noiembrie 2021
Festivalul Internaţional de Film Experimental BIEFF, 2021
O celebrare a puterii imaginaţiei şi a forţei transformatoare a cinematografului, filmele prezentate la cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti (BIEFF) continuă să surprindă prin inventivitatea lor formală care testează limitele convenţionalului, invitând totodată la reflecţie asupra naturii şi existenţei umane.

 Două dintre cele mai apreciate lungmetraje prezentate în 2021 la Cannes, dar şi o selecţie de scurtmetraje recent premiate de marile festivaluri europene, incluse în programul Golden Shorts, se vor vedea pentru prima dată pe marele ecran din România, în perioada 17-21 noiembrie 2021, la Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie şi Muzeul Naţional de Artă al României (Sala Auditorium).

Abonamentele şi biletele de acces la proiecţiile BIEFF 2021 sunt disponibile online, pe platforma Eventbook.

Îmbinând ficţiunea cu vise, amintiri, fantezii şi anxietăţi personale, A Night of Knowing Nothing trasează contururile unei poveşti de dragoste imposibile, desfăşurate pe fundalul mişcărilor studenţeşti de protest din India zilelor noastre. "Un portret viu al revoltei şi opresiunii, al iubirii şi durerii şi al gândirii filozofice ameninţate de agenda naţionalistă" (IndieWire), debutul regizoarei Payal Kapadia, a fost distins cu premiul L'Oeil d'or pentru cel mai bun film documentar la ediţia din 2021 a Festivalului de Film de la Cannes, iar la Bucureşti se va vedea în premieră naţională joi, 18 noiembrie 2021, de la ora 19:00, la Cinemateca Eforie.

Tot de la Cannes, din secţiunea independentă Quinzaine des Réalisateurs, ajunge pe marele ecran BIEFF The Tsugua Diaries, una dintre cele mai reconfortante lucrări cinematografice realizate în era pandemică. Filmat pe peliculă de 16 mm pe fundalul scăldat de soare al Sintrei, acest jucăuş experiment cinematografic semnat de Maureen Fazendeiro şi Miguel Gomes e construit ca un jurnal în revers (după cum sugerează şi titlul) al întâmplărilor cotidiene prin care trec trei prieteni auto-izolaţi pe durata unei luni de august într-o fermă spaţioasă.

Filmul va fi proiectat vineri, 19 noiembrie 2021, de la ora 19:00, la Cinemateca Eforie, şi duminică, 21 noiembrie 2021, în ultima zi de festival, de la ora 16:30, la Cinema Elvire Popesco. Ambele lungmetraje sunt proiectate la Bucureşti în parteneriat cu secţiunea independentă Quinzaine des réalisateurs.

Golden Shorts: Best Films in Major Festivals

O selecţie de cinci scurtmetraje de aur, care celebrează varietatea tematică şi stilistică a cinematografiei contemporane şi inventivitatea formală a noii generaţii de cineaşti, programul Golden Shorts reuneşte la această ediţie producţiile remarcabile premiate în 2021 la Berlinale, Oberhausen, Rotterdam, Locarno şi Veneţia. Filmele prezentate în parteneriat cu cele mai mari evenimente cinematografice ale lumii vor putea fi urmărite la cea de-a 11-a ediţie BIEFF duminică, 21 noiembrie 2021, de la ora 18:30, la Muzeul Naţional de Artă al României, în Sala Auditorium.

În Transparent I Am, cineasta şi poeta japoneză Yuri Muraoka examinează natura propriei afecţiuni mentale, prin filtrul situaţiei pandemice globale. Filmul în care artista împărtăşeşte câteva dintre cele mai întunecate şi mai intime gânduri pe care le experimentează, îmbinând tehnici cinematografice inovatoare, a fost distins în 2021 cu Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Scurtmetraje de la Oberhausen.

 Despre o experienţă personală traumatică vorbeşte şi documentarul Nanu Tudor, câştigătorul Ursului de Aur pentru Cel mai bun scurtmetraj la Berlinale. După 20 de ani de tăcere, cineasta Olga Lucovnicova se întoarce în locurile în care şi-a petrecut primii ani de viaţă pentru a-l confrunta pe unchiul care a abuzat-o în copilărie. Extrem de curajos şi cu adevărat remarcabil, filmul ei conturează o oglindă a societăţii bolnave în care agresorii scapă nepedepsiţi.

"Mi-aş dori mult ca oamenii să devină mai conştienţi de locurile în care trăiesc, uitându-se un pic mai atent la cursul istoric al lucrurilor care au făcut posibilă şederea lor în acele locuri", subliniază Fox Maxy, regizorul Maat means Land, premiat cu Ammodo Tiger Short la Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam.

 În The Bones, scurtmetrajul animat premiat în secţiunea Orizzonti la Festivalul Internaţional de film de la Veneţia, artiştii chilieni Cristobal León şi Joaquín Cociña reimaginează procesul de creaţie din spatele primei animaţii stop-motion din istorie - un ritual pus la cale de o fată care pare să folosească rămăşiţe umane. 

 O experienţă cine-senzorială complexă, Criatura ne însoţeşte într-o călătorie către "ceea ce doare", punându-ne faţă în faţă cu această creatură din adâncurile minţilor noastre care este durerea. Filmul regizoarei Maria Silvia Esteve a fost distins în 2021 cu Leopardul de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj de autor la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno.

Despre BIEFF
Creat sub patronajul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" şi al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti (BIEFF) este primul eveniment din România care promovează zona de graniţă dintre cinema şi artele vizuale, oferind expunere unor artişti vizuali inovatori, ale căror lucrări sunt îndeobşte prezentate în muzee şi galerii de artă şi doar rareori în săli de cinema.
Ajuns la cea de-a unsprezecea ediţie, BIEFF are ca principal obiectiv promovarea creaţiilor inovatoare, conceptual, tematic şi stilistic, şi a unor artişti cu viziuni profund personale asupra realităţii contemporane, care, în acelaşi timp, explorează cu îndrăzneală limitele limbajului cinematografic. Un cinema al libertăţii totale de creaţie, un cinema fără compromisuri.

*** 

Cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti este organizată de Asociaţia Culturală Manekino în parteneriat cu PRINTOR COM, co-finanţată de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi sprijinită de Centrul Naţional al Cinematografiei.
BIEFF.11 este un proiect co-finanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului Bucureşti - Oraş deschis 2021. Pentru informaţii detaliate despre programul de finanţare al Primăriei Municipiului Bucureşti prin ARCUB, puteţi accesa www.arcub.ro.
Parteneri: Quinzaine des réalisateurs, Berlinale Forum Expanded, Institutul Francez
Parteneri media: Radio Guerrilla, Agerpres, Films in Fame, Radio România Cultural, Scena9, Observator Cultural, IQads, Smark, Liternet.ro, FILM MENU, Movie News, The Institute, Acoperişul de sticlă, Cinefilia.ro, AaRC.ro, Munteanu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus