decembrie 2021
Psihopatos
Premiera spectacolului Psihopatos, regia Norbert Boda a avut loc la Teatrul Apropo în data de 11 noiembrie 2021, cu reprezentații și în datele 12, 14 și 15 noiembrie 2021. În urma acestora, am demarat o analiză a publicului spectator, cu scopul de a descoperi impactul asupra acestora a unei teme atât de sensibile, anume divertismentul cu psihopați.

În acest sens am oferit chestionare de feedback întocmite împreuna cu Andra Sultan, psihiatru și consultant artistic în proiectul Psihopatos. Rezultatele de mai jos se bazează pe răspunsurile date de spectatori după vizionarea spectacolului Psihopatos.

65% din persoane au fost încântate de spectacol, 28,6% consideră că a fost "interesant", iar 6,4% spun că nu le-a plăcut spectacolul.

În general la teatru publicul este în căutarea unui spectacol "cu de toate" (70,8%), comedii (16%), în timp ce 13,2% preferă în mod special spectacole cu crime și criminali în serie.

Referitor la impactul direct al spectacolului, avem următoarea statistică:
42,8% din public s-a distrat la spectacol
40,7% a simțit fascinație
27,8% din public s-a simțit confuz
16,4% a simțit groază
9,2% au fost plictisiți.

În urma analizei generale legate de divertismentul cu psihopați am observat că cel mai mare impact asupra publicului spectator l-au avut Joker, apoi Hannibal Lecter, Joe (din serialul You) și, abia pe locul patru, primul psihopat care a existat în realitate, Ted Bundy. Nu au lipsit din lista de psihopați menționați: Ed Kemper, Zodiac, Jim Jones, Jeffrey Dahmer, cât și personaje din filme precum American Psycho, Gone Girl, The House that Jack Built, Girl, Interrupted, Saw, The Skin I Live In, Bellatrix Lestrange din Harry Potter și personaje din serialele Dexter, Lucifer și Umbre.

La întrebarea cât de des consumă divertisment cu psihopați, publicul spectator a răspuns "Ocazional" într-o majoritate de 45%, în timp ce 33,5% nu îl consumă aproape deloc. Doar 21,5% consumă frecvent acest tip de divertisment.

67,2% din cei care au răspuns chestionarului nostru sunt convinși că psihopații sunt la fel ca ceilalți oameni și 58% cred că psihopații pot funcționa corespunzător în societate.

Majoritatea publicului spectator (48,8%) nu a empatizat cu niciunul dintre cei doi psihopați din spectacolul Psihopatos. Totuși, 28% au empatizat cu personajul Kappa (psihopat și criminal în serie de tip dezorganizat) și 23,3% cu Ypsilon (psihopat și criminal în serie de tip organizat).

60,7 % susțin că au întâlnit în viața lor un psihopat. Pe de altă parte, la întrebarea dacă ar putea depista un psihopat, cei din public au răspuns în mod egal pozitiv și negativ (50%-50%).

Doar 38,2 % s-au întrebat despre sine dacă sunt psihopați, 23,6% încă se întreabă, 34,8% nu s-au întrebat niciodată și 3,4% afirmă că sunt psihopați.

78,5% și-ar dori să joace asemenea roluri, dacă ar fi actori / actrițe.

10,7 % au certitudinea că ar ucide dacă ar fi legal și 22,1 % au preferat să nu răspundă. Majoritatea formată din 67,2% consideră că nu ar putea ucide într-o astfel de situație.

82,8% nu ar putea ierta un psihopat / criminal în serie pentru uciderea unei persoane apropiate.

33,2 % consideră că psihopații nu merită să trăiască.

Proiectul Psihopatos a fost realizat în două versiuni, una masculină care i-a avut ca protagoniști pe tinerii actori Alexandru Chindriș (în rolul lui Kappa) și pe Vald Galer (în rolul lui Ypsilon) și o versiune feminină interpretată de actrițele Alexandra Spătărelu (în rolul lui Kappa) și Geo Vișan (în rolul lui Ypsilon).


Din echipa artistică au făcut parte: Scenografia - Clara Pop / Asistent Regie - Nicole Burlacu / Asistent Scenografie - Mădălina Mihai / Consultant Artistic - Andra Sultan / Coloana Sonoră - Niko Becker / Afiș - Cătălin Asanache

Proiectul a fost o producție a Asocieției Țais, susținută de Teatrul Apropo și co-finanțată de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
De: Norbert Boda Regia: Norbert Boda Cu: Vlad Galer, Geo Vişan, Alex Chindriş, Alexandra Spătărelu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus