noiembrie 2021
Festivalul Internaţional de Film Experimental BIEFF, 2021
Annette, noua producţie semnată de cineastul francez Leos Carax, deschide cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti (BIEFF) cu o proiecţie specială programată miercuri, 17 noiembrie 2021, de la ora 18:30, în sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României. Un musical halucinant cu Adam Driver şi Marion Cotillard în rolurile principale, filmul a obţinut Premiul pentru regie la ediţia din 2021 a Festivalului de la Cannes.

Selecţia de lungmetraje prezentate în cadrul celui mai amplu eveniment cinematografic din România dedicat filmului de avangardă include şi noul film al regizorul-fenomen Tsai Ming-liang. Days, o analiză emoţionantă a conexiunilor umane, va fi proiectat în premieră naţională în închiderea BIEFF, pe 20 noiembrie 2021, de la ora 18:30.

Abonamentele BIEFF 2021, dar şi biletele de acces la cele două proiecţii speciale, sunt disponibile online, pe platforma Eventbook.

După 9 ani de la Holy Motors, regizorul francez Leos Carax se întoarce cu un musical ireverent despre faimă, dragoste, artă şi paternitate scris împreună cu Ron şi Russell Mael, membrii faimosului duo pop-rock Sparks, recompensaţi la rândul lor cu Premiul pentru cea mai bună coloană sonoră la Cannes. Protagoniştii poveştii sunt Henry, un comediant provocator, cunoscut pentru umorul său caustic, şi Ann, o cântăreaţă de operă aplaudată pe cele mai prestigioase scene ale lumii. Adoraţi de public şi aflaţi constant în atenţia presei, cei doi par să fie întruchiparea cuplului perfect. Naşterea fetiţei lor, un copil cu totul ieşit din comun, le va da amândurora vieţile peste cap. Annette va deschide cea de-a 11-a ediţie BIEFF cu o proiecţie specială, organizată la MNAR pe 17 noiembrie 2021, de la ora 18:30.

Days şi The Night, în regia lui Tsai Ming-liang, închid cea de-a 11-a ediţie BIEFF

Din Competiţia Oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, unde a fost distins cu o Menţiune specială în 2020, cel mai recent lungmetraj semnat de Tsai Ming-liang ajunge pe marele ecran BIEFF. Un maestru al tehnicii de slow cinema, multi-premiatului autor taiwanez propune în Days o explorare poetică a singurătăţii, a intimităţii şi a vindecării prin intermediul conexiunilor umane. Filmul urmăreşte realităţile zilnice a doi bărbaţi care nu s-au întâlnit niciodată, dar care par să experimenteze o formă comună de izolare. Trăiesc vieţi complet diferite, dar singurătăţile lor sunt aproape simetrice. Lipsită de replici, dar extrem de bogată în emoţii, unica întâlnire de care vor avea parte le va oferi ocazia de a-şi îmbrăţişa, pentru scurt timp, nevoia de apropiere. Days va avea parte de o proiecţie specială la MNAR pe 20 noiembrie 2021, de la ora 18:30.

 În aceeaşi seară, spectatorii vor putea urmări şi The Night, scurtmetrajul documentar în care Tsai Ming-liang surprinde ritmul şi frumuseţea nopţilor în Hong Kong, prezentat în premieră internaţională la ediţia din 2021 a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia.

Despre BIEFF
Creat sub patronajul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" şi al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti (BIEFF) este primul eveniment din Romania care promovează zona de graniţă dintre cinema şi artele vizuale, oferind expunere unor artişti vizuali inovatori, ale căror lucrări sunt îndeobşte prezentate în muzee şi galerii de artă şi doar rareori în săli de cinema.
Ajuns la cea de-a unsprezecea ediţie, BIEFF are ca principal obiectiv promovarea creaţiilor inovatoare, conceptual, tematic şi stilistic, şi a unor artişti cu viziuni profund personale asupra realităţii contemporane, care, în acelaşi timp, explorează cu îndrăzneală limitele limbajului cinematografic. Un cinema al libertăţii totale de creaţie, un cinema fără compromisuri.

***

Cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti este organizată de Asociaţia Culturală Manekino în parteneriat cu PRINTOR COM, cofinanţată de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi sprijinită de Centrul Naţional al Cinematografiei.

BIEFF.11 este un proiect cofinanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului Bucureşti - Oraş deschis 2021. Pentru informaţii detaliate despre programul de finanţare al Primăriei Municipiului Bucureşti prin ARCUB, puteţi accesa www.arcub.ro.
Parteneri media: Radio Guerrilla, Agerpres, Films in Fame, Radio România Cultural, Observator Cultural, IQads, Smark, Liternet.ro, FILM MENU, Movie News, Cinefilia.ro, AaRC.ro, Munteanu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus