Academia Caţavencu / octombrie 2005
Island
Mă confrunt cu o dilemă. Aş putea să fac nişte recomandări generale, lăsîndu-vă să-l urmăriţi liniştiţi. Sau aş putea să vă spun ce nu mi-a plăcut, dezvăluindu-vă de la bun început şpilul întregului film, pe care nu l-aţi fi aflat decît după nişte zeci de minute bune. Fiţi atenţi, procedăm astfel: pentru cei care vor să îl vadă nestingheriţi, voi pune eu un semn dedesubt. După ce îl vor vedea, să ştie unde să se întoarcă şi să citească exact de unde au rămas. /-/ Ceilalţi mă pot urmări în continuare.

Boooon. Ziceam de o problemă. Am să încep prin a povesti pe scurt subiectul filmului, ca să înţelegeţi mai bine natura problemei. Ca să nu pierdem timpul, aceia care l-au văzut deja pot să renunţe la a mai citi aici şi să caute cu privirea un pic mai jos. E un semn care va indica faptul că am terminat povestirea şi am trecut la problemă. Aşadar, în 2015, oamenii bogaţi din America îşi cumpărau cîte o clonă, care era bine-crescută şi locuia într-o clădire cu regim futuristico-poliţienesc. Dacă "sponsorul", cumpărătorul, păţea ceva, clona era ucisă pentru organe. Ewan McGregor, pe care în film îl cheamă Lincoln Sex Echo, adică mai complicat decît Ewan McGregor, este o clonă care, spre deosebire de celelalte, îşi pune întrebări, cercetează, află grozavul mister şi fuge împreună cu o altă clonă femelă să informeze lumea. /-/

Acum să vedem împreună, atîţia cîţi aţi mai rămas alături de mine, care este problema. Ei bine, cîte filme cu clone sau cu fraţi gemeni aţi văzut pînă acum? Cei care au văzut măcar 2 filme poliţiste cu fraţi gemeni pot să citească mai departe, ceilalţi să se ducă să le vadă şi după aia să revină la semnul următor. /-/ Aţi observat că, în toate filmele cu clone, există un moment cînd un poliţist sau un om înarmat vrea să ucidă clona, iar clona şi originalul se acuză unul pe celălalt: "El este clona. Împuşcă-l!", "Ba nu, el este clona!". Ei, aceeaşi situaţie şi aici. Nu se mai poate face un film fără şablonul ăsta.

În rest, filmul e ok. Efecte, filmat frumos, lumini, filtre, dinamică, futurist ici şi colo. Curat I, robot. Aaa, să nu uit de cealaltă dilemă. În Minority Report, era vreo 2056 şi toate maşinile erau Lexus. Aici e de-abia 2015 şi toată lumea are Cadillac. Eu mi-am planificat clar că după 2010 să nu mai îmi schimb maşina şi nu ştiu ce să-mi iau. Cei care ştiu ce or să-şi ia să se oprească la semn, restul să citească mai departe. /-/.

"Matei, tu ai rămas, mă, singuru' cititor?" / "Ba tu ai rămas, mă!"
Regia: Michael Bay Cu: Ewan McGregor, Scarlett Johansson, Djimon Hounsou

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus