Academia Caţavencu / aprilie 2006
Tot timpul păţesc aşa: văd pe la începutul săptămînii două-trei filme bune despre care îmi propun să vorbesc aici, după care nimeresc duminică seară la un film prost despre care nu am cum să nu scriu.

Spre exemplu, eu aş fi vrut să spun două cuvinte despre Broken Flowers, Good Night, and Good Luck sau De battre mon coeur s'est arrêté (dacă aveţi noroc să le mai prindeţi pe undeva), iar acum mă văd nevoit să vă avertizez în legătură cu tîmpenia asta care tocmai a intrat pe ecrane: Basic Instinct 2.

Luna trecută, cu ocazia împlinirii a 48 de primăveri, producătorii i-au făcut lui Sharon Stone o surpriză: au lansat în cinematografe sequel-ul Basic Instinct 2 şi i-au înmînat actriţei un cec baban de 14 milioane de coco pentru rolul principal. Însă cel mai mare cadou Sharon şi l-a făcut ea singură: a dovedit lumii întregi că, deşi trecută binişor de a doua tinereţe, încă îşi mai poate permite un film în care să-şi arate ţîţele lăsate, vizibil ajustate pe dedesubt cu silicon, fundul platizat şi pielea pistruiată de pe picioare ascunsă sub o tonă de fond de ten.

Sînt rău? Staţi că n-am terminat. Personajul jucat de Sharon Stone pare genul de femeie disperată care, deşi trecută de menopauză, încă se mai îmbracă şi fardează provocator, sperînd să stîrnească ceva, orice, la bărbaţii din jurul ei. Nu neapărat prin formele corpului, ci mai degrabă prin limbaju-i indecent.

De parcă n-ar fi de-ajuns, filmul este plin de replici proaste, partenerul ei n-are nici un farmec, Charlotte Rampling pare din alt film, scenariul este lipsit de suspans, coloana sonoră se bazează pe aceeaşi temă, în plus ne este fîţîită tot timpul prin faţa ochilor o clădire în formă de vibrator. Ce să spun, mare şmecherie...

În ceea ce priveşte trăirea erotică, dacă prin '93, cînd am văzut eu Basic Instinct 1, scenele de sex din film făceau să se zguduie întreg rîndul din spate de la cinematograful "Gloria" din cartierul Titan, plin cu elevii chiulangii de la seralul liceului industrial IOR, astăzi singurul impuls pe care ţi-l stîrneşte continuarea Basic Instinct 2 este să-ţi bagi mîna între picioare, acolo unde ţineai punga de floricele, să te ridici în picioare şi să ieşi naibii de la idioţenia aia de film...

Fişa tehnică:

regia: un nimeni care nu se compară cu Paul Verhoeven;
cu Sharon Stone şi Charlotte Rampling, că pe altcineva n-am mai recunoscut
Regia: Michael Caron-Jones Cu: Sharon Stone, David Morrissey, Charlotte Rampling

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus