septembrie 2022
Festivalul Internațional de Film Experimental BIEFF, 2022
Experimente audiovizuale inovatoare care abordează în maniere adesea surprinzătoare problematici relevante pentru lumea contemporană, scurtmetrajele incluse anul acesta în Competiția Internațională BIEFF propun noi perspective asupra stării de echilibru fragil - definitorie pentru momentul istoric pe care îl traversăm. Selecția curatoriată de Oana Ghera, directorul artistic al festivalului, împreună cu Flavia Dima, curator asociat, cuprinde 35 de filme provenite din 27 de țări, organizate discursiv în 7 teme curatoriale, care vor putea fi văzute pentru prima dată pe marele ecran din România la ce-a de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental (27 septembrie - 2 octombrie, București).

Detalii complete despre filmele care vor concura în 2022 pentru premiile Competiției Internaționale de Scurtmetraj se vor regăsi în curând pe https://bieff.ro/.

A Body Is A Body Is A Body - r. Cat and Éiméar McClay

Prin selecția de scurtmetraje prezentate în premieră națională (și chiar internațională) în cadrul Competiției Internațională, BIEFF își continuă misiunea de a pune în discuție tematici arzătoare din punct de vedere politic și social, aducând în atenție publicului românesc scurtmetraje provenind din țări marcate de conflicte geo-politice recente precum Ucraina, Belarus, Palestina, dar și narațiuni care discută despre dinamicile coloniale și post-coloniale din perspectiva unor regizori provenind din teritorii precum Filipine, Singapore sau Columbia.

Curupira and the machine of the destiny, r. Janaina Wagner

Atunci când vorbim despre teritorii, ar trebui să avem în vedere întotdeauna trecutul și metodele complicate, deseori abuzive, prin care acestea ajung să fie deținute de anumite grupuri dominante. Prin acest tip de lentilă, selecția de filme incluse în programul Lost and Found își propune să scoată la iveală relațiile de dependență, supunere și control prezente și azi în așa-numita lume liberă.

Soum, r. Alice Brygo

Plasate în spații aflate sub ocupație militară, dictatorială sau în război civil, evocând amintiri sau reflectând asupra morții, filmele incluse în programul State (of) Terror chestionează atât monopolul statal asupra violenței, cât și reprezentarea victimelor în media.

Handbook, r. Pavel Mozhar

Prezentate și apreciate la festivaluri prestigioase precum Locarno, Berlinale și Visions du Réel, filmele din programul Future (After) Life investighează maniera în care progresul și-a pus amprenta pe modul nostru de viață, de la rolul central al noilor tehnologii și al inteligenței artificiale în viețile noastre până la natura muncii în contemporaneitate. Pornind de la imaginile prezentului așa cum se reflectă în media populară, cele 5 scurtmetraje propuse spre vizionare sugerează că viitorul e acum.

În aceeași linie tematică, filmele din programul Second Nature speculează anxietăți contemporane, de la amenințarea virușilor virtuali și biologici la dezastre climatice iminente, invitând spectatorii să reflecteze asupra relației cu lumea naturală și cu această a doua natură construită de om cu ajutorul tehnologiei - lumea virtuală. Explorând tensiunea dintre reprezentare și obiectul reprezentat, scurtmetrajele selecționate reamintesc spectatorilor că natura care se adresează camerei e profund diferită de cea care se adresează ochiului uman.

Pervading Animal, r. Graeme Arnfield

Scurtmetrajele incluse în programul Bodily Rites au în centru corpul uman și sarcinile atribuite acestuia în sens natural și social. Folosindu-se de tehnici cinematice diverse, autorii lor deconstruiesc resorturile care guvernează rolurile de gen tradiționale, militând pentru re-aproprierea corpului ca vehicul pentru navigarea dorinței. Printre surprizele rezervate spectatorilor în selecția de 6 filme incluse în acest program se numără Exalted Mars (r. Jean-Sébastien Chauvin) - premiat cu Teddy la ediția din acest a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, un tableau vivant senzual în care corpul și orașul sunt interconectate.

Exalted Mars, r. Jean-Sébastien Chauvin

Un teren fertil pentru poveștile de dragoste, cinema-ul devine, în programul Legacies of Love, un spațiu de exprimare a viziunilor alternative asupra iubirii și a absenței ei. The Swimmers (r. Charlie López), unul dintre cele cinci scurtmetraje incluse în această selecție, se va vedea pe marele ecran BIEFF în premieră internațională. De la Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam, unde a fost desemnat Cel mai bun scurtmetraj, spectatorii vor urmări Nazarbazi, o căutare pe terenul sentimentelor interzise, imposibil de exprimat în filmele iraniene supuse cenzurii.

The Swimmers, r. Charlie López.jpg

O privire întoarsă asupra fragilității psihicului uman, Handle with care, programul care împrumută tema ediției cu numărul 17, propune noi forme de reprezentare a unor fenomene precum singurătatea, izolarea și depresia. Pornind de la felul în care experiențele traumatice ne influențează existența atât la nivel individual, cât și la nivel colectiv, filmele incluse în selecția acestui program abordează totodată posibile mecanisme de rezistență și rebeliune în fața opresiunii, reafirmând nevoia de schimbare socială radicală.

The Spiral, r. María Silvia Esteve


Despre BIEFF
Creat sub patronajul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" și al Universității Naționale de Arte București, Festivalul Internațional de Film Experimental București (BIEFF) este primul eveniment din România care promovează zona de graniță dintre cinema și artele vizuale, oferind expunere unor artiști vizuali inovatori, ale căror lucrări sunt îndeobște prezentate în muzee și galerii de artă și doar rareori în săli de cinema.

Ajuns la cea de-a 12-a ediție, BIEFF are ca principal obiectiv promovarea creațiilor inovatoare, conceptual, tematic și stilistic, și a unor artiști cu viziuni profund personale asupra realității contemporane, care, în același timp, explorează cu îndrăzneală limitele limbajului cinematografic. Un cinema al libertății totale de creație, un cinema fără compromisuri.

***
Cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București este organizată de Asociația Culturală Manekino în parteneriat cu PRINTOR COM.
Proiect finanțat de Ministerul Culturii și co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului "București afectiv" 2022. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro
Partneri principali: Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român
Parteneri: Avanpost, Uniunea Cineaștilor din România, UPFAR ARGOA, Institutul Francez din România, Institutul Goethe, Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Arsenal - Institute for Film and Video Art E., Berlinale Forum Expanded, Arhiva Națională de Filme.
Parteneri ospitalitate: Grădina Arthub
Partener media principal: Radio Guerrilla
Parteneri media: Agerpres, Radio România Cultural, Vice, Films in Frame, IQads, SMARK, Observator Cultural, MovieNews, LiterNet.ro, Revista ARTA, Film Menu, Zile și Nopți, All about Romanian Cinema - aarc.ro
Ne puteți urmări pe: bieff.ro | FB: bieff.romania | Instagram | Youtube

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus