noiembrie 2021
Festivalul Internaţional de Film Experimental BIEFF, 2021
Inovatoare şi surprinzătoare, polemice sau auto-reflexive, filmele incluse în 2021 în Competiţia Internaţională BIEFF propun noi perspective asupra naturii umane şi a aspectelor care ne definesc identitatea ca oameni într-o lume aflată în continuă schimbare. Organizate discursiv în 7 teme curatoriale, 34 de scurtmetraje provenind din 20 de ţări vor putea fi văzute pentru prima dată pe marele ecran din România la ce-a de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental (17-21 noiembrie 2021, Bucureşti).

Selecţia realizată de Oana Ghera, directorul artistic al festivalului, împreună cu Flavia Dima, curator asociat, explorează problematici cheie pentru epoca în care trăim, precum accentuarea nevoii de conexiune umană ca răspuns la fragmentarea şi virtualizarea accelerată a interacţiunilor sociale contemporane, alienarea şi dezumanizare care derivă din nivelarea şi/sau negarea identităţii şi a alterităţii celuilalt, maniera în care ne raportăm la muncă şi productivitate, dar şi impactul activităţilor umane asupra lumii înconjurătoare.

Programul complet şi biletele de acces la proiecţiile BIEFF.11 sunt disponibile pe https://eventbook.ro/festival/bieff.

Nesupuse convenţionalului, imaginilor stereotipice şi rolurilor de gen rigide, femeile din programul Fiice neascultătoare (Undutiful Daughters) variază de la entităţi demiurgice, la cele care se află printre noi în viaţa de zi cu zi, toate având în comun dorinţa de a transcende graniţele tradiţionale - ale societăţii, ale ficţiunii, ale reprezentării. Spectatorii BIEFF sunt invitaţi să le descopere în prima zi de festival, pe 17 noiembrie 2021, de la ora 19:30, la Cinema Elvire Popesco. Tot aici vor rula joi, de la ora 17:30, scurtmetrajele din programul Interioare / Interiorităţi (Interior(itie)s), o selecţie de patru filme în care se conturează, într-o formă enigmatică, aproape senzorială, un discurs deopotrivă intim şi politic despre tensiunile dintre spaţiul public şi spaţiul privat, dintre realitate şi interioritate.

Ce înseamnă cu adevărat să fii om? Cele cinci scurtmetraje din calupul In(complet)uman (Not Fully Human), proiectate la Cinema Elvire Popesco pe 18 noiembrie 2021, de la ora 19:30, jonglează cu semnificaţia termenului, descriind varii situaţii în care individul e forţat fie să-şi reprime complet umanitatea, fie să se dezgolească pe jumătate în faţa lumii. Vineri, de la ora 17:30, filmele din selecţia Limbaj = Putere (Language = Power) chestionează puterea politică şi capacitatea ei de a comunica, dar şi forţa imaginilor aşa-zis "iconice" ale cinema-ului, iar de la ora 19:30, programul În căutarea unei conexiuni (Searching For Connection) pune în discuţie centralitatea nevoii de afecţiune şi interacţiune în definirea condiţiei umane.

Prezentat sâmbătă, pe 20 noiembrie 2021, de la ora 16:30, programul tematic Munca noastră cea de toate zilele (Our Daily Work) este o interpretare revigorantă a modului în care munca a fost modelată să existe în societatea actuală. Selecţia include cinci scurtmetraje aplaudate de juriile festivalurilor de la Locarno, San Sebastián, Toronto sau Annecy. În aceeaşi zi, de la ora 19:30, la Cinemateca Eforie, spectatorii sunt invitaţi să descopere Lumea în absenţa noastră (The World Without Us), o selecţie de experimente cinematografice care alcătuiesc un portret al antropocenului în absenţa prezenţei umane, surprinzând deopotrivă complexitatea şi frumuseţea lumii naturale, dar şi manierele în care omenirea vine să altereze inevitabil cursul acesteia.

Juriul Competiţiei Internaţionale BIEFF 2021

Cele 34 de scurtmetraje care sfidează limitele discursive convenţionale ale cinemaului, apelând la combinaţii inedite de mijloace vizuale şi tehnici narative, vor fi analizate de Juriul Competiţiei Internaţionale, care va decide titlul câştigător al Marelui Premiu BIEFF 2021. Regizorul şi artistul vizual Antoine Chapon, ale cărui lucrări au fost expuse în cadrul unor instituţii prestigioase precum ZKM|Karlsruhe (Germania), Centre Pompidou (Franţa) şi Venice Architecture Biennale (Italia), va face parte din juriu împreună cu Angelika Ramlow, membră a echipei Berlinale Forum Expanded şi manager de proiect la Arsenal Distribution. Cei doi vor desemna câştigătorii ediţiei 2021 a BIEFF alături de curatorul Mathieu Janssen, pre-selecţioner pentru festivalul Vienna Shorts şi director al secţiunilor competiţionale la Festivalul de Film Go Short Nijmegen, urmând ca spectatorii să descopere filmele premiate în cadrul unei proiecţii speciale programate în seara de 21 noiembrie, la Cinema Elvire Popesco, începând cu ora 19.00.

Despre BIEFF
Creat sub patronajul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" şi al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti (BIEFF) este primul eveniment din România care promovează zona de graniţă dintre cinema şi artele vizuale, oferind expunere unor artişti vizuali inovatori, ale căror lucrări sunt îndeobşte prezentate în muzee şi galerii de artă şi doar rareori în săli de cinema.
Ajuns la cea de-a unsprezecea ediţie, BIEFF are ca principal obiectiv promovarea creaţiilor inovatoare, conceptual, tematic şi stilistic, şi a unor artişti cu viziuni profund personale asupra realităţii contemporane, care, în acelaşi timp, explorează cu îndrăzneală limitele limbajului cinematografic. Un cinema al libertăţii totale de creaţie, un cinema fără compromisuri.
***
Cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti este organizată de Asociaţia Culturală Manekino în parteneriat cu PRINTOR COM, co-finanţată de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi sprijinită de Centrul Naţional al Cinematografiei.
BIEFF.11 este un proiect co-finanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului Bucureşti - Oraş deschis 2021. Pentru informaţii detaliate despre programul de finanţare al Primăriei Municipiului Bucureşti prin ARCUB, puteţi accesa www.arcub.ro.
Parteneri: Quinzaine des Réalisateurs, Berlinale Forum Expanded, Institutul Francez
Parteneri media: Radio Guerrilla, Agerpres, Films in Fame, Radio România Cultural, Scena9, Observator Cultural, IQads, Smark, Liternet.ro, FILM MENU, Movie News, The Institute, Acoperişul de sticlă, Cinefilia.ro, AaRC.ro, Munteanu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus