iulie 2021
Festivalul Filmului Francez, 2021
Festivalul Filmului Francez (FFF) din România celebrează 25 de ani de existenţă cu o ediţie aniversară, de vară, care va avea loc între 1 şi 11 iulie 2021, în 12 oraşe din ţară: Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Arad, Braşov, Brăila, Constanţa, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava şi Târgu Mureş.

Ecuaţia care stă la baza selecţiei de filme dezvăluită astăzi este 25 = 5 x 5: 5 secţiuni cu câte 5 filme fiecare, pentru a marca 25 de ediţii ale celui mai longeviv festival din România dedicat unei cinematografii naţionale, organizat de Institutul Francez din România alături de partenerii săi.

1. COMPETIŢIA TINERE TALENTE LUNGMETRAJ

Secţiunea descoperirilor, care aduce în prim plan vocile noi ale cinematografiei franceze. Cinci lungmetraje de debut cu un parcurs festivalier remarcabil vor concura pentru Premiul Publicului, oferit de Institutul Francez şi de TV5 Monde, iar spectatorii le vor putea vedea, pentru prima dată, atât în sălile de cinema cât şi online.

LA TROISIÈME GUERRE / AL TREILEA RĂZBOI
Regie: Giovanni Aloi
Cu: Anthony Bajon, Karim Leklou, Leïla Bekhti
Dramă - Franţa - 2020 - 1h32
Secţiune: Competiţia Tinere Talente Lungmetraj
Sinopsis: Léo tocmai a terminat cursurile de formare ale armatei franceze şi, ca primă misiune, primeşte un post în detaşamentul special Santinelle, dedicat protecţiei civililor contra ameninţărilor teroriste. Împreună cu ceilalţi doi colegi, Léo se plimbă pe străzile Parisului, fără prea multe de făcut în afară de necesitatea de a rămâne vigilent în faţa unui posibil pericol...
Festivaluri şi premii: Veneţia 2020, Namur 2020, BIFF Coreea de Sud 2020

Giovanni Aloi
Giovanni Aloi, născut în 1984, a studiat Istoria artei la Bologna şi Arte plastice la Universitatea Paris VIII înainte de a regiza o serie de scurtmetraje, printre care A Passo D'uomo şi E.T.E.R.N.I.T., selectate la Festivalul de Film de la Veneţia în 2015. La troisième guerre este primul său lungmetraj. Pentru pregătirea filmului, regizorul a făcut cercetări amănunţite, inclusiv o serie de interviuri cu mai mulţi militari care au părăsit armata şi ale căror experienţe le-a integrat în scenariu. Unul dintre foştii militari i-a fost consultant la filmări.


AU NOM DE LA TERRE / CHEMAREA PĂMÂNTULUI
Regie: Édouard Bergeon
Cu: Guillaume Canet, Veerle Baetens, Anthony Bajon
Dramă - Franţa - 2019 - 1h43
Secţiune: Competiţia Tinere Talente Lungmetraj
Sinopsis: La 25 de ani, Pierre se întoarce din Wyoming pentru a-şi regăsi logodnica şi a prelua ferma familiei... Douăzeci de ani mai târziu, ferma a crescut, la fel şi familia. Pare că zilele de tihnă, îndelung aşteptate, au sosit în sfârşit. Însă datoriile încep să se acumuleze, iar Pierre este epuizat. Deşi are tot sprijinul soţiei şi copiilor, gândurile lui devin tot mai întunecate...
Filmul este inspirat de povestea reală a familiei regizorului şi surprinde, într-un portret emoţionant, evoluţia lumii agricole franceze din ultimii 40 de ani.
Festivaluri şi premii: trei nominalizări la Premiile César 2020, peste 2 milioane de spectatori în cinematografele franceze în primele 4 luni după lansare

Édouard Bergeon
Édouard Bergeon a crescut la o fermă lângă Poitiers. Avea 16 ani când tatăl său s-a sinucis şi s-a trezit singur, cu mama şi sora sa, la conducerea fermei. După bacalaureat, a alternat lucrul la fermă cu o slujbă de vânzător şi cu participarea la competiţii de ciclism, devenind apoi jurnalist. În 2012, a regizat Les fils de la terre, un documentar despre sinuciderea fermierilor francezi. În 2019, a fost lansat primul său lungmetraj de ficţiune, Au nom de la terre. Filmul spune povestea familiei sale şi mai ales pe cea a tatălui său şi a avut parte de un succes nesperat în cinematografele franceze.


VAURIEN / UN TICĂLOS
Regie: Peter Dourountzis
Cu: Pierre Deladonchamps, Ophélie Bau, Sébastien Houbani
Thriller - Franţa - 2020 - 1h35
Secţiune: Competiţia Tinere Talente Lungmetraj
Sinopsis: Djé ajunge la Paris fără niciun ban. Singura sa armă este farmecul irezistibil, de care nu ezită să se folosească. Profită de orice ocazie pentru a lucra, a dormi, a iubi. Şi a ucide.
Festivaluri şi premii: Label Cannes 2020, premiul pentru cel mai bun actor (Pierre Deladonchamps) - Vilnius 2021, Hamburg 2020, BIFF Coreea de Sud 2020, Thessaloniki 2020

Peter Dourountzis
La sfârşitul studiilor sale de cinema, Peter Dourountzis a avut ideea de a face un film despre criminalul în serie Guy Georges. A început o investigaţie amplă pe urmele ucigaşului, ajungând în cele din urmă la SAMU Social din Paris, o asociaţie care acordă asistenţă persoanelor marginalizate. Captivat de munca din asociaţie, Peter a rămas acolo 18 ani, ajungând să lucreze ca instructor pentru echipele în formare. În 2014, regizează primul său scurtmetraj, Errance, alături de Paul Hamy şi Zita Hanrot. Vaurien, regizat în 2019 şi selectat la Cannes în 2020, este primul său lungmetraj.


SLALOM
Regie: Charlène Favier
Cu: Noée Abita, Jérémie Renier
Dramă - Franţa - 2020 - 1h30
Secţiune: Competiţia Tinere Talente Lungmetraj
Sinopsis: Lyz, în vârstă de 15 ani, tocmai a fost admisă la o prestigioasă şcoală din Alpii francezi, renumită pentru pregătirea schiorilor de performanţă. Fred, fost campion, acum antrenor, alege să-şi investească toate forţele în pregătirea noii sale eleve. Lyz va trebui să suporte mai mult decât presiunea fizică şi emoţională a antrenamentului. Pe măsură ce victoriile în competiţii se acumulează, ea cade sub influenţa totală a lui Fred...
Festivaluri şi premii: Premiul pentru cea mai bună imagine la Festivalul Internaţional de Film Francofon de la Namur 2020, Mare Premiul pentru tineri cineaşti la Black Nights Festival de la Tallinn 2020, Label Cannes 2020, selecţie Zürich 2020, Thessaloniki 2020, Götenborg 2021, Hong-Kong 2021 etc.

Charlène Favier
După ce şi-a petrecut copilăria în Val d'Isère, iar apoi câţiva ani în străinătate, în special în Australia, Noua Zeelandă şi Statele Unite, Charlène Favier, exploratoare înnăscută, cineastă energică şi autodidactă, a fondat o companie de producţie, la vârsta de 24 de ani, pentru a putea realiza proiectele în care crede. S-a format ca actriţă la Şcoala Jacques Le Coq din Londra, ca regizoare la Astoria Studio din New York şi ca scenaristă la atelierul de scenaristică FEMIS, pe care l-a absolvit în 2015. Între timp, a scris, regizat şi produs mai multe scurtmetraje şi documentare, difuzate de France Télévision, printre care Free Fall, Omessa (23 de premii, 80 de selecţii în festivaluri internaţionale) şi Odol Gorri. Lungmetrajul său de debut, Slalom, face parte din selecţia oficială a Festivalului de la Cannes din 2020.


SEIZE PRINTEMPS / ŞAISPREZECE PRIMĂVERI
Regie: Suzanne Lindon
Cu: Suzanne Lindon, Arnaud Valois
Dramă, coming of age - Franţa - 2020 - 1h13
Secţiune: Competiţia Tinere Talente Lungmetraj
Sinopsis: Suzanne are 16 ani şi locuieşte în Paris. Oamenii de vârsta ei o plictisesc. În fiecare zi, în drum spre liceu, trece pe lângă un teatru. Acolo întâlneşte un bărbat care începe să o obsedeze. În ciuda diferenţei de vârstă, ei găsesc unul în celălalt un răspuns la plictiseala teribilă din jur şi se îndrăgostesc. Dar Suzanne începe să se teamă că va rata bucuriile specifice vârstei ei, cele de care nu fusese până acum dornică să profite...
Festivaluri şi premii: Label Cannes 2020, Premiul pentru cea mai bună regie la IFFAM Macao 2020, selecţionat la Toronto 2020, San Sebastian 2020, Zürich 2020, Hamburg 2020, Viennale 2020, Mostra - São Paulo 2020 etc.

Suzanne Lindon
Suzanne Lindon are 21 de ani, este fiica celebrului cuplu de actori Vincent Lindon şi Sandrine Kimberlain şi locuieşte la Paris. În 2015 a devenit elevă a liceului Henri IV, iar în acelaşi an a început să lucreze la scenariul pentru Seize Printemps. A absolvit liceul cu brio, în 2018, şi a urmat apoi, timp de un an, cursuri pregătitoare de desen, înainte de a intra la Şcoala Naţională Superioară de Arte Decorative din Paris. În vara anului 2019, Suzanne a început producţia primului ei lungmetraj, Seize Printemps, în care joacă şi rolul principal. Filmul a fost remarcat încă de la debut, face parte din selecţia oficială a Festivalului de la Cannes 2020 şi din cea a numeroase alte festivaluri de film de renume.

2. PANORAMA FILMELOR ANULUI 2020

Plasată în acest an sub semnul comediei, căci ne dorim să ne bucurăm împreună, Panorama regrupează unele dintre cele mai importante producţii franceze recente, aclamate de critici şi de publicul francez deopotrivă. Fiindcă oferta era atât de bogată, ne-am permis să includem două filme bonus, pe lângă cele cinci prevăzute.

ADIEU LES CONS / ADIO, PROŞTILOR
Regie: Albert Dupontel
Cu: Virginie Efira, Albert Dupontel, Nicolas Marié
Comedie - Franţa - 2020 - 1h28
Secţiune: Panorama Filmelor Anului
Sinopsis: Suze Trappet, coafeză, află la 43 de ani că este grav bolnavă şi decide să plece în căutarea copilului născut pe când avea 15 ani şi pe care a fost forţată de circumstanţe să-l abandoneze. În timpul căutărilor, îi întâlneşte pe JB, funcţionar de 50 de ani trecuţi care e în plin burnout şi pe domnul Blin, arhivist orb, dar de un entuziasm debordant. Cei trei pornesc într-o căutare pe cât de spectaculoasă pe atât de improbabilă...
Festivaluri şi premii: Premiile César 2021 pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cea mai bună imagine, cel mai bun scenariu original, cel mai bun actor într-un rol secundar (Nicolas Marié) şi cel mai bun decor, Premiul pentru cea mai bună actriţă (Virginie Efira) şi Premiul publicului la Festivalul Internaţional al Filmului Francofon de la Namur 2020, Selecţie specială (Invités d'Honneur) în cadrul Festivalului Lumière 2020


ANTOINETTE DANS LES CÉVENNES / ANTOINETTE, UN IUBIT ŞI UN MĂGAR
Regie: Caroline Vignal
Cu: Laure Calamy, Benjamin Lavernhe
Comedie - Franţa - 2020 - 1h35
Secţiune: Panorama Filmelor Anului
Sinopsis: Antoinette aşteaptă de luni de zile vara şi promisiunea unei săptămâni romantice cu iubitul ei, Vladimir. Dar, în ultimul moment, acesta anulează: soţia lui a plănuit o excursie pe potecile muntoase din Cévennes, în familie! Abandonată, Antoinette decide spontan să pornească şi ea pe urmele lor. Dar când ajunge, nu îl găseşte pe Vladimir, ci doar pe Patrick, un măgar recalcitrant, care o va însoţi în călătoria ei plină de peripeţii.
Festivaluri şi premii: Premiul César pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal (Laure Calamy), Label Cannes 2020

UN TRIOMPHE / SUCCES DE PUBLIC
Regie: Emmanuel Courcol
Cu: Kad Merad, David Nelo Ayala, Lamine Cissokho
Comedie - Franţa - 2020 - 1h45
Secţiune: Panorama Filmelor Anului
Sinopsis: Etienne, un actor adesea şomer, dar cu o personalitate carismatică, înfiinţează un atelier de teatru într-o închisoare, unde aduce laolaltă un grup de deţinuţi pentru a pune în scenă faimoasa piesă Aşteptându-l pe Godot de Samuel Beckett. Repetiţiile merg bine, umorul natural al trupei cucereşte publicul şi totul pare a fi un nesperat succes. Până în ziua în care urmează să dea lovitura cu marea premieră de la Paris.... Filmul este inspirat din fapte reale.
Festivaluri şi premii: Cea mai bună Comedie la European Film Awards 2020, Premiile publicului şi al juriului tânăr la Festivalul Internaţional de Film Francofon din Tübingen 2020, Label Cannes 2020.

ÉTÉ 85 / VARA LUI 85
De: François Ozon
Cu: Félix Lefebvre, Benjamin Voisin, Philippine Velge
Dramă, dragoste - Franţa, Belgia - 2020 - 1h40
Secţiune: Panorama Filmelor Anului
Sinopsis: Când Alexis (16 ani) se răstoarnă cu barca în largul Normandiei, David (18 ani) îl salvează eroic, devenind prietenul visurilor lui. Dar oare visul va dura mai mult de o vară? Vara lui 1985...
Festivaluri şi premii: Nominalizat pentru "Cel mai bun film" la Festivalul internaţional de film de la San Sebastián (2020), inclus în selecţia oficială a Festivalului de film de la Cannes şi la Festivalul internaţional de film de la Toronto 2020.



LE DISCOURS / DISCURSUL
Regie: Laurent Tirard
Cu: Benjamin Lavernhe, Julia Piaton, Sara Giraudeau
Comedie - Franţa - 2020 - 1h28
Secţiune: Panorama Filmelor Anulu
Sinopsis: Prizonier la o cină de familie ce pare să nu se mai termine, Adrien aşteaptă. Aşteaptă ca iubita lui, Sonia, să-i răspundă în sfârşit la mesaje şi să pună capăt "pauzei" de relaţie care durează deja o lună. Şi iată că Ludo, dobitocul care în curând îi va deveni cumnat, îi cere lui Adrien să ţină un "mic" discurs la nunta lui cu sora lui Adrien, care va avea loc curând! Şi dacă acest discurs ar putea fi cel mai bun lucru care i s-a întâmplat vreodată?
Festivaluri şi premii: Label Cannes 2020, selecţie Singapore 2020, Jeonju 2021, Cinepanorama Hong-Kong 2020, Festivalul Internaţional de Film de la Roma 2020.


ADN
Regie: Maïwenn
Cu: Maïwenn, Fanny Ardant, Louis Garrel, Marine Vacth, Dylan Robert
Dramă - Franţa - 2020 - 1h30
Secţiune: Panorama Filmelor Anului
Sinopsis: Neige, divorţată şi mamă a trei copii, îl vizitează în mod regulat pe Emir, bunicul ei algerian, care trăieşte într-un azil de bătrâni. Stâlpul familiei, Emir este cel care a crescut-o şi, mai presus de toate, a protejat-o de toxicitatea părinţilor ei, iar ea îl iubeşte şi îl admiră. Relaţiile dintre numeroşii membri ai familiei sunt complicate, iar resentimentele numeroase... Din fericire, Neige poate conta pe sprijinul şi pe umorul lui François, fostul soţ. Însă moartea bunicului amplifică tensiunile din familie, iar pentru Neige declanşează o profundă criză identitară şi nevoia de a-şi înţelege originile...
Festivaluri şi premii: Distins cu Premiul Lumières pentru cea mai bună regie, Nominalizat la Premiile César 2021 pentru cea mai bună regie, cel mai bun actor în rol secundar (Garrel), cea mai bună actriţă în rol secundar (Ardant), cea mai bună muzică originală; Selecţie Label Cannes 2020, San Sebastian 2020, Zürich 2020


LES CHOSES QU'ON DIT, LES CHOSES QU'ON FAIT / COMPLICAŢII AMOROASE
Regie: Emmanuel Mouret
Cu: Camélia Jordana, Niels Schneider, Vincent Macaigne, Émilie Dequenne
Comedie, dragoste - Franţa - 2020 - 2h02 - VO FR SUB RO
Secţiune: Panorama Filmelor Anului
Sinopsis: Daphne, însărcinată în luna a treia, este în vacanţă la ţară cu partenerul ei, François. François este însă nevoit să plece în interes profesional, iar Daphne rămâne să-l întâmpine singură pe Maxime, verişorul lui, pe care îl vede pentru prima oară. Timp de patru zile, în timp ce aşteaptă întoarcerea lui François, Daphne şi Maxime ajung treptat să se cunoască şi împărtăşesc poveşti din ce în ce mai intime despre relaţiile lor de dragoste prezente şi trecute.
Festivaluri şi premii: Premiul César 2021 cea mai bună actriţă într-un rol secundar (Émilie Dequenne) 2021, Label Cannes 2020, selecţie BIFF Coreea de Sud 2020, Salonic IFF 2020, Stockholm IFF 2020, Gijon IFF 2020, Vilnius 2021 etc.



3. CARTE BLANCHE

Una dintre noutăţile acestei ediţii, Carte Blanche ne permite să onorăm relaţia strânsă dintre cinematografia franceză şi cea română şi să explorăm universul cinematografic a cinci dintre cei mai importanţi cineaşti români. Astfel, în cadrul secţiunii Carte Blanche, fiecare dintre invitaţi propune câte un film francez care l-a inspirat.

VAN GOGH
CARTE BLANCHE À CRISTIAN MUNGIU
Regie
: Maurice Pialat
Cu: Jacques Dutronc, Gérard Séty, Bernard Le Coq, Alexandra London
Dramă, biopic - Franţa - 1991 - 2h35
Secţiune: Carte Blanche pentru cinci cineaşti români
Sinopsis: Ajuns la sfârşitul lunii mai 1890 în Auvers-sur-Oise pentru a fi tratat de doctorul Gachet, Van Gogh îşi va trăi ultimele zile prins între dragoste şi disperare. În ciuda conflictelor cu fratele său Theo, a chinurilor la care este supus din cauza sănătăţii sale mentale în declin şi a aventurii sale amoroase cu Marguerite, fiica gazdei unde locuieşte, Vincent continuă să picteze, această ultimă perioadă a vieţii sale fiind cea mai fructuoasă: produce o sută de picturi şi desene.
Penultimul film al marelui regizor francez Maurice Pialat, dedicat vieţii unui artist pe care l-a admirat profund.
Festivaluri şi premii: Selecţie Cannes 1991, premiul César pentru cel mai bun actor (Jacques Dutronc) în 1992
Filmul este alegerea regizorului Cristian Mungiu pentru secţiunea Carte Blanche şi va fi precedat de o scurtă introducere făcută de acesta
.

L'ARGENT / BANII
CARTE BLANCHE À CORNELIU PORUMBOIU
Regie
: Robert Bresson
Cu: Christian Patey, Sylvie Van den Elsen, Michel Briguet
Dramă - Franţa - 1983 - 1h25
Secţiune: Carte Blanche pentru cinci cineaşti români
Sinopsis: Pentru că intră, fără vina sa, în posesia unei bancnote false de cinci sute de franci, Yvon devine victima unei serii de nedreptăţi care îl vor conduce către comiterea unei crime.
Festivaluri şi premii: Cannes 1983 - Palme d'Or şi premiul pentru cea mai bună regie
Filmul este alegerea regizorului Corneliu Porumboiu pentru secţiunea Carte Blanche şi va fi precedat de o scurtă introducere făcută de acesta
.


HOLY MOTORS / MOTOARE SFINTE
CARTE BLANCHE À ADINA PINTILIE
Regie: Leos Carax
Cu: Denis Lavant, Eva Mendez, Kylie Minogue, Michel Piccoli
Dramă, fantastic - Franţa, Germania, Belgia - 2012 - 1h55 - VO FR, EN, ZH SUB RO
Secţiune: Carte Blanche pentru cinci cineaşti români
Sinopsis: O zi din viaţa Domnului Oscar, un personaj misterios care sare de la un rol la altul precum un hitman de la o lovitură la alta. Este când asasin, când mare industriaş, bancher, cerşetor, monstru, tată de familie etc. În fiecare rol plonjează cu toată fiinţa sa, acompaniat doar de Céline, şoferiţa limuzinei sale luxoase devenită acum casă, birou, studiou de machiaj. Dar care este adevărata sa casă, adevărata viaţă ori familie? Şi unde sunt camerele de filmat, "Sfintele motoare"?
Festivaluri şi premii: desemnat de criticii de film de la Cahiers du Cinéma cel mai bun film al anului 2012; Selecţie Cannes 2012, Karlovy Vary 2012, TFF - Torino 2012, Festivalul de Film de la New York 2012, BIFF Coreea de Sud 2012, 9 nominalizări la Premiile César 2013 - inclusiv pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu, cea mai bună regie, cel mai bun actor într-un rol principal.
Filmul este alegerea regizoarei Adina Pintilie pentru secţiunea Carte Blanche şi va fi precedat de o scurtă introducere făcută de aceasta
.



BUFFET FROID / BUFET RECE
CARTE BLANCHE À CRISTI PUIU
Regie
: Betrand Blier
Cu: Gérard Depardieu, Bernard Blier, Jean Carmet, Denise Gence
Polar - Franţa - 1979 - 1h35
Secţiune: Carte Blanche pentru cinci cineaşti români
Sinopsis: Alphonse Tram, un şomer de treizeci şi ceva de ani, face cunoştinţă cu un străin în timp ce aşteaptă metroul, pentru ca, un pic mai târziu, să-l regăsească muribund, cu un cuţit înfipt în burtă. În aceeaşi noapte, tânărul va avea parte de aventuri absurde, în compania unui inspector de poliţie cu apucături bizare şi a unui bătrân asasin paranoic.
Festivaluri şi premii: Premiul César pentru cel mai bun scenariu 1980
Filmul este alegerea regizorului Cristi Puiu pentru secţiunea Carte Blanche şi va fi precedat de o scurtă introducere făcută de acesta
.


TRAITÉ DE BAVE ET D'ÉTERNITÉ / TRATAT DESPRE NOROI ŞI ETERNITATE
CARTE BLANCHE À RADU JUDE
Regie
: Isidore Isou
Cu: Isidore Isou , Jean-Louis Barrault, Jean Cocteau, Blanchette Brunoy
Experimental - Franţa - 1951 - 2h00
Secţiune: Carte Blanche pentru cinci cineaşti români
Sinopsis: Manifest cinematografic al letrismului, filmul a fost proiectat pentru prima dată la Cannes în 1951, unde a scandalizat, dar a primit Premiul Spectatorului de Avangardă.
Realizat respectând principiul montajului discrepant, cu o autonomie totală a imaginii faţă de sunet, filmul are ca bandă sonoră poeme letriste cărora li se alătură povestea lui Daniel, eroul care luptă pentru o cinematografie nouă şi care ne împărtăşeşte, alături de credinţele sale despre cinema, şi relaţia sa cu o anume Eva.
Film aproape necunoscut publicului larg, Traité de bave et d'éternité a influenţat notabil evoluţia cinematografiei în general şi a cinematografiei experimentale în special, devenind un punct de referinţă pentru toţi regizorii Noului Val al cinematografiei franceze (Jean-Luc Godard, Alain Resnais) şi pentru cinematografia underground americană (Stan Brakhage).
Festivaluri şi premii: Cannes 1951 - Premiul Spectatorului de Avangardă
Filmul este alegerea regizorului Radu Jude pentru secţiunea Carte Blanche şi va fi precedat de o scurtă introducere făcută de acesta
.



4. COMPETIŢIA TINERE TALENTE SCURTMETRAJ

Format inovator şi surprinzător prin excelenţă, scurtmetrajul îşi face pentru prima dată apariţia în selecţia Festivalului, într-o secţiune scurtă, dar care acoperă o diversitate de stiluri. Un juriu compus din trei tineri critici de film va alege regizorul câştigător, care va fi invitat pentru un sejur de creaţie la Rezidenţa de Buzunar a Institutului Francez din România - Bucureşti.
Durata totală a programului este de 2h şi toate filmele sunt vorbite în franceză, cu subtitrare română.

Cele 5 filme prezentate în cadrul acestei secţiuni sunt:
GENIUS LOCI - r: Adrien Mérigeau - 2020 - 16min - animaţie
Într-o noapte, Reine, o tânără singuratică, vede în haosul urban o apariţie mistică ce pare vie, ca un fel de ghid. Nominalizat la premiile Oscar 2021, Premiul pentru cel mai bun film la Vienna Shorts 2020

DUSTIN - r: Naïla Guiguet - 2020 - 20min - dramă, LGBTQ+
Într-un depozit abandonat, o mulţime de oameni dansează pe muzică techno. Printre ei se află şi Dustin, o tânără transgender şi prietenii ei: Felix, Raya şi Juan. Pe măsură ce noaptea înaintează, isteria colectivă se transformă în dulce melancolie, iar euforia în dorinţă de tandreţe. Selecţie Semaine de la Critique 2020, Toronto 2020, San Sebastian 2020

CONDITION D'ÉLÉVATION / CONDIŢII DE ELEVARE - r: Isabelle Prim - 2020 - 20min - experimental
La bordul unui balon de mare altitudine al cărui secret îl posedă, o tânără fată are o întâlnire ciudată în spaţiu. Două investigaţii, întreprinse atât în trecut, cât şi în prezent, încearcă să distingă adevărul de minciună. Cu umor, Isabelle Prim îmbină ficţiunea cu material remarcabil din arhiva Centrului Naţional Francez pentru Studii Spaţiale. Selecţie Visions du Réel 2021, Selecţie Premiile Unifrace pentru scurtmetraje 2021

PALMA - r: Alexe Poukine - 2020 - 40min - dramă
Jeanne îşi duce fiica de 6 ani pentru un sfârşit de săptămână în Mallorca. În timp ce totul se destramă în jurul lor, Jeanne se străduie să păstreze aparenţele de dragul fetei şi o tot pozează pe Kiki, o jucărie de pluş. Premiul Special al juriului şi Premiul pentru cea mai bună actriţă (Alexe Poukine) - Clermont Ferrand ISFF 2021

CONFINÉS DEHORS / IZOLAŢI AFARĂ - r: Julien Goudichaud - 2020 - 24min - documentar
În martie 2020, o pandemie globală loveşte omenirea. Într-un Paris gol şi tăcut, rămân pe străzi doar "fantomele urbane", oamenii fără adăpost. Premiul publicului - competiţia naţională Clermont-Ferrand 2021, Selecţie FIPADOC 2021

5. LE MEILLEUR DU FESTIVAL DU FILM DU FILM FRANÇAIS

O retrospectivă mai aparte, care vă propune să (re)vedeţi online, între 30 aprilie şi 25 iunie, 5 filme din ediţiile anterioare ale Festivalului care au marcat debutul unor realizatori ce s-au impus apoi ca nume inconturnabile ale cinematografiei franceze. Fiecare film a fost disponibil online, pentru 24h, putând fi vizionat de pe întreg teritoriul României, gratuit! Unele titluri sunt reluate în proiecţii fizice pe durata Festivalului.

GRAND CENTRAL
Regie: Rebecca Zlotowski
Cu: Léa Seydoux, Tahar Rahim, Olivier Gourmet, Denis Ménochet
Dramă, dragoste - Franţa - 2013 - 1h34
Sinopsis: După ce a avut diverse locuri de muncă, Gary ajunge să fie angajat într-o centrală nucleară, unde găseşte ceea ce îşi dorea: bani, o familie şi o echipă de lucru unită. Acolo, aproape de reactoare, unde radiaţiile sunt cele mai intense, se îndrăgosteşte de Karole, soţia lui Toni. Dragostea interzisă şi radiaţiile îl contaminează lent pe Gary. Fiecare zi care trece devine o ameninţare. Viaţa nu e mai uşoară nici pentru Karole, interpretată de Léa Seydoux, care are de făcut o alegere dificilă, între soţ şi amant.

Grand Central de Rebecca Zlotowski, prezentat în premieră în România în 2014, în ediţia cu numărul 18 a Festivalului Filmului Francez, a câştigat şi Premiul Publicului.
Este vorba de al doilea lungmetraj realizat de Rebecca Zlotowski, scenaristă şi regizoare, născută în 1980. Ulterior, ea a mai regizat Planetarium (2016), cu Natalie Portman, Lily-Rose Depp şi Emmanuel Salinger, selecţionat la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, Une fille facile (2019) şi miniseria TV Savages. În prezent, pregăteşte următorul său lungmetraj, Les Enfants des autres.



LE GOUT DES AUTRES / O CHESTIUNE DE GUST
De: Agnès Jaoui
Cu: Anne Alvaro, Jean-Pierre Bacri, Agnès Jaoui
Comedie - Franţa - 2000 - 1h52
Sinopsis: Povestea unui patron de uzină care întâlneşte o actriţă, care este prietena unei barmaniţe, care întâlneşte un bodyguard, care lucrează cu un şofer, care lucrează pentru o decoratoare de interior, care este soţia patronului de uzină care îşi doreşte să se împrietenească cu mai mulţi artişti, care...
Povestea gusturilor care nu se discută. Povestea unor personaje care nu ar fi trebuit să se întâlnească, fiindcă barierele culturale şi sociale nu se încalcă fără să se lase cu cântec...

Le goût des autres, debutul regizoral al lui Agnès Jaoui, a fost proiectat în cadrul ediţiei din 2001 a Festivalului Filmului Francez şi a câştigat în acelaşi an 4 premii César, fiind, de asemenea, nominalizat şi la premiile Oscar.

Cel de-al doilea film regizat de Jaoui, Comme une image, a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes în 2004 şi a câştigat premiul pentru cel mai bun scenariu. Jaoui a regizat apoi comedia dramatica Parlez-moi de la pluie (2008), comedia Au bout du conte (2013) şi Place Publique (2019), cel din urmă fiind arătat în cadrul secţiunii Panorama a FFF 2019.



HIPPOCRATE
Regie: Thomas Lilti
Cu: Vincent Lacoste, Reda Kateb, Marianne Denicourt
Comedie dramatică - Franţa - 2013 - 1h42
Secţiune: Le Meilleur du Festival du film français
Sinopsis: Benjamin e sigur că îi este sortit să devină un doctor important. Însă a fi medic rezident în spitalul în care lucrează tatăl său se dovedeşte a fi o experienţă dezamăgitoare. Responsabilitatea îl copleşeşte, tatăl său este atotprezent, iar partenerul lui de muncă, un doctor de o altă naţionalitate, are mult mai multă experienţă decât el. Perioada de practică în spital îl obligă pe Benjamin să îşi testeze limitele şi îl forţează să se maturizeze.

Hippocrate, filmul de debut al medicului devenit regizor Thomas Lilti, a fost prezentat în ediţia Festivalului Filmului Francez din 2015. Cu Vincent Lacoste în rolul principal, filmul a fost un succes critic şi comercial neaşteptat în Franţa. Au urmat lungmetrajele Médecin de Campagne, care a depăşit 1,5 milioane de spectatori în Franţa şi Première Année, cu peste 1 milion de spectatori, care formează trilogia titlurilor dedicate diferitelor aspecte din lumea medicală. Thomas Lilti lucrează acum la un serial.



NAISSANCE DES PIEUVRES / NAŞTEREA CARACATIŢELOR
De: Céline Sciamma
Cu: Pauline Acquart, Louise Blachère, Adèle Haenel
Dramă - Franţa - 2007 - 1h40
Sinopsis: Vara într-o suburbie pariziană. Nimic altceva de făcut decât să te uiţi la tavan. Marie, Anne şi Floriane au 15 ani. Destinele lor se intersectează la piscina locală, unde dragostea şi dorinţa izbucnesc pentru prima dată.
Cel de-al patrulea film din această secţiune este lungmetrajul de debut al regizoarei Céline Sciamma. Filmul a avut premiera la Cannes şi a făcut parte din selecţia FFF 2009.
Sciamma a regizat apoi Tomboy, care a fost prezentat în cadrul secţiunii Panorama a Berlinalei din 2011, unde a şi câştigat premiul Teddy. Ulterior a realizat Bande de filles, care a avut premiera în cadrul secţiunii Quinzaine des réalisateurs la Cannes în 2014, Portrait de la jeune fille en feu, câştigător al premiului pentru cel mai bun scenariu atât la Cannes, cât şi la Premiile Academiei Europene de Film din 2019 şi Petite Maman, care a avut premiera în Competiţia de la Berlin în 2021.



LES DEUX AMIS / DOI PRIETENI
De: Louis Garrel
Comedie dramatică - Franţa - 2015 - 1h42
Cu: Golshifteh Farahani, Vincent Macaigne, Louis Garrel
Secţiune: Le Meilleur du Festival du film français
Sinopsis: Clément o cunoaşte pe Mona doar de o săptămână, dar deja s-a îndrăgostit nebuneşte de ea. Clément face figuraţie în filme şi vinde sandvişuri într-o gară din Paris. Mona are un secret: în fiecare seară, se întoarce la închisoare. Clément nu-i înţelege intenţiile, aşa că îi cere ajutor singurului său prieten, Abel, pentru a o cuceri.

Les deux amis, lungmetrajul care a marcat debutul în regie al cunoscutului actor Louis Garrel, a avut premiera în 2015 la Cannes, în cadrul Semaine de la critique şi a făcut parte din selecţia FFF 2016.
Cel de-al doilea lungmetraj regizat de Garrel, Un homme fidèle, a avut premiera la Toronto IFF în 2018 şi a câştigat Premiul special al juriului la Transilvania International Film Festival - TIFF în 2019.




0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus