februarie 2023
Festivalul International de film Film O'Clock 2023
Film O'Clock International Festival este bucuros să anunțe selecția oficială a competiției internaționale de scurtmetraj a celei de-a treia ediții. Festivalul se va desfășura în perioada 28 februarie - 4 martie 2023, cu proiecții simultane în cinematografe/spații fizice din șapte țări: Lituania, Ucraina, România, Grecia, Bulgaria, Egipt și Africa de Sud, precum și cu o serie de discuții și dezbateri online. În România, Film O'Clock International Festival se va organiza la Cinema Muzeul Țăranului din București.

În 2023, comitetul de selecție a fost compus din trei membri de renume: Andrew Mohsen, critic de film și director artistic al Festivalului Internațional de Film din Cairo, Zhana Kalinova, programator la Festivalul Internațional de Film din Sofia, și Mirona Radu, regizor, producător și director al Festivalului Internațional Film O'Clock.

Din peste 70 de înscrieri primite din țările participante, acest comitet a ales cele 10 filme care vor concura pentru premiile festivalului:
Aurică, a Dog's Life, regia Mihai Dragolea, România, ficțiune, 2022, 12'
Canary, regia Chrysoula Korovesi și Marios Gampierakis, Grecia, animație, 2021, 6'
Dad's sneakers, regia Olha Zhurba, Ucraina, ficțiune, 2021, 19'
Iota Period Omega, regia Alexis Alexiou, Grecia, documentar, 2022, 13'
Liturgy of Anti-Tank Obstacles, regia Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk, Ucraina, documentar, 2022, 12'
My Girl Friend, regia Kawthar Younis, Egipt, ficțiune, 2022, 17'
On/Off, regia Jurg Slabbert, Africa de Sud, ficțiune, 2022, 18'
Parking Lot, regia Jorė Janavičiūtė, Lituania, ficțiune, 2021, 13'
Theatrical Romance, regia Teodora-Kosara Popova, Bulgaria, ficțiune, 2021, 27'
To Vancouver, regia Artemis Anastasiadou, Grecia, ficțiune, 2021, 24'

"Dacă ar trebui să descriu selecția scurtmetrajelor din acest an, aș folosi sintagma "te provoacă să gândești". Trăind într-un timp plin de schimbări constante de perspective, arta cinematografică ar trebui să poată nu numai să le reflecte, ci să meargă în profunzime. Aceasta este exact ceea ce vor face cele 10 filme scurte cu tine ca spectator - te vor face să râzi și să plângi, vor trezi sentimente uitate de mult timp, dar cel mai important - te vor forța să te gândești și să regândești". - Zhana Kalinova, Bulgaria

"Pentru a treia oară, Film O'Clock organizează o competiție puternică de scurtmetraje, de această dată din 7 țări. Ca de obicei, selecția ne amintește faptul că țări din continente diferite au mai multe similitudini decât pare la prima vedere, împărtășind aceleași interese în materie de subiecte și trăind aceleași emoții. Cele 10 filme care concurează anul acesta reprezintă gânduri și abordări cinematografice distincte, o întreagă paletă - de la tragedie la comedie și romantic. Dar niciunuia nu-i lipsește calitatea sau originalitatea." - Andrew Mohsen, Egipt

"Sunt foarte încântată de selecția din acest an - provocatoare, plină de forță și creativitate. Sunt sigură că va satisface cerințele celor mai exigenți cinefili și că va fi punct de plecare pentru discuții substanțiale cu creatorii. Doresc să reamintesc că noi, Film O'Clock, dorim să îmbunătățim experiența de vizionare prin intermediul discuțiilor moderate după proiecții. Pentru cei pentru care parcursul festivalier anterior e important, toate filmele selectate răspund cu brio și acestei cerințe, aducând laurii de la Veneția, Berlinale, Locarno ori Sundance." - Mirona Radu, regizor, producător, România

Adițional proiecțiilor de filme și discuțiilor cu echipele creative, festivalul va organiza două evenimente online, sâmbătă, 4 martie 2023.

La ora 11:30 se va organiza Rethinking the Classics: A Modern Perspective, o conferință de o oră și jumătate, care va reuni cinefili, realizatori, critici de film și alți experți din industrie pentru a examina definiția unui "clasic modern" și modul în care filmele se încadrează în această categorie "provocând patrimoniul". Conferința se va concentra, de asemenea, asupra noii generații de cineaști și asupra modului în care aceștia reflectă asupra trecutului și prezentului.

Începând cu ora 15:00, va fi organizată Her Story, Her Future: Empowering Women in the Film Industry, o conferință de o oră și jumătate ce va explora puterea mentoratului și a networking-ului ca modalitate de a sprijini și de a încuraja femeile din industria filmului, oferind informații despre platforme și inițiative în țările participante ce explorează oportunități de interacțiune și colaborare.

Lista vorbitorilor, precum și agenda celor două evenimente va fi publicată în curând pe website-ul festivalului: www.FoC-IFF.com.

Festivalul International Film O'Clock a fost fondat in 2021 cu obiectivul de a crea o platformă de comunicare și discuții pentru iubitorii de film și cineaștii care trăiesc în țările cu același fus orar, din meridianul de 25 grade longitudine estică, și de a celebra timpul, empatia și diversitatea culturală.
Festivalul este un eveniment anual, competitiv și nespecializat, iar cea de-a treia ediție a festivalului este organizată și produsă de Creatrix Fama și Fundația ABI. Evenimentul este susținut de DACIN SARA și UPFAR-ARGOA.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus