septembrie 2021
Săptămâna Teatrului Tânăr, Buzău, 2021
Astăzi, 29 septembrie 2021, începe Festivalul Săptămâna Teatrului Tânăr, ediţia a VIII-a, la Teatrul "George Ciprian" din Buzău. Maratonul celor cinci zile de spectacole pentru cei mari şi cei mici se desfăşoară până duminică, 3 octombrie 2021.

Festivalul dedicat tinerilor artişti şi întâlnirii lor cu publicul buzoian, Săptămâna Teatrului Tânăr revine cu un program atractiv pentru publicul larg, dar şi pentru cei mai mici spectatori. Spectacolele se vor juca la sala Teatrului "George Ciprian" şi la sala Consiliului Judeţean Buzău. Deschiderea oficială va avea loc în această seară, de la ora 19:00, cu reprezentaţia spectacolului Forma lucrurilor de Neil LaBute, regia Silviu Debu, producţie a Teatrului de Comedie, Bucureşti.

"Ne bucurăm că în 2021 putem deschide stagiunea Teatrului George Ciprian cu o nouă ediţie a Săptămânii Teatrului Tânăr. Cu atât mai mult cu cât anul trecut nu am reuşit să o facem. Este un proiect pe care l-am gândit în ideea de a atrage tinerii la teatru, de a-i face să iubească această artă. Fie ca simpli spectatori, fie ca voluntari implicaţi în organizarea evenimentului. De asemenea, am dat o şansă şi tinerilor actori să se afirme într-un festival dedicat lor şi să demonstreze că ei sunt viitorul teatrului românesc. Însă, am mai câştigat ceva. Prin calitatea spectacolelor aduse în ediţiile de până acum, am câştigat ca spectatori ai acestui eveniment şi publicul matur, publicul cunoscător de teatru. Sigur, vom respecta toate regulile legate de protecţia sanitară, făcând din sălile de teatru cu spaţiu sigur, în care singura formă de contaminarea va fi cea cu teatru.", afirmă Gina Chivulescu, directorul Teatrului "George Ciprian".

Selecţia spectacolelor a fost realizată de Vlad Trifaş, directorul festivalului, împreună cu Oana Borş, teatrolog, reunind producţii al căror spirit tânăr va molipsi publicul prezent în sală (citiţi un interviu cu Vlad aici). Generaţiile de actori se vor întâlni pe scena teatrului buzoian, într-un dialog artistic care va pune în evidenţă scopul acestui eveniment: promovarea tinerilor creatori şi păstrarea unei tinereţi spirituale atât pentru cei de pe scenă, cât şi pentru cei din sală. Publicul buzoian este invitat să urmărească producţii ale teatrelor din Bucureşti şi din ţară şi să (re)descopere texte clasice sau contemporane.

Despre obiectivele ediţiei din 2021 şi criteriile de selecţie, Vlad Trifaş, directorul festivalului menţionează: "Prin spectacolele selecţionate ne-am propus să aducem pe scenă nu doar tinereţea fizică, ci şi pe cea sufletească, o tinereţe spirituală care apropie vârstele punându-le în dialog. În acelaşi timp, acest demers concret ce a îmbrăcat forma unui festival, a avut şi are la bază iterarea cu consecvenţă a unui crez: avem nevoie de teatru, aşa cum avem nevoie de orice act cultural. Cultura ne formează determinându-ne, definindu-ne. De aceea, avem datoria de a o menţine vie pentru că şi ea, la rândul ei, ne răsplăteşte înzecit ţinându-ne pe noi vii. Ca indivizi. Ca societate. A lupta pentru cultură într-o situaţie de criză devine aproape un act manifest pe care ni l-am asumat cu deplina conştiinţă a importanţei şi valorii sale. Mai mult, întoarcerea în sala de spectacol, după diverse alte experimente exersate în această perioadă, înseamnă întoarcere la adevărat emoţie pe care numai scena de teatru o poate da. Înseamnă repunerea teatrului în sensul său firesc."

Evenimentul se va desfăşura cu respectarea tuturor normelor de siguranţă pentru prevenirea răspândirii virusului pandemic.

Program "Săptămâna Teatrului Tânăr", ediţia a VIII-a

Miercuri, 29 septembrie 2021, ora 19.00, sala Teatrului "George Ciprian"
FORMA LUCRURILOR
de Neil LaBute, regia Silviu Debu (Teatrul de Comedie, Bucureşti)

Joi, 30 septembrie 2021, ora 19.00, sala Teatrului "George Ciprian"
JURJAC
, textul şi regia Daniel Chirilă (Platforma Culturală Frilensăr & Teatrul de Animaţie "Ţăndărică", Bucureşti)

Vineri, 1 octombrie 2021, ora 19.00, sala Teatrului "George Ciprian"
GENUL ACUZATIV
, textul şi regia Mimi Brănescu (Teatrul "Regina Maria", Oradea - Trupa "Iosif Vulcan")

Sâmbătă, 2 octombrie 2021, ora 19.00, sala Teatrului "George Ciprian"
EMISIE: TITANIC VALS
\\ ÎN DIRECT LA MICROFON // după Tudor Muşatescu, regia Matei Lucaci-Grunberg (Teatrul "Anton Pann", Râmnicu Vâlcea)

Duminică, 3 octombrie 2021, ora 19.00, sala Teatrului "George Ciprian"
GÂLCEVILE DIN CHIOGGIA
, adaptare de Vlad Trifaş după Carlo Goldoni, regia Vlad Trifaş (Teatrul "Toma Caragiu", Ploieşti)

SPECTACOLE PENTRU COPII

Sâmbătă, 2 octombrie 2021, ora 11.00, sala Consiliului Judeţean Buzău
S.O.S. DISPAR POVEŞTILE
, un spectacol de Oana Răsuceanu (Asociaţia Culturală pentru Educaţie prin Artă)

Duminică, 3 octombrie 2021, ora 11.00, Sala Consiliului Judeţean Buzău
CARINA PE DRUMUL SPRE CASĂ
, un spectacol de Oana Răsuceanu (Asociaţia Culturală pentru Educaţie prin Artă)

*
Biletele pot fi achiziţionate online pe pagina teatrului sau de la agenţia de bilete a Teatrului "George Ciprian".

Programul integral poate fi consultat pe www.teatrulgeorgeciprian.ro şi pe paginile de Facebook ale evenimentului: event Facebook.
Eveniment organizat de Teatrul "George Ciprian", cu sprijinul Consiliului Judeţean Buzău.
Parteneri media: Ziarul Metropolis, Opinia Buzăului, LiterNet.ro, TV Sud Est, Scurtpe2, Radio Boom, Campus FM, Campus TV, News S, Expresul Buzoian, Buzoienii.ro, Reporter Buzoian, Buzău Media, Sănătatea Buzoiană, Şansa News, Focus FM, Ştiri de Buzău, Observatorul Buzoian, News Buzău, Gazeta Buzoiană, Jurnalul de Buzău, Agerpres, Magic FM, Radio România, Bookhub, Modernism, Curatorialist, iQool, Buzău - ghid local.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus