triomphe
regie: Emmanuel Courcol
cu: Kad Merad, Pierre Lottin
durată: 1h45
Comedie dramatică, 2020

Les choses qu'on dit, les choses qu'on fait
regie: Emmanuel Mouret
cu: Niels Schneider, Camelia Jordana, Vincent McCaigne
durată: 2h02
Comedie, dragoste, 2020

Ete 85
regie: François Ozon
cu: Félix Lefebvre, Benjamin Voisin
durată: 1h40
Dramă, dragoste, 2020

ADN
regie: Maiwenn
cu: Maïwenn, Fanny Ardant, Louis Garrel, Marine Vacth
durată: 1h30
Dramă, 2020

3. Carte Blanche pentru cinci cineaşti români
Una dintre noutăţile acestei ediţii, Carte Blanche ne permite să explorăm universul cinematografic al cinci dintre cei mai importanţi cineaşti români, fiecare propunându-ne câte un titlu francez clasic care l-a inspirat în mod deosebit.

Traité de bave et d'éternité
regie: Isidore Isou
cu: Isidore Isou
Experimental, 1951
Alegerea lui Radu Jude

L'Argent
regie: Robert Bresson
cu: Christian Patey
Dramă, polar, 1983
Alegerea lui Corneliu Porumboiu

Van Gogh
regie: Maurice Pialat
cu: Jacques Dutronc
Dramă, biopic, 1991
Alegerea lui Cristian Mungiu

Holy Motors
regie: Leos Carax
cu: Denis Lavant, Eva Mendes
Dramă, fantastic, 2012
Alegerea Adinei Pintilie

Buffet froid
regie: Bertrand Blier
cu: Gérard Depardieu, Bernard Blier
Dramă, polar, 1979
Alegerea lui Cristi Puiu

4. Competiţie Tinere Talente Scurtmetraj
Format inovativ şi surprinzător prin excelenţă, scurtmetrajul îşi face pentru prima dată apariţia în selecţia Festivalului, cu o diversitate de stiluri. Un juriu de trei tineri critici de film va alege regizorul câştigător, care va fi invitat pentru un sejur de creaţie la Rezidenţa de buzunar a Institutului Francez din România la Bucureşti.

Palma
regie: Alexe Poukine
cu: Alexe Poukine, Lua Michel
durată: 40 min
Ficţiune, Dramă, 2020

Dustin
regie: Naïla Guiguet
cu: Dustin Muchuvitz, Félix Maritaud
durată: 20 min
Ficţiune, Dramă, 2020

Genius Loci
regie: Adrien Mérigeau
durată: 16 min
Animaţie, 2020

Confinés dehors
regie: Julien Goudichaud
durată: 24 min
Documentar, 2020

Condition d'élevation
regie: Isabelle Prim
durată: 20 min
Experimental, 2020

5. Le meilleur du FFF
O retrospectivă mai aparte, care vă propune să (re)vedeţi online, în pregătirea Festivalului. 5 filme din ediţiile sale anterioare, care au marcat debutul unor regizoare şi regizori ce s-au impus între timp ca nume inconturnabile ale cinematografiei franceze.

Grand Central
regie: Rebecca Zlotowski
cu: Léa Seydoux, Tahar Rahim
durată: 1h34
data prezentării online: 30 aprilie 2021, an producţie: 2013

Le Gout des Autres
regie: Agnes Jaoui
cu: Jean-Pierre Bacri, Agnès Jaoui
durată: 1h52
data prezentării online: 21 mai 2021, an producţie: 2000

Hippocrate
regie: Thomas Lilti
cu: Vincent Lacoste, Reda Kateb
durată: 1h42
data prezentării online: 28 mai 2021, an producţie: 2018

La Naissance des pieuvres
regie: Céline Sciamma
cu: Adèle Haenel
durată: 1h40
data prezentării online: 11 iunie 2021, an producţie: 2007

Les Deux Amis
regie: Louis Garrel
cu: Louis Garrel, Golshifteh Farahani
durată: 1h42
data prezentării online: 25 iunie 2021, an producţie: 2015.

Proiecţii

Bucureşti: 1-11 iulie 2021
În interior - Cinema Elvire Popesco
În aer liber - Curtea Institutului Francez

Cluj- Napoca: 1-4 iulie 2021
În interior - Cinema Victoria
În aer liber - Curtea Institutului Francez

Timişoara: 1-4 iulie 2021
În interior - Universitatea de Vest
În aer liber - Curtea Institutului Francez

Iaşi: 1-5 iulie 2021
În interior - Institutul Francez - Sala Fondane
În aer liber - Curtea Institutului

Arad: 7 - 11 iulie 2021
În aer liber - Cinema Arta - Grădina de vară

Braşov: 3-4 iulie 2021
În interior - Centrul Cultural Reduta

Brăila: 1-4 iulie 2021
În interior - Cinema Cinefeel

Constanţa: 1-4 iulie 2021
În interior - Cinema Jean Constantin

Sfântu Gheorghe: 8-11 iulie 2021
În interior - Cinema Arta by Citiplex

Sibiu: 8-11 iulie 2021
În interior - Fabrica de Cultură (Sala Lulu)

Suceava: 1-4 iulie 2021
În interior - Universitatea "Ştefan cel Mare

Târgu Mureş: 8-11 iulie 2021
În aer liber - Teatrul de vară



***
Organizat de Institutul Francez din România - Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara
Prezentat de Orange
Parteneri: Groupama Asigurări, Carrefour România
Co-organizatori: Centrul Municipal de Cultură Arad, Alianţa Franceză Braşov, Cinefeel Brăila, Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret "Jean Constantin" Constanţa, Arta by Cityplex Sfântu Gheorghe, Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu, Universitatea Ştefan cel Mare Suceava, Asociaţia K'Arte Târgu Mureş
Parteneri media: TV5MONDE, RFI România, Radio Guerrilla, Films in Frame, Radio România Cultural, Radio România Internaţional, Observator cultural, LiterNet, Ziarul Metropolis, IQads, Literomania, Phoenix Media, Munteanu, Code Noir Style, Cultura la dubă
Proiecţii online prin Eventbook



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus