octombrie 2021
Festivalul Internaţional de Film pentru Publicul Tânăr KINOdiseea, 2021
KINOdiseea revine între 20 şi 31 octombrie 2021 cu un program online care cuprinde 13 filme de lungmetraj pentru copii şi familie, atât filme bine primite de public la ediţiile festivalului din 2020 şi 2021 cât şi lungmetraje româneşti, 5 calupuri de scurtmetraje, fiecare adecvate pentru intervale de vârste din 3 în 3 ani, între 3 şi 18 ani (Cercetaşii, Interplanetarii, Interstelarii, Intergalacticii, Galacticii stelari) şi o serie de ateliere de actorie cu Lulu Trăsnea, animaţie stop-motion cu Augustin Pop şi storytelling cu Alina Tofan.  Filmele pot fi văzute de pe 20 octombrie 2021, ora 0:00 până pe 31 octombrie 2021, ora 23:59, oricând. Este necesară o rezervare gratuită la eventbook.ro/festival/kinodiseea.

Cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului internaţional de film pentru publicul tânăr KINOdiseea s-a încheiat în cinematografele din Bucureşti pe 28 septembrie 2021, când juriul format din producătoarea de film Gabriela Suciu, regizoarea Anca Damian şi omul de comunicare Cătălin Anchidin au acordat premiul pentru Cel mai bun film pentru copii animaţiei Calamity - Copilăria Marthei Jane Cannary, regizate de Rémi Chayé, "pentru readucerea la viaţă a unui personaj legendar, mai puţin cunoscut tinerei generaţii, printr-o tehnică de animaţie care pune în valoare o eroină născută cu un spirit justiţiar. Un film foarte ancorat în realitatea actuală, relevant şi necesar." Juriul a decis, de asemenea, să acorde o Menţiune specială filmului cehesc Martin şi Pădurea Magică, în regia lui Petr Oukropec, "pentru că reuşeşte să transpună publicul într-un univers încărcat de simboluri, acţionând ca un ghid de supravieţuire pentru adolescentul zilelor noastre, construit printr-un colaj vizual fantastic."

Ambele filme, alături de alte unsprezece titluri, vor putea fi urmărite pe întreg teritoriul României în perioada 20 - 31 octombrie 2021, pe site-ul Eventbook.ro. Filmele vor putea fi vizionate gratuit, în urma înregistrării unui cont pe platforma de streaming, în limita unui număr de vizualizări.

Printre filmele din programul KINOdiseea online se numără:

Martin şi Pădurea Magică, co-producţia ceho-slovacă în regia lui Petr Oukropec, care îl are ca personaj principal pe Martin, un băiat de la oraş, care îşi petrece vara într-o tabără aflată în pădure. I se pare enervant să nu aibă acces la internet însă uită complet de acest lucru atunci când descoperă că în pădure există creaturi care au nevoie de ajutorul lui pentru a opri proiectele de construcţie care se demarează în zonă. Un film inteligent şi plin de aventuri, în jurul tematicii protejării mediului înconjurător.


Calamity - Copilăria Marthei Jane Cannary, o co-producţie francezo-daneză, semnată de Rémi Chayé, laureată a premiului pentru Cea mai bună animaţie la European Film Awards 2020 şi câştigătoare a numeroase premii în festivalurile de film pentru publicul tânăr din întreaga lume. În 1863, în SUA, Martha are 12 ani, iar familia ei se îndreaptă către vest, într-o căruţă cu coviltir, în căutarea unei vieţi mai bune. După ce tatăl ei se răneşte grav într-un accident, Martha trebuie să preia responsabilitatea de a avea grijă de fraţii ei mai mici, învăţând totodată să conducă şi căruţa. Niciodată nu s-a simţit mai liberă şi mai curajoasă. Odată ajunsă în vest, se descoperă pe sine, împreună cu o lume care o transformă şi îi confirmă personalitatea unică, dezvăluind-o pe legendara Calamity Jane.

Buster's World / Lumea lui Buster, în regia lui Martin Miehe-Renard, relatează povestea lui Buster (11 ani), care nu îşi pierde niciodată simţul umorului - este optimist şi ambiţios şi îşi doreşte să devină unul dintre cei mai mari magicieni pe care i-a văzut Danemarca. Visul lui cel mai mare este să câştige concursul de talente, aşa că Buster se antrenează în fiecare zi alături de bătrânul său prieten, Dl. Larsen, care este un bun cunoscător al magiei. Cu toate acestea, Buster are câteva obstacole de depăşit, mai ales că bătăuşul şcolii, Simon-Olaf, nu este doar cel mai acerb concurent din concurs ci îşi doreşte de asemenea să o cucerească pe Joanna, fata de care Buster este îndrăgostit. Lucrurile se complică şi mai mult atunci când sora sa cu dizabilităţi îi cere ajutorul, iar sănătatea domnului Larsen se deteriorează.


Birta, în regia lui Bragi Thor Hinriksson, spune povestea unei fetiţe care este responsabilă şi puternică şi încearcă să facă rost de bani prin mijloace inedite şi aventuroase, după ce o aude în treacăt pe mama ei vorbind la telefon îngrijorată despre criza financiară şi despre faptul că nu îşi va putea permite cheltuielile de Crăciun ale familiei. Însă nu e tocmai uşor să porneşti într-un astfel de demers, atunci când ai doar 11 ani.

Binti este un film belgian în regia lui Frederike Migom, unul dintre cele mai apreciate filme pentru copii ale anului 2020, cu premiera mondială la Sundance, premiat la Tallinn, Flanders sau Montreal; filmul spune povestea lui Binti care are 12 ani şi s-a născut în Congo, însă a trăit toată viaţa împreună cu tatăl ei, în Belgia. Chiar dacă stau ilegal în ţară, Binti îşi doreşte o viaţă normală şi, mai mult, să ajungă o vloggeriţă faimoasă precum idolul ei, Tatyana.


Jackie şi Oopjen, regizat de Annamaria van de Mond, este o comedie pentru întreaga familie care ne invită să ne plimbăm printre galeriile şi operele de artă ale muzeului Rijksmuseum din Amsterdam. La închiderea programului pentru vizitatori, Jackie, fetiţa de 12 ani a unui custode descoperă că unul dintre faimoasele tablouri ale lui Rembrandt se trezeşte la viaţă. O prietenie puţin probabilă se leagă atunci când Oopjen (un personaj faimos din tabloul lui Rembrandt) o confundă pe Jackie cu sora ei demult pierdută.


Triple Trouble, în regia Martei Karwowska, urmează povestea primului film polonez din serie - Double Trouble, a cărui proiecţie din 2017 de la KINOdiseea, a avut un succes răsunător printre cei mici. Trei ani mai târziu, la ediţia din 2020, am avut parte pe marele ecran de o nouă aventură a Julkăi şi a lui Olek: când tabloul Plaja de la Pourville al lui Monet dispare din Muzeul Naţional din Poznan, copiii au în faţă o misiune importantă - să găsească tabloul, să descopere identitatea hoţului şi să salveze un pictor nevinovat, acuzat de furt. Cei doi conlucrează în armonie, asta până când apare Felka şi încurcăturile o urmează.


Va mai putea fi vizionat şi filmul Faunutland şi Magia Pierdută (r. Marcus Ovnell, Suedia, 2020, 82 minute, +8 ani)


Filmele româneşti din programul KINOdiseea online sunt (toate filmele au recomandare de vârstă: AG- audienţă generală):

Străjerii (r. Liviu Mărghidan, România, 2018, 73 minute). Aflaţi în vacanţă, în tabăra Străjerii, copiii trec printr-o mulţime de peripeţii: învaţă orientarea, escaladează munţi, construiesc diguri, spun poveşti de groază la focul de tabără, se îndrăgostesc...

Călatoria Fantastică a Maronei (r. Anca Damian, Franţa, România, 2019, 92 minute) este un basm modern despre dragoste necondiţionată şi sacrificiu. Micuţa căţeluşă, cu nasul în formă de inimă, născută în urma unei poveşti de iubire dintre un dog Argentinian şi o metisă atrăgătoare, lasă urme profunde în vieţile stăpânilor care, rând pe rând, o primesc în familiile lor.

Mercy Street (r. Alex Bordeanu, România, 2016, 74 minute) este povestea unui băiat de 10 ani, Lorenz, care descoperă un pasaj secret spre o lume secretă sub lumea noastră care îl va duce într-o mare aventură cu scopul de a salva muzica lumii.

Usturoi (r. Lucian Alexandrescu, România, 2015, 90 minute) Ieremia Ceapă, un băiat rrom dintr-un sat pierdut al Transilvaniei, România, se plânge celui mai bun prieten, Nicuşor, de sărăcia pe care o îndură familia sa şi de faptul că fratele său vrea să se căsătorească cu fiica bogatului Usturoi, dar nu are bani pentru asta. Cei doi fug de la şcoală către marele oraş pentru a deveni actori şi a-şi crea un trai mai bun. Drumul lor este presărat cu aventuri, de la situaţii periculoase cu oameni dificili, la o posibilă întâlnire cu Poliţia atunci când încearcă să meargă fără bilet cu trenul, dar în final ajung teferi la Cluj. Din păcate planul lor de a deveni actori se năruie şi cei doi sunt trimişi acasă cu maşina Poliţiei. Pe drum află un secret ce va salva ziua şi va facilita căsătoria fratelui lui Ieremia cu frumoasa fată a lui Usturoi.

Acasă (r. Radu Ciorniciuc, România, 2020, 86 minute) Delta Văcăreşti, până când locul a căpătat statutul de zonă protejată - Parcul Natural Văcăreşti - primul parc natural urban din România. Timp de patru ani, regizorul Radu Ciorniciuc a urmărit marea aventură prin care a trecut familia Enache: de la o viaţă în completă armonie cu natura, la traiul plin de provocări din marea junglă urbană a capitalei. Pe măsură ce membrii familiei fac eforturi să se conformeze regulilor civilizaţiei moderne, încercând să păstreze în acelaşi timp legătura cu natura şi armonia dintre ei, apar întrebări legate de locul lor în lume şi felul în care poate arăta viitorul pentru fiecare. Radu Ciorniciuc urmăreşte cu empatie povestea unei familii care luptă pentru acceptare şi propria definiţie a libertăţii.

Ateliere:

Storytelling - Improvizaţie şi distracţie! (trainer - Alina Tofan)- atelier de storytelling, jocuri de rol, împrietenirea cu conceptul de personaj / construcţie de personaj - fiecare copil va lucra cu o jucărie pe care o are şi o va prezenta grupului / va fi personajul lui pe parcursul atelierului.
Detalii: 23 octombrie 2021, ora 10:30, recomandare de vârstă: 6 - 10 ani, număr maxim de participanţi: 15.

Storytelling - Harta Emoţiilor (trainer - Alina Tofan) - atelier de creativitate şi improvizaţie (harta emoţiilor, body mapping - conştientizarea resurselor, cum transformăm ce simţim în ceva artistic - încurajarea creativităţii, a spontaneităţii şi a jocului de rol).
În cadrul acestui atelier, cei mici vor învăţa mai multe despre ei, despre diferenţele între ei şi ceilalţi, despre emoţii şi despre cum putem transforma orice emoţie într-o resursă prin improvizaţie, joc de rol şi creativitate!
Detalii: 24 octombrie 2021, ora 10:30, recomandare de vârstă: 7 - 10 ani, număr maxim de participanţi: 15.

Actorie (trainer -- Lulu Trăsnea) - În cadrul atelierului, copiii vor avea parte de jocuri teatrale interactive, prin care îşi vor dezvolta: atenţia, memoria, capacitatea de concentrare, abilitatea de a vorbi în public, dicţia. De asemenea, ei îşi vor explora creativitatea prin jocuri de imaginaţie.
Detalii: 30, 31 octombrie 2021, ora 10:30, recomandare de vârstă: 09 - 12 ani, număr maxim de participanţi: 10.

Animaţie stop-motion (trainer Augustin Pop) - animaţia stop-motion implică imaginaţie, curiozitate şi răbdare, dar şi puterea de a planifica şi de a compune imagini complet noi. În cadrul acestui atelier, copiii vor crea împreună scurte filme animate din imagini, dând viaţă obiectelor, conturând personaje şi poveşti. Cei mici învaţă să facă fotografii, îşi dezvoltă puterea de concentrare şi gândirea vizuală.
Detalii: 30, 31 octombrie 2021, ora 10:30, recomandare de vârstă: 10 - 14 ani, număr maxim de participanţi: 10.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Music Channel, Itsy Bitsy, AGERPRES, Caţavencii, Zile şi Nopţi, Romania Journal, Click! pentru femei, Spotmedia, IQads, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Liternet, Cinemap, Revista Atelierul, PRwave, IQool, bookblog.ro, 4arte.ro, Goingout.ro, Bucharest-Guide.ro, ProBucuresti.ro, AARC, filme-carti.ro, MovieNews, Qbebe, suntparinte.ro, acasa.ro, Munteanu.
KINOdiseea este organizat de Asociaţia Culturală Metropolis, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, membru Europa Cinemas.
"Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finaţării."
Despre KINOdiseea
KINOdiseea este cel mai mare festival de film pentru copii din Europa Centrală şi Sud-Est. Festivalul este membru al ECFA - European Children's Film Association. În cele 12 ediţii precedente, festivalul a înregistrat peste 130.000 de participanţi, la Bucureşti şi în alte oraşe din ţară.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus