noiembrie 2021
Zilele Filmului Polonez CinePOLSKA, 2021
Patru filme poloneze recente, incluse în programul celei de-a 17-a ediţii a Festivalului de Film Polonez CinePOLSKA, vor fi difuzate online, între 3 şi 7 noiembrie 2021, pe platforma TIFF Unlimited (unlimited.tiff.ro).

Festivalul CinePOLSKA este o ocazie unică de a vedea, uneori în avanpremieră, filme poloneze premiate la cele mai importante festivaluri din Polonia şi din lume. Cele patru filme din program vor putea fi vizionate gratuit timp de cinci zile, fără a fi necesară crearea unui cont pe platformă.

Proiecţiile vor fi disponibile pentru publicul din România şi Republica Moldova începând cu 3 noiembrie 2021, ora 12.00. Filmele vor avea subtitrare în limbile română şi engleză.

Evenimentul este organizat de Institutul Polonez din Bucureşti, în parteneriat cu Asociaţia Cineaştilor din Polonia şi TIFF Unlimited.

Filmele din program

25 de ani de nevinovăţie. Cazul lui Tomasz Komenda / 25 lat niewinności. Sprawa Tomasza Komendy
Polonia, 2020, 116 min.
Regia: Jan Holoubek

Dramă bazată pe fapte reale despre viaţa unui tânăr condamnat pe nedrept, la 25 de ani de închisoare, pentru viol şi uciderea unei adolescente. Tomasz Komenda avea 23 de ani când viaţa sa a fost brutal întreruptă. A fost arestat peste noapte, aruncat în închisoare şi acuzat de crimă. Expertizele confirmau participarea sa la crimă, iar toate dovezile erau în dezavantajul lui. Timp de aproape două decenii de detenţie, a fost bătut, intimidat şi umilit. După 18 ani de închisoare, salvarea lui a venit în persoana unei echipe de procurori care au decis să descopere adevărul din spatele misteriosului caz al deţinutului.

Cât mai departe de aici / Jak najdalej stąd
Polonia, Irlanda, 2020, 96 min.
Regia: Piotr Domalewski

Când tatăl ei moare într-un accident de muncă tragic, Ola trebuie să meargă singură în Irlanda pentru a-i aduce corpul înapoi în Polonia. Acolo descoperă că sarcina nu este atât de uşoară: acesta nu trebuia să se afle pe şantier în momentul accidentului, aşa că nu va primi bani de asigurare pentru a plăti transportul corpului şi nici maşina pe care i-o promisese cadou la împlinirea vârstei de 18 ani.

(Ne)cunoscuţi / (Nie)znajomi
Polonia, 2019, 100 min.
Regia: Tadeusz Śliwa

Adaptarea poloneză a celebrei comedii Perfetti sconosciuti. În timpul unei cine, un grup de prieteni decide să joace adevăr sau provocare prin punerea telefoanelor mobile pe masă. Până la sfârşitul întâlnirii, toată lumea trebuie să citească cu voce tare mesajele primite pe telefon, iar apelurile vor fi purtate pe speaker. Jocul va schimba vieţile multora dintre ei, căci vor ieşi la iveală multe secrete.
*subtitrare doar în limba română

Zieja
Polonia, 2020, 108 min.
Regia: Robert Gliński

Anul 1977. Preotul octogenar Jan Zieja, cofondatorul organizaţiei de opoziţie Comitetul de Apărare a Muncitorilor este interogat de ofiţerul Serviciului de Securitate, care încearcă să-l convingă să colaboreze. Preotul refuză. Ofiţerul nu se dă bătut, este foarte bine pregătit. Ştie totul despre viaţa preotului, lucru prin care doreşte să îi câştige încrederea. Interogatoriile declanşează amintiri din viaţa lui Zieja, devenind o călătorie prin istoria Poloniei secolului al XX-lea - de la războiul polono-sovietic din anul 1920, prin Al Doilea Război Mondial, până în prezent.

***
TIFF Unlimited (unlimited.tiff.ro) e cinema-ul alternativ de acasă, cu filme independente, premiate, semnate de cineaşti care provoacă şi inspiră. Selecţia include filme-reper de Lars von Trier, David Lynch, Xavier Dolan, Abbas Kiarostami, Claude Chabrol, dar şi titluri premiate la TIFF sau în alte mari festivaluri. Periodic, cinefilii au parte de surprize: parteneriate cu festivaluri, colecţii de interviuri InspiraTIFF, premiere gratuite, teatru şi gale live.
Platforma e disponibilă online şi în aplicaţiile iOS şi Android (mobile şi TV) şi poate fi accesată pe bază de abonament lunar sau anual, doar de pe teritoriul României.

***

Ne puteţi urmări pe:

unlimited.tiff.ro | FB: @tiffunlimited | Instagram | YouTube



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus