iulie 2022
Festivalul Internațional de Film București, BIFF, 2022
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie - 9 octombrie 2022.

Cineaștii români sunt invitați să se înscrie în secțiunea Film românesc a festivalului. Informațiile pentru înscriere se găsesc pe www.biff.com.ro.
 BIFF dorește să lărgească secțiunea dedicată filmului românesc și să prezinte publicului bucureștean și invitaților străini cât mai multe filme autohtone.

Omagiu Ucraina la BIFF. Opriți războiul! Stop the war!

Bucharest International Film Festival, ediția a XVIII-a, va prezenta 3 filme de lungmetraj și 5 filme de scurtmetraj reprezentative pentru cinematograful ucrainean contemporan, în perioada cea mai neagră a istoriei europene de la Al II-lea Război Mondial încoace.

Invitat de onoare al BIFF și președintele juriului internațional al celei de a XVIII-a ediție este regizorul și scenaristul ucrainian Valentyn Vasyanovych, câștigător al mai multor premii internaționale, printre care și Orizzonti Award pentru cel mai bun film la festivalul de la Veneția din 2019.


Valentyn Vasyanovych este activist și luptător pentru drepturile omului astăzi, în prima linie a frontului în Ucraina. La începutul invaziei ruse din Ucraina Valentyn Vasyanovych a ales să documenteze atrocitățile armatei ruse din orașul distrus Irpin de lângă Kiev.
El este cineastul reprezentant al Ucrainei, iar prezența sa la festival este un act ce subliniază cel mai frumos aspect al lumii în care trăim, în special în prezentul incert: arta ne unește.

Filmele pe care cineastul ucrainean le va prezenta la Bucharest International Film Festival sunt: Reflection, Atlantis, Black Level, filme nominalizate de Ucraina la premiile Oscar pentru film străin. Filmele sale despre tragedie și singurătate au un mesaj comun care ne împinge către speranța de a recâștiga bucuria de a trăi. Pacea va triumfa, iar în război nu există câștigători. Aceste filme au câștigat premii și nominalizări la Festivalul Internațional din Toronto, Festivalul Internațional de Film Odessa, festivalul de la Veneția și multe altele.

Pădurea Katyn, în regia lui Andrzej Wajda, este un alt film ce va fi proiectat în cadrul secțiunii Omagiu Ucraina. Katyn va fi prezentat in memoria celor uciși în masacrele de la Katyn și Bucea. Masacrul de la Katyn, unde a fost executat tatăl regizorului Andrzej Wajda, a avut loc în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Nici atunci armata rusă nu și-a asumat această crimă de război și a încercat să ascundă aceste fapte.

Așteptăm înscrierile cineaștilor români pe pagina oficială a festivalului - www.biff.com.ro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus