septembrie 2022
Festivalul Internațional de Film București, BIFF, 2022
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie - 9 octombrie 2022.

Prin secțiunea cinematografiei italiene aducem în acest an filmele premiate la competiții internaționale și super-producții de renume mondial.

Qui rido io / The King of Laughter este ecranizarea biografiei legendei de teatru comic, Eduardo Scarpetta. Filmul în regia lui Mario Martone a avut mai multe nominalizări și premii câștigate în 2022, printre care cele de la Premiile David di Donatello, pentru costume și cel mai bun actor în rol secundar, dar și premiile pentru cel mai bun film, producție și costume la Gala Golden Ciak. Regizorul Mario Martone a avut de-a lungul timpului filme selectate în competiția oficială la Festivalul de Film de la Veneția, iar acest film a primit o nouă selecție la această categorie din festival, dar și premiile Pelicula de Aur și premiul pentru cel mai bun actor.


L'envol / Scarlet prezintă povestea evoluției unei femei în perioada interbelică, un timp de mari realizări și inovații. Regia este semnată de către binecunoscutul regizor italian, Pietro Marcello, ale cărui filme au fost prezentate la festivaluri internaționale și au primit numeroase premii și nominalizări.

Leonora addio a câștigat premiul FIPRESCI în selecția oficială a Festivalului de Film Internațional de la Berlin, 2022. La Festivalul de Film Internațional Bari a câștigat competiția italiană.

Scenariul și regia filmului sunt semnate de către Paolo Taviani, iar acest film a fost realizat în memoria marelui regizor, fratele său, Vittorio Taviani. Acțiunea filmului ne prezintă ultima dorință a lui Luigi Pirandello: să îi fie împrăștiată cenușa în Sicilia. Fratele său îi va îndeplini această dorință, iar această călătorie este definitorie pentru acest ultim mesaj de adio.


Piccolo corpo / Small Body prezintă drama unei mame de la începutul anului 1900 care încearcă să își aducă la viață copilul născut decedat, suficient de mult pentru a fi botezat. Filmul prezintă încercările prin care trece mama, fricile cauzate de religie și miracolul ce trebuie să aibă loc.

Regia este semnată de către Laura Samani, filmul a fost în selecția oficială la Festivalul de Film de la Cannes, în 2021, iar în 2022 a câștigat premiul pentru cel mai bun regizor debutant la Gala David di Donatello.

Documentarul Futura, a cărui regie este semnată de către Pietro Marcello, Francesco Munzi, Alice Rohrwacher, ne prezintă realitatea cu care se confruntă tinerii italieni care se dezvoltă, între oportunitățile ce îi înconjoară și visele lor, frica de nereușită și încercările peste care trebuie să treacă pentru a reuși în viață.

Filmul a fost deja în selecția oficială la Festivalurile Cannes, Antalya Golden Orange Film festival și David di Donatello Awards.

Asociația Culturală "Grigore Vasiliu Birlic" este co-organizator și unul dintre principalii susținători ai Bucharest Internațional Film Festival.

"Suntem onorați și mândri că putem susține în continuare Bucharest Internațional Film Festival. Suntem bucuroși că și în acest an filme celebre și nume importante ale cinematografiei vor veni la București, iar publicul român va putea vedea aceste filme în premieră. Filmele din secțiunea Cinema Italian evidențiază importanța acestui festival. Felicitările mele merg și către Dana Dimitriu pentru realizarea celei de-a 18-a ediții a festivalului și către Kristina Cepraga pentru realizarea Focus Italia.", a declarat Alex Șerban, președintele Asociației Culturale "Grigore Vasiliu Birlic".

Anul acesta directorul artistic al secțiunii Focus Italia este artista italo-română Kristina Cepraga Goodwin. Cu o carieră desfășurată cu pasiune și dedicare de la actorie la regie de film, pe o perioadă de peste 20 de ani, Kristina Cepraga Goodwin se alătură echipei BIFF, după ce a susținut cu succes, prin poziția de Consilier artistic, prima ediție a festivalului Nuovo Cinema Italiano organizată de către Institutul Cultural Italian și Ambasada Italiei în România.

Despre BIFF: Bucharest International Film Festival (BIFF) este prima mare competiție cinematograficӑ de film de lungmetraj organizată în capitală și a fost conceput ca un festival deschis cinematografiei de artă, care încurajează curente cinematografice nou-apărute, descoperă talente și promovează tineri realizatori de film. Cele 17 ediții anterioare ale Festivalului au confirmat necesitatea existenței unui asemenea eveniment și recunoașterea sa pe plan național si internațional prin prezența publicului și prin invitați de notorietate precum: Nikita Mihalkov, Andrei Konchalovsky, Amos Gitai, Danis Tanovic, Rutger Hauer, Jerzy Skolimovsky, Jan Harlan, Radu Mihăileanu, Franco Nero, Vanessa Redgrave.

BIFF este organizat de Fundația Charta și Asociația Culturală "Grigore Vasiliu Birlic", sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu.
Parteneri instituționali: Muzeul Țăranului Român, Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, Ambasada Italiei la București, Instituto Italiano di Cultura, Creart, Grădina cu Filme - Cinema & More.
Sponsor: Clinicile Dr. Leahu.
Parteneri Media: HISTORY Channel, Agerpres, Magic FM, Paginademedia.ro, Adevărul, Hotnews, Historia, Radio România Cultural, Dilema Veche, Spotmedia, Ziarul Bursa, EVZ, Ziarul Metropolis, IQads, DC News, Spectacola, Press4News, OnlineGallery, Observator Cultural, Bucurestii Vechi și Noi, Bucuresti City News, Cinefan, PS News, CineGhid, Agenda LiterNet.

Pentru mai mult detalii vizitați pagina oficială a festivalului biff.com.ro
e-mail: [email protected]

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus