iunie 2021

Sâmbătă, 3 iulie 2021, de la ora 17:00 până la ora 20:00, echipa extinsă reunită în jurul Fusion AIR, unicul proiect de rezidenţe artistice în institutele de cercetare, le dă din nou întâlnire iubitorilor de artă şi ştiinţă la / SAC @ MALMAISON (Calea Plevnei 137C). La capătul celor patru luni de la debutul ediţiei din acest an a proiectului şi la finalul celor trei săptămâni în care artiştii, curatorii, galeriştii, jurnaliştii şi publicul larg au putut vizita expoziţia Fusion Air - Structuri convertibile, echipa Qolony (Colonia pentru Artă şi Ştiinţă), iniţiatorul şi organizatorul proiectului, îi reuneşte pe toţi "actorii" implicaţi, pentru trei ore de networking, un ultim tur ghidat şi o ultimă întâlnire a publicului cu artiştii şi cercetătorii.


"Desfăşurătorul ediţiei 2021 a fost acompaniat de emoţii la fiecare pas, iar un punct fragil în lista riscurilor de care ne-am temut cel mai mult a fost acela legat de posibilitatea desfăşurării în condiţii de siguranţă a expoziţiei. Astăzi, la trei săptămâni de la vernisaj şi după ce am contabilizat reacţiile entuziaste ale publicului care a vizitat cele patru lucrări găzduite în cel mai nou spaţiu expoziţional din capitală, putem să afirmăm recunoscători că proiectul a fost o reuşită. Iar parte importantă din acest succes, dincolo de eforturile artiştilor şi ale cercetătorilor, de efortul talentatei noastre curatoare Olivia Niţis, i se datorează şi lui Alex Radu, producător, manager cultural şi fondator al /SAC @ MALMAISON", au declarat organizatorii.

De-a lungul celor trei săptămâni cât expoziţia Fusion AIR - Structuri convertibile a fost deschisă publicului larg, sute de vizitatori au trecut pragul noului spaţiu de artă contemporană /SAC @ MALMAISON, un spaţiu-context de coproducţii, cercetări şi practici colaborative şi transdisciplinare în artele vizuale, performative şi scenice, situat la etajul doi al clădirii Malmaison, cu o istorie de aproape două secole.

"Manuspectrum" - un pergament sensibil la atingere care le-a propus vizitatorilor o experienţă multisenzorială, "Arheologia invizibilului - ecouri din Universul îndepărtat" - un proiect care şi-a propus să vorbească în cheie poetică, despre particulele de radiaţie cosmică, din jurul nostru, "IMplant" - o instalaţie ce prezintă rezultatele unui experiment interspecii, cu ţesuturi artificiale şi naturale şi [The Cell] - rezultatul unui experiment cymatics care arată cum sunt influenţate celulele vii, de frecvenţele sunetului, acestea sunt cele patru lucrări din expoziţie.

În lista artiştilor care au luat parte la ediţia din acest an a Fusion AIR îi regăsim pe: Aura Bălănescu (artist multimedia), Ciprian Ciuclea (artist vizual), Peter Gate (antropolog şi muzician experimentalist) şi pe Floriama Cândea (bioartistă). Lor li s-au alăturat cercetătorii Elena Badea (Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Textile şi Pielărie), Gina Isar (Institutul de Ştiinţe Spaţiale), Marian Zamfirescu, Cristina Staicu, Florin Jipa (Institutul Naţional pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei) şi Ionuţ Enculescu, Adrian Enache, Luminiţa Rădulescu, Mihaela Beregoi, Mihaela Bunea (Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor).
Curatoarea proiectului şi cea care a propus tema ediţiei 2021 a Fusion AIR - "Structuri convertibile" - este Olivia Niţiş.


Fusion:AIR este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

ORGANIZATOR
: Qolony - Colonia pentru artă şi ştiinţă este o asociaţie fondată în 2019 care desfăşoară programe de cercetare şi producţie şi promovează arta aflată la intersecţia cu ştiinţa: rezidenţe artistice, prezentări, dezbateri, workshop-uri, expoziţii, care deschid dialoguri între artişti şi oameni de ştiinţă din institutele de cercetare, la nivel naţional şi internaţional. Echipa Qolony este formată din Mihaela Ghiţă, iniţiatoarea proiectului FUSION AIR, artistele vizuale Floriama Cândea şi Sabina Suru, alături de Andrei Tudose, manager cultural. Site oficial: www.qolony.eu.
INSTITUTE DE CERCETARE PARTENERE:
Institutul de Ştiinţe Spaţiale (ISS) / https://www2.spacescience.ro
Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Textile şi Pielărie Bucureşti (INCDTP) / www.incdtp.ro
Institutul Naţional pentru Fizica Materialelor (IFIM) / www.infim.ro
Institutul Naţional pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei (INFLPR) / www.inflpr.ro
PARTENER ORGANIZATORIC: Spaţiul de Artă Contemporană /SAC @ MALMAISON
/SAC @ MALMAISON este un spaţiu-context de coproducţii, cercetări şi practici colaborative şi transdisciplinare în artele vizuale, performative şi scenice. /SAC @ MALMAISON este al doilea spaţiu din Bucureşti al /SAC după cel deschis în 2018, pe str. Berthelot, nr. 5.
/SAC @ MALMAISON se află într-o comunitate-context - Atelierele Malmaison (o comunitate artistică ce include ateliere, spaţii de proiecte şi galerii) - recent fondată în clădirea Malmaison cu o istorie de aproape 2 secole, situată central, pe Calea Plevnei, 137C.
Spaţiul de Artă Contemporană - /SAC - este o iniţiativă independentă privată, un context-resursă dedicat necesităţilor actuale ale producătorului şi ale publicului pentru a stabili un dialog direct şi formator prin intermediul expoziţiei, cercetării şi promovării.
PARTENERI INSTITUŢIONALI: Institutul Francez din România, CESI - Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Asociaţia Scientifică

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus