septembrie 2021
Festivalul de teatru Undercloud, 2021

Nora Iuga, Rodica Mandache, Maia Morgenstern, Marian Râlea - personalităţi marcante ale culturii române susţin teatrul independent, în Undercloud 2021, prezentând publicului două texte în premieră absolută: Ce-i aia apă verde pe cerul gurii? 53 de stări de Nora Iuga şi Angela Baciu şi Doamna Pylinska şi secretul lui Chopin de Éric- Emmanuel Schmitt.

Spectacolele-lectură pe texte citite în premieră absolută sunt o particularitate a Festivalului Independent de Teatru Undercloud. În fiecare ediţie de festival, dramaturgi români şi internaţionali îşi prezintă aici textele noi. În 2021, cele două spectacole-lectură au loc în Sala Mare a Muzeului Naţional al Ţăranului Român.

Ce-i aia apă verde pe cerul gurii? 53 de stări de Nora Iuga şi Angela Baciu cu Maia Morgenstern şi Carla Teaha, regia Chris Simion-Mercurian va fi prezentat publicului miercuri, 29 septembrie 2021 de la ora 21:30. Nora Iuga şi Angela Baciu au scris acest text special pentru Griviţa 53 - primul teatru construit împreună de la zero. De altfel, Griviţa 53 are această particularitate - va monta texte unicat, originale, scrise exclusiv pentru acest demers.

şi duminică-n ianuarie mama m-a născut călare şi mi-a prins în scutecel o reţetă de-ostropel două cepe cucuiete şi-o poză cu două fete una-i angel radios alta-i nor năbădăios amazoane amazoane la castel în poartă iar au scos icoane două rândunici nici prea mari şi nici prea mici şi-n jur zeci de condimente într-un dolce far niente iubire şi ură milă şi tortură frică şi curaj coşmar şi miraj şi puţin ulei şi c-un strop de vin şi-i gata salata de pus în castron pe care pe cine pă-l mic mititel de-ngrădeşte frumuşel ori pă marele sultan că-i mai ortoman cu căciulă neagră de astrahan... unde-ai pus reţeta? mi-am pierdut borseta (Nora Iuga)

Maia Morgenstern si Clara Teaha în Ce-i aia apa verde pe cerul gurii
Doamna Pylinska şi secretul lui Chopin de Éric-Emmanuel Schmitt, cu Rodica Mandache şi Marian Râlea, regia Chris Simion-Mercurian va fi prezentat publicului joi, 30 septembrie 2021, ora 21:00. Pentru acelaşi demers, acela al construirii Griviţa 53 - primul teatru construit împreună de la zero, autorul francez Éric-Emmanuel Schmitt a cedat drepturile de autor pentru dramatizarea romanului său.

În copilărie, Éric-Emmanuel Schmitt ura cu patimă pianul din salonul său de acasă, pe care îl privea ca pe un intrus, ca pe un oaspete nepoftit, un martor mut la tot ce se întâmpla în familie. Altfel spus, ar fi dat orice ca pianul să dispară de acolo. Asta până când Aimée, mătuşa lui favorită, a interpretat la acel pian o melodie de Chopin, moment în care a rămas fascinat şi de pian şi de Chopin. Copil fiind însă, a uitat repede de această fascinaţie. Dar pe cât de repede l-a părăsit fiorul iniţial, pe atât de virulent i-a revenit în perioada facultăţii. Şi atunci s-a hotărât să înveţe să cânte la pian pentru a-l putea interpreta pe Chopin. Un coleg i-a recomandat-o ca profesoară pe Doamna Pylinska, o poloneză cu vârstă incertă şi cu personalitate destul de complexă, ce trecea drept cea mai bună profesoară din Paris. Întâlnirea cu excentrica profesoară s-a dovedit a fi providenţială, acesta reuşind, după o suită de "lecţii" bizare să-l interpreteze impecabil pe idolul copilăriei sale. Iar pe lângă aceasta, a învăţat o mulţime de lucruri despre muzică, artă, dragoste, despre vocea lăuntrică şi adevărata vocaţie, învăţături pe care le-a şi pus în practică de-a lungul vieţii, şi care s-au dovedit extrem de folositoare.
Rodica Mandache si Marian Rilea in Doamna Pylinska si secretul lui Chopin
Doamna Pylinska şi secretul lui Chopin este un micro-roman de factură autobiografică, în care emoţia, umorul, tristeţea, nostalgia, durerea, resemnarea, asumarea şi împlinirea îşi dau mâna şi se prind într-o horă a sufletului ce descrie din urmele lăsate pe inimă, însăşi viaţa, aşa cum este ea, cu bune şi cu rele, grea, dar până la urmă frumoasă.

După reprezentaţii, ca în fiecare an, publicul va putea rămâne la discuţii cu actorii pe Terasa Undercloud, în curtea MŢR.

Măsuri de protecţie impuse de pandemie:
Amintim spectatorilor UNDERCLOUD că, în conformitate cu reglementările prevăzute prin art. 8 şi 8¹ al H.G. 932/2021 cu modificările şi completările ulterioare, participarea la spectacolele UNDERCLOUD 2021 este permisă doar persoanelor care îndeplinesc una dintre condiţiile următoare:
- sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare
- prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore
- prezintă rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore
- se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, pe baza documentului doveditor.
De asemenea, purtarea măştii (medicală / non-medicală) este obligatorie pe parcursul întregii desfăşurări a evenimentului. Pentru o protecţie eficace, masca trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul. Accesul publicului va fi permis numai în condiţiile purtării de mască.

Pentru TOATE spectacolele din cadrul UNDERCLOUD 2021 accesul publicului în sala de spectacol este permis până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului.


Biletele sunt puse în vânzare pe mystage.ro/undercloud-15, bilete.ro/undercloud şi eventbook.ro/undercloud
Preţul unui bilet este de 50 lei.
 Programul complet aici.
Detalii despre program pe undercloud.ro şi facebook.com/undercloud

Sponsorii UNDERCLOUD 14: Raiffeisen Bank, Aqua Carpatica, Sâmbureşti, Persil, Red Bull, Kasper
Susţinut de Ministerul Culturii.
Sprijinit de Teatrul Metropolis, ARCUB, Primăria Capitalei
Parteneri: Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa"
Aplaudat de Radio Guerrilla din 2008.
Parteneri media: Libertatea, TV Mania, Zile şi Nopţi, Urban.ro, Liternet.ro, IQads.ro, B365.ro, Ziarul Metropolis, Euromedia, Blitz TV, Universal Solution şi Theatrum.ro

UNDERCLOUD este creat şi organizat de Asociaţia UNDERCLOUD.
Undercloud este o stare, o experienţă culturală care creează dependenţă.
Află de ce, participând. Te aşteptăm.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus