iulie 2021
Gala Premiilor UNITER, 2020-2021
După 6 ani, Gala Premiilor UNITER revine în capitală în 2021 pentru a celebra teatrul la cea de-a 29-a ediţie. Târgu-Mureş, Sibiu, Timişoara, Alba Iulia, Cluj-Napoca şi Craiova au fost, rând pe rând, oraşele din România care s-au bucurat de privilegiul de a găzdui unul din cele mai importante evenimente culturale din România.

Începutul lui 2021 s-a dovedit a fi la fel de dificil şi de imprevizibil ca şi precedentul an, iar semnul de întrebare cu privire la posibilitatea organizării galei se insera permanent, pe măsură ce timpul înainta cu repeziciune. Dar iată, aşa cum afirma şi Ion Caramitru, preşedintele UNITER, s-a preferat amânarea galei din mai, aşa cum era cutuma, şi organizarea acesteia în iulie. Astfel, în torida seară de 19 iulie 2021, lumea teatrului se reuneşte pentru a-i premia pe cei mai buni, pe cei aleşi, pentru a-şi omagia valorile, pentru a sărbători, ca în fiecare an, în numele teatrului.


Bucurie, emoţie, speranţă, satisfacţie - toate acestea se regăseau pe chipurile celor care soseau pe covorul roşu. Bucuria de a fi pe lista nominalizărilor, bucuria de a te reîntâlni cu oameni dragi, sosiţi din toate colţurile ţării, bucuria de a fi prezent din nou în sala de spectacol, bucuria aplauzelor, bucuria că acest virus şi această pandemie nu ne-au îngenuncheat - asta se reflecta din privirea şi gesturile tuturor.

 Zâmbete şi îmbrăţişări, strângeri de mână, saluturi cordiale, tresăriri de surpriza revederii, toate acestea creionează un portret de grup care nu va uita niciodată perioada critică prin care a trecut şi prin care, nu se ştie, e posibil să mai treacă. Dar speranţa moare ultima (cred că s-a vehiculat de câteva ori această sintagmă pe parcursul galei).

Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" Bucureşti este gazda ediţiei 2021. Spaţiul generos şi bine dotat al sălii mari a teatrului a oferit posibilităţi tehnice pe care regizorul şi scenograful acestei ediţii le-au exploatat, adică Bobi Pricop şi Irina Moscu, chiar dacă nu la capacitate maximă, propunând privitorului, din sală sau de acasă, un spaţiu scenic aerisit, dar care captează privirea.

 Cele trei mari ecrane formează realmente un triptic, pentru a surprinde, individual, triplând imaginea, sau împreună, imagini augmentate care conferă un impact vizual puternic. Interesantă, de altfel, şi propunerea scenografică cu acele trepte desprinse parcă din treptele naţionalului bucureştean, ce se înălţau sau coborau, se intersectau labirintic, pentru a conduce privitorul acolo, la întâlnirea cu cel nominalizat, cu cel premiat, cu cei care elogiază.

Kepler Not Kopernikus, desprinşi parcă dintr-o piesă de teatru elisabetan la început, contemporan ulterior, s-au făcut vinovaţi de muzicalitatea galei. Apariţiile şi dispariţiile lor scenice, susţinute de fondul muzical ales, îţi dădeau sentimentul că acolo, pe scena care culisa pe verticală, ieşind sau coborând din şi în măruntaiele scenei, e o adunare cosmică, o vibraţie care încearcă să ne integreze într-o uriaşă galaxie, o galaxie a spectacularului.

Şi peste tot şi toate a răsunat vocea lui Vlad Craioveanu. Impunătoare, dar seducătoare, anunţând nominalizările, premianţii.

Ce am simţit şi mi-a plăcut la această gală a fost sentimentul prieteniei. Toată lumea era prietenă cu toată lumea. Toţi se priveau cu bucurie şi seninătate, se felicitau sau îşi transmiteau cele mai bune urări. Păreau să se simtă acasă, acolo în sala TNB-ului, deoarece acasă înseamnă scena, şi sala de spectacol, şi actorii, şi regizorii, iubiţi, iubite, soţi, soţii, profesori, colegi sau prieteni alături. Şi cred că asta s-a răsfrânt chiar şi în vestimentaţia celor prezenţi, în sensul că am văzut persoane care au venit într-o ţinută degajată, confortabilă, fără prea multe pretenţii, prea mult glamour, fapt care nu a anulat absolut nimic din splendoarea galei. A fost şi eleganţă, o ţâră de extravaganţă, dar doar atât, cât să-i dea puţin piper atmosferei. A fost, de fapt, un firesc al fiecăruia care şi-a găsit locul, fără a ştirbi din strălucirea şi importanţa evenimentului.

În concluzie, aşa aş defini această ediţie 2021 a galei, ca fiind una ce a stat sub semnul prieteniei. Restul e poveste.

Prietenoasa gală care a fost posibilă în seara de 19 iulie 2021, a fost gândită, întoarsă pe toate feţele, analizată şi definitivată de o echipă entuziastă, muncitoare şi, evident, prietenoasă: regia - Bobi Pricop, regia TV - Luminiţa Dumitrescu, scenografia - Irina Moscu, director executiv Aura Corbeanu, amfitrion Ion Caramitru, echipa UNITER: Lavinia Alexandru, Pamela Bojog-Pricopie, Doina Lupu, Carmen Marinescu, Maria Morar, Cristina Nicu, Silviu Scrob, Simona Stoica şi Dana Varlam.

Credite foto: Florin Biolan, Adi Bulboacă, Andrei Gîndac şi Maria Ştefănescu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus